Stil

Versiunea modernă a mecanicii fine, ceasuri din cadrul SIHH (partea I)

scris pe 16 Ian 2012 de Dragoș Aliciu 12810 vizualizări
Stil - SiHH 2012

Salon International de Haute Horlogerie, primul dintre cele mai importante evenimente dedicate ceasurilor elvețiene ale anului, s-a deschis astăzi la Geneva. Orologeria se află într-un moment extrem de bun, tradiția amestecându-se exemplar cu inovația. Prezentăm cinci dintre lansările caselor importante, ceasuri notabile, fiecare cu un detaliu tehnic fascinant.

Debutul salonului de ceasuri SIHH a avut loc abia acum câteva ore, dar lansările importante sunt deja cunoscute. Se remarcă în continuare, la fel ca în anii trecuți, moda ceasurilor cu influențe retro precum și întoarcerea la modele clasice, de dimensiuni purtabile. Este un episod extrem de interesant din punctul de vedere al mecanismelor și complicațiilor alese, din ce în ce mai complexe. Urmăriți imaginile de mai jos.

Jaeger-LeCoultre Duomètre à Sphérotourbillon

Foto: Jaeger-LeCoultre

Producător de ceasuri cu o tradiție de aproape 180 de ani, JLC este una dintre mărcile elvețiene care și-a planificat extrem de natural trecerea în modernitate și mixul dintre vechi / nou. Jaeger-LeCoultre este inventatorul spectaculosului „gyrotourbillon“, o evoluție amețitoare a tourbillonului, complicație dezvoltată pentru compensarea erorilor cauzate de atracția gravitațională.

În 2012 apare în scenă „Sphérotourbillon“-ul, un regulator înclinat la 20 de grade a cărui mișcare se desfășoară concomitent pe două axe. Componenta este montată în interiorul unei „colivii“ de 11.5mm și, în ciuda dimensiunilor reduse, a fost construită din nu mai puțin de 105 piese. Cușca principală a tourbillonului face o rotație completă o dată la 30 de secunde în timp ce partea înclinată se mișcă în jurul propiei axe la fiecare 15 secunde. Dincolo de spectaculozitatea tandemului, Jaeger-LeCoultre susține că ansamblul are un rol important în îmbunătățirea acurateții de măsurare.

IWC Big Pilot Top Gun Miramar


Foto: IWC

Pe lângă linia Portuguese, ceasuri mecanice cu influență marină, „Pilot“ este colecția inspirată de modelele produse de IWC pentru aviatori, mai ales în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Prezentat anul acesta, Pilot Miramar este un ceas desprins tematic din acea perioadă, dar dedicat nu piloților de avion ci navigatorilor, profesioniștii care stabileau ruta aeronavelor, pentru care precizia măsurării, dar și a citirii timpului era esențială.

Foto: IWC

Minutele și secundele ocupă bezelul interior al cadranului în timp ce orele sunt indicate spre interior, pe circumferința unui cerc roșu, poziționat central. Ceasul arată autentic, proaspăt coborât de la mâna unui navigator Strălucirea mată a carcasei fabricate din ceramică apropie modelul de aspectul instrumentelor de bord, iar  cureaua din material textil în nuanță kaki îl poziționează clar în zona ceasurilor cazone. Înăuntru ticăie un mecanism fabricat in-house de IWC, care poate funcționa fără întrerupere timp de șapte zile, având are ca funcții un cronograf și o fereastră de dată.

Numele particularizează și mai mult tematica aviatică a modelului. În timp ce Top Gun nu mai are nevoie de prezentări, Miramar este numele unei școli de aviație care există în California încă din anii ’30. În timpul celei de-a doua conflagrații mondiale, unitatea Marine Corps Air Station Miramar a servit ca școală pentru cei mai buni piloți ai SUA.

Ceas de buzunar Cartier Grande Complication Skeleton


Foto: Cartier

Producătorul de origine franceză (dar cu ceasuri Swiss Made) își respectă tradiția de a lansa în fiecare an de SIHH un ceas Grande Complication (ceas mecanic cu cel puțin 4 funcții extrem de greu de realizat). Modelul de buzunar prezentat în 2012 își găsește predecesori în orologeria anilor ’30 și este o piesă impresionantă cu tourbillon, funcție calendar perpetuu și un cronograf cu un singur buton (monopoussoir). Ceasul are o carcasă din aur alb, cadranul scheletonizat (decupat) și, tot ca o tradiție a modelelor Cartier, numerale romane decupate pe margine.

Richard Mille RM 037


Foto: Richard Mille

În stilul caracteristic Richard Mille prezintă un mecanism automatic complet nou, montat în carcasa modelului RM 037. Cu un design demn de un bolid de Formula 1, ceasul are un contur ușor arcuit, extrem de fluid, o sinteză între forma modelelelor existente deja în gama RM. RM 037 iese în evidență însă prin sistemul nou de potrivirea orei. În mod normal, coroana este atașată mecanismului printr-o pârghie care controlează atât bariletul cât și mișcarea indicatoarelor.

Calibrul CRMA 1 folosește un buton special care îi permite purtătorului să cicleze prin apăsare între „N“ – punctul neutru, „W“ – armarea mecanismului și, „H“ – potrivirea timpului. Litera corespunzătoare fiecărei funcții este afișată în dreptul orei patru pe cadranul semi-transparent. Un al doilea buton poziționat în dreptul orei 10 permite potrivirea datei.

Montblanc Timewriter II Bi Frequence 1.000


Foto: Montblanc

Timewriter promite o realizare impresionantă pentru domeniul ceasurilor mecanice – măsurarea unei miimi de secundă. Adevărat, Tag Heuer Mikrotimer a reușit primul performanța, dar efortul cronometrării era atât de mare încât ceasul rămânea fără energie în doar 2,5 minute. Modelul arată spectaculos și, similar cu RM037, are cadranul semi-transparent. Modul de afișare al fracțiunilor de secundă este unic la fel ca și mecanismul care măsoară intervale extrem de scurte de timp fără consum de energie în exces sau modificarea frecvenței la care funcționează mecanismul.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului