Stil

Tehnica lui 2011, influența lui 1911 – MBF Legacy Machine no.1

scris pe 06 Oct 2011 de Dragoș Aliciu 11815 vizualizări
Stil - MBF Legacy Machine

A-l pune pe fondatorul mărcii MB&F să gândească spre trecut e ca și cum ai încerca să explici Internetul unei persoane din secolul al XVI-lea. Și totuși, a făcut-o. De la „mașinăriile orologere“ futuriste, MB&F a „retrogradat“ la Legacy Machine No 1, un ceas la fel de spectaculos, dar construit cu gândul la 1911.

Primul lucru care iese în evidență este arcul pulsatoriu plasat chiar în mijlocul cadranului. Și la propriu și la figurat „inima mecanismului“, arcul eșapamentului se contractă și extinde de 18.000 de ori pe oră. Toate ceasurile mecanice îl au în interior, nu este nicidecum ceva neobișnuit, dar plasarea lui la vedere, chiar sub ochii purtătorului, este un spectacol pe care nu l-au încercat foarte mulți producători.

Urmează apoi geamul din cristal safir, un material greu de prelucrat, dar perfect bombat deasupra cadranului cu două fusuri orare. Câteva detalii pentru cunscători, precum emailarea celor două discuri, culoarea albastră specifică ceasurilor de buzunar ale unuia dintre cei mai mari ceasornicari, – Breguet – folosită pentru indicatoare și modelul devine expresia ideală a trecutului transportat în prezent. Se remarcă de asemenea puntea care se alungește spre mijlocul cadranului, dar și indicatorul de rezervă de putere despre care se poate spune cu siguranță că nu a mai fost încercat de nimeni.

Max Busser, fondatorul mărcii nu a făcut decât să se gândească cum ar fi văzut orologeria dacă s-ar fi născut cu 100 de ani mai devreme, în 1867. Fără Star Wars, roboți giganți și computere, dar sub umbra turnului Eiffel și influența lui Jules Vernes, Legacy Machine este răspunsul pe care și l-a sieși, dar și publicului iubitor de ceasuri. L-au ajutat Jean-François Mojon, cel mai bun ceasornicar al anului 2010 și expertul independent Kari Voutilainen care s-a asigurat de calitatea finisajelor și a producției modelului în general.

Detalii tehnice:

- mecanism tridimensional realizat special pentru MBF, creat de Jean-François Mojon și Kari Voutilainen;

- armare manuală, rezervă de mers 45 de ore, două fusuri orare, eșapament poziționat în mijlocul cadranului, două coroane pentru potrivirea fiecărei ore;

Carcasa:

- cristal safir curbat pe partea anterioară și geam safir drept pe capac;

- 44mm diametru, disponibilă în aur alb sau galben 18K


4 comentarii

 • Torax pe 06 Oct 2011

  Bravo nea Dragos, mai cotrobaieste ceva si despre Seiko :) Noroc!

  Reply
  • ovidiu pe 08 Oct 2011

   Stie foarte bine ce produse au cei de la Seiko. Aici este vorba de eleganta, de arta orologeriei. Nu poti compara merele cu perele. Nu poti compara functionalitatea cu frumusetea. Adevarat, japonezii, in mod incontestabil, fac cele mai bune ceasuri, cele mai functionale. Din pacate, nu prea mai ai altceva de spus.

   Reply
   • radu pe 09 Oct 2011

    Exista si Grand Seiko, o linie mai putin populara din cauza pretului dar care se poate compara in termeni de eleganta, inovatie si frumusete a executiei cu firmele elvetiene sau germane de top.

    Reply
    • acul pe 09 Nov 2011

     In cazul de fata e o diferenta de vreo 90000$ intre MB&F si GS tau. (editat de StyleReport.ro)

     Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului