Stil

Versiunea modernă a mecanicii fine, ceasuri din cadrul SIHH (partea a II-a)

scris pe 23 Ian 2012 de Dragoș Aliciu 11462 vizualizări
Stil - SIHH 2012 2

Salon International de Haute Horlogerie a păstrat tendințele retro până la final. Încheiată pe 16 ianuarie, expoziția „elitiștilor“ din orologeria mondială a arătat încredere în viitor, într-un context economic nu foarte favorabil. Bilanțul este încurajator, la fel și unele modele de ceasuri prezentate în 2012, selectate în materialul de mai jos.

Audemars Piguet Royal Oak

2012 este anul aniversar al unuia dintre cele mai cunoscute modele Audemars Piguet și de aceea, lansările casei de ceasuri s-au concentrat în proporție covârșitoare pe designul deja familiar al Royal Oak. Ceasul a fost prezentat pentru prima dată în 1972 ca un concurent al modelelor acvatice ale vremii produse de Omega, Rolex sau Patek Philippe. A primit numele unui crucișător britanice, botezat la rândul lor după copacul proverbial care a salvat viața regelui Carol al II-lea în timpul bătăliei de la Worcester în 1651. Tema acvatică însoțește designul într-un desen care s-a schimbat extrem de puțin de-a lungul celor 40 de ani de activitate.

Foto: Audemars Piguet

Ceasul care amintește de primul Royal Oak este o reproducere fidelă a designului original. Carcasa octogonală, proiectată în mod voit în forma unui hublou de corabie, este prinsă cu opt șuruburi de contur similar și își păstrează etanșeitatea până la o adâncime de 50m. Doar dimensiunea modelului a fost crescută cu 2 mm, după cerințele vremii, de la 39mm la 41mm, dar în rest, Royal Oak Automatic versiunea 2012 este o copie care explică pe îndelete designul unui ceas care, la fel ca și stejarul regelui, s-a dovedit a fi salvator pentru companie.

A. Lange & Söhne Datograph

În fiecare an e foarte greu de spus care dintre noutățile Lange revendică titlul pentru „ceasul german al momentului“, din simplul motiv că fiecare model are un detaliu special, care îl scoate din mulțime. Datograph este un ceas care a debutat în 1999, dar care, în 2012, trece prin îmbunătățiri considerabile. Carcasa crește ca dimensiune de la 39 la 41 mm, rezerva de mers se dublează aproape de la 38 de ore la o funcționare neîntreruptă de 60 de ore.

Foto: A. Lange & Sohne

Cu toate că este bazat pe un mecanism mai vechi, calibrul L951.6 este o „încrengătură“ fascinantă de componente, roți, pârghii și punți, fiecare dintre ele finisată manual și decorată în stilul tradițional al zonei Glashütte. Ceasul beneficiază de un cronograf cu funcție flyback, o fereastră de dată supradimensionată poziționată în dreptul orei 12 și un indicator al rezervei de mers marcat AB – AUF.

Piaget Altiplano Skeleton Ultra-thin

Ceasul prezentat de Piaget bate, conform comunicatului de presă, două recorduri dintr-o singură lovitură. Skeleton Ultra-thin este cel mai subțire ceas skeleton din lume (5,34mm), pus în funcțiune de cel mai subțire mecanism skeletonizat (doar 2,40mm grosime). Cadranul modelului este scena unui adevărat spectacol mecanic, subliniat de contrastele dintre aurul alb din care sunt confecționate punțile și suprafața mată acoperită cu rodiu a indicatoarelor, mini-rotorului și arcului principal.

Foto: Piaget

Jean Richard Diverscope LPR Diver watch

Din moment ce am început cu un scufundător, continuăm tot cu un ceas care se simte confortabil în adâncuri. Jean Richard Diverscope este o piesă de dimensiuni apreciabile, cu o carcasă de 43mm în diametru, străjuită de două protecții dedicate celor două coroane (una pentru potrivirea orei și a doua dedicată rotirii bezelului).

Foto: Jean Richard

Modelul ar fi aproape identic cu un ceas prezentat de producător anul trecut dacă în componența numelui nu s-ar afla trei litere. „LPR“ înseamnă linear power reserve și, cu toate că nu este o inovație absolută, Jean Richard a găsit un mod interesant de a o integra pe cadran, în spatele numărului 12. Atunci când ceasul este încărcat la maximum, interiorul cifrelor 1 și 2 apare complet alb. Pe măsură ce piesa funcționează, fundalul alb se retrage, indicând descărcarea a bariletului până în momentul în care dispare complet.

 

Girard Perregaux 1966 Calendar anual și ecuația timpului

Ascuns sub un design cu note retro, „1966“ este un ceas care predă lecții despre echilibru. Cadranul simplu este împărțit în patru zone perfect delimitate, într-o arhitectură comparabilă cu arta japoneză a grădinăritului. Subcadranul din dreptul orei nouă indică secundele, în partea dreaptă, imediat sub indecșii pentru orele 1 și 2 se află data, iar în stânga printr-o fantă, sunt afișate lunile anului.

Foto: Girard Perregaux

De-a lungul unui an modelul este capabil să schimbe singur data, intuind cu precizie lunile cu 30 și respectiv 31 de zile. Singurele modificări trebuie făcute la sfârșitul lunii februarie pentru anii non-bisecți. A doua funcție importantă, denumită „ecuația timpului“ se ocupă cu determinarea diferențelor dintre timpul stabilit prin convenție și timpul real, determinat de poziția Pământului în raport cu Soarele. Pentru calcularea abaterii, complicația astronomică este bazată pe o piesă care are aceeași formă cu orbita ovală a Pământului în jurul Soarelui.

Roger Dubuis

Cu toate că nu este un model nou, ci doar într-o nouă finisare a carcasei, Roger Dubuis Excalibur Skeleton Double Tourbillon merită amintit, doar și pentru fascinația celor două tourbilloane care funcționează în tandem.

Roger Dubuis Excalibur Skeleton Double Tourbillon

Roger Dubuis Pulsion Flying Tourbillon Skeleton / Foto: Roger Dubuis

Adevărata noutate o reprezintă însă colecția Pulsion, alcătuită din două tipuri de modele printre care un cronograf și un ceas ultracomplicat cu tourbillon și cadran decupat. Nota personală a acestor modele e dată de un detaliu unic în lumea orologeră – prinderea bezelului cu șuruburi deasupra carcasei.

Panerai Radiomir

Panerai Radiomir a fost un ceas produs de orologeria cu origini italiene pentru scafandrii din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Era, la acea vreme, unul dintre puținele modele cu indicatoare luminiscente, datorită unei substanțe radioactive. Radiul, elementul care provoca luminiscența, a fost înlocuit în timp de Superluminova, dar în afară de acest detaliu, Panerai modifică extrem de puțin detaliile modelelor Radiomir.

Prezentarea ediției speciale Radiomir alcătuită din trei designuri pe care ceasul le-a avut de-a lungul timpului

Radiomir 3 Days Oro Bianco / Foto: Officine Panerai

Anul acesta a manufactura lansat un pachet alcătuit din trei modele retro ale ceasului, toate puse în funcțiune de același mecanism, un calibru cu armare manuală și o rezervă de mers de trei zile.

Desigur, fiecare dintre cele 18 mărci participante are modele de preț, care nu au avut loc în cele două articole dedicate SIHH 2012. Ne vom întâlni cu ele mai târziu, în cadrul articolelor orologere de pe StyleReport.ro.


0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului