Stil

Viața unei legende a ceasurilor de la naștere la reeditare – TAG Heuer Monaco

scris pe 22 Aug 2011 de Dragoș Aliciu 10426 vizualizări
tag feat

Pentru un timp actorul Steve McQueen a renunțat la obișnuitele ceasuri Rolex pe care le purta pentru un model cu cadran albastru și design memorabil. TAG Heuer Monaco s-a întors!

Înainte de răspândirea lor la scară largă și de apariția mecanismelor quartz ceasurile mecanice cu funcție cronograf erau apanajul aventurierilor. Nu oricine avea nevoie de mecanisme care să măsoare durate mici de timp și de aceea, cei care le purtau în general la încheietura mâinii aveau meserii intrigante, periculoase. Butonul de pornire a cronometrării era apăsat mai ales de piloții de avion, care foloseau funcția pentru anumite calcule, sau de piloții de curse care își cronometrau singuri parcursul de-a lungul unui circuit. Mult timp, cronografele mecanice au fost de un real ajutor și nu doar funcții care să umple cadranul unui ceas, așa cum s-ar putea spune că sunt astăzi.


Ceasul purtat de Steve McQueen în filmul LeMans, ediție prezentată de TAG Heuer în 1969

Natural, mulți producători de ceasuri urmăreau îndeaproape piața. Breitling producea instrumente „de precizie“ pentru aviatori, Omega atinsese Luna cu modelul Speedmaster, iar Zenith prezenta în 1969 El Primero. TAG Heuer nu poate fi exclus din enumerare. Numele companiei este sinonim cu cronografele de mare precizie, iar până în 1966, anul în care începe povestea lui Monaco, TAG demonstrase că este unul dintre cei mai buni producători în domeniu.

Model din perioada modernă a TAG Heuer Monaco – Calibre 12 – construit cu design retro

La cum se prezenta scena orologeriei elvețiene în 1966, Monaco era un ceas aparte. Oarecum mai mare decât media pieței la cei 40 x 40mm ai săi, cu o carcasă pătrată, lucru destul de neobișnuit la acea vreme, modelul nu a reușit să facă mare vâlvă printre iubitorii cronografelor. Era unul dintre primele cronografe montate într-o „cutie“ pătrată, dar nici acest detaliu n-a părut să atragă prea multă atenție…sau cumpărători. După trei ani, același design revenea cu un nou mecanism. 1969 era anul de explozie al cronografelor cu armare automată, iar Heuer se folosea de motiv pentru a-i mai da lui Monaco o șansă.


Forma reeditată a ceasului în 2009, la 40 de ani de la apariție – o diferență de design notabilă este mutarea coroanei pe partea dreaptă, în rând cu butoanele cronografului

Micro-rotorul montat pe mecanism permitea funcționarea lui Monaco pentru un timp mai îndelungat fără să aibă nevoie de armare. Principiul în sine nu era nou, dar aplicarea lui în cazul cronografelor nu mai fusese încercată până atunci. Adevărata afirmare pentru Monaco venea însă în 1971, anul de lansare al filmului LeMans, cu Steve McQueen în rolul unui pilot în cursa de 24 de ore. McQueen își dorea o prezentare a competiției auto cât mai apropiată de adevăr. Mașina pe care o folosea, un Porsche Gulf 917, era reală, combinezonul împrumutat de la pilotul Joe Siffert era adevărat, la fel și ceasul. Într-unul din rolurile cele mai importante ale carierei sale, „Bad boy“ McQueen renunța la ceasurile Rolex pentru cadranul albastru al noului TAG Heuer Monaco.

Steve McQueen în filmul LeMans, îmbrăcat în combinezonul real al pilotului de curse Joe Siffert și purtând ceasul acestuia, un TAG Heuer Monaco

Chiar și acum, la 40 de ani de la intrarea în istorie, primul ceas cu carcasă pătrată etanșă este unul important pentru TAG. Diferite reeditări au mai apărut de-a lungul timpului, cea mai importantă dintre ele fiind prezentată în 2009. În prezent, Monaco nu desemnează doar un singur ceas ci o colecție împărțită în mod egal de ceasuri de inspirație retro și modele moderne. Nici unul nu mai are acum în componență calibrul cu rotor periferic, toate sunt dotate cu mecanisme automatice obișnuite.

Colecția oscilează între evocarea trecutului, ca în cazul modelelor „Calibre 11“ și „Calibre 12“ sau reinventarea ceasului cu carcasă pătrată așa cum e cazul la ediției limitate „Calibre 36“ sau „Calibre 12 LS“. Monaco a luat o formă cu totul nouă și în cazul lui „V4“, unul dintre cele mai ambițioase proiecte orologere pe care îl vom prezenta în articole ulterioare.

TAG Heuer Monaco Calibre 12 LS


0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului