Stil

Tendințe pentru toamnă-iarnă 2012

scris pe 12 Apr 2012 de Dragoș Aliciu 18891 vizualizări
feat

Calendarul de modă pentru sfâșitul anului 2012 pare o reaplicare a unor trend-uri deja cunoscute. Imprimeurile, decorațiunile sau influențele orientale sunt abordări acoperite într-un fel sau altul de sezoanele trecute. Chiar și așa, se simte o vibrație nouă în moda anului 2012.

Croieli

Militare: Moda militară e o tendință care se perpetuează de la an la an. Numeroase piese de îmbrăcăminte au pornit de la piese vestimentare folosite de armată. Doar că acum influența nu mai este directă. Casele de modă sugerează aerul cazon, schimbă croielile clasice păstrând culorile specifice. Nasturii supradimensionați și paltoanele drepte, serioase, îi urmează și pe Salvatore Ferragamo sau Altuzarra.

Foto (de la stanga la dreapta): Altuzarra, Nina Ricci,  Salvatore Ferragamo, Altuzarra

Influențe sport: A nu se înțelege că Balenciaga sau Chanel au intrat în sala de sport pentru a căuta fără discriminare inspirație în bluze sau pantaloni de trening. Dar designerii caselor s-au îndreptat spre o croială foarte asemănătoare cu cea pe care o are vestimentația sportivă. Liniile sunt extrem de similare și, cu materialele potrivite, influența sălii de sport pare să se potrivească extrem de bine mărcilor de lux.

Foto: Stella McCartney, Balenciaga

Imprimeuri și decorațiuni

Foto: Dolce & Gabbana, Ralph Lauren

Dolce & Gabbana s-au lăsat purtați de mirajul broderiilor complicate aurite și al unor țesături similare cu tapiseriile franceze, la fel cum Ralph Lauren a folosit aceleași ornamente pe rochii elegante. Majoritatea pieselor nu sunt toate purtabile decât în cadrul unor evenimente speciale, dar simpla lor prezență poate fi un exemplu destul de bun pentru ce înseamnă o asortare reușită în toamna lui 2012.

Foto: Nina Ricci, Rochas, Altuzarra, Etro

La polul opus se află case precum Nina Ricci, Etro sau Rochas, care au lăsat imprimeurile să vorbească fără ajutorul artificiilor aplicate. Tiparele se repetă de nenumărate ori pe bluzele, pantalonii sau sacourile din cadrul defilărilor. Un lucru e clar: cu cât mai multe jocuri geometrice, cu atât mai bine.

Foto: Jason Wu

În același timp, influența stilistică a Asiei se vede în defilarea lui Jason Wu, dar și a altor designeri. Aglomerate, extrem de colorate, acoperite de flori și animale, în stilul specific Chinei sau Japoniei, imprimeurile își fac din nou loc în tendințe.

 Roz, alb și grena

Foto: Balenciaga

Coloristic vorbind, alegerile marilor case de modă sunt destul de simple. Dincolo de imprimeuri și influențele orientale alambicate se remarcă prezența „albului magic“, așa cum l-a numit revista Harper’s Bazaar. E vorba de o nuanță specială a albului, ruptă din poveștile de iarnă, un alb „plin“, acompaniat de pea-coat-uri moi și fuste mulate sau trenciuri. O altă observație coloristică se leagă de nuanțele diferite de roz sau grena. În foarte mare parte, casele de modă s-au folosit de ele pentru cel puțin o piesă vestimentară.

Foto: Etro, Ralph Lauren (sus), Dior (jos)

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului