Stil

X Fathoms, declarația de rezistență a manufacturii Blancpain

scris pe 03 Noi 2011 de Dragoș Aliciu 8117 vizualizări
Stil - Blancpain X Fathom

Cu un diametru impunător, Blancpain X Fathoms poate fi ascuns cu greu sub manșeta unui costum elegant. Se potrivește mai degrabă pe materialul neopren al „vestimentației“ de scafandru și, chiar lipsit de implicațiile cazone ale predecesorilor săi, se simte în largul său sub apă. Are toate motivele să o facă.

Linia de descendență a noului X Fathoms conduce fără îndoială la Blancpain Fifty Fathoms, un model produs pentru prima dată la comanda marinei franceze, în 1953. Un ceas de scufundări prin excelență, modelul elvețian putea coborî fără probleme până la o adâncime de 50 de fathomi, performanță care în mod evident i-a adus și numele.

De-a lungul timpului, modelul a primit numeroase reeditări și, cu accepțiunile de rigoare, X Fathoms ar putea fi considerată una dintre ele. Cu toate că este marcat vizibil de ADN-ul ceasului produs în anii ’50, conceptul de scufundare prezentat recent de Blancpain duce fiecare aspect al performanței un pas mai departe.

La 55.65mm în diametru, carcasa din titan a modelului este enormă și îndeajuns de rezistentă încât să îndure presiuni de până la 30 de bari și o adâncime marcată de 300m. În lista de deosebiri se amestecă și un mecanism mecanic cu o rezervă de cinci zile, câteva detalii tehnice moderne, o curea din cauciuc cu 14 articulații dar, cel mai important, și o serie de complicații de scufundare, afișate pe cadran.

Fără a fi extrem de intuitivă în citire, aglomerarea de indicatoare de pe cadranul lui X Fathoms capătă sens pe măsură ce modelul coboară sub apă. Ceasul are nu unul ci două indicatoare de adâncime – unul de 15m ( mai precis) și un al doilea, a cărui mișcare poate fi urmărită până la 90m. Ambele funcționează în tandem pe intervalul comun și se opresc împreună în momentul în care, aflat în ascensiune, scafandrul ajunge la 5m. Ceasul îl ajută să evite o schimbare prea bruscă de presiune și îi pune la dispoziție un counter invers de 5min, poziționat în dreptul orei 11.

Caracteristici tehnice:

Carcasă: fabricată din titan, 55.65mm diametru, 24mm înălțime;

Mecanism: automatic 9918B, 5 zile rezervă de mers;

Funcții și dotări: bezel rotativ unidirecțional, counter invers 5min, indicatoare adâncime, supapă de heliu.


0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului