Stil

Scurte sfaturi de stil – trenciul

scris pe 27 Oct 2011 de Constantin Barbu 11601 vizualizări
trenci

Bretelele și inelele trădează originea militară a trenciului impermeabil. Defilările armate au fost însă înlocuite de cele de pe podiumurile de modă, iar concluzia e clară: pardesiul a intrat în categoria „evergreen“ a îmbrăcămintei. Și nici nu va ieși prea curând.

Cu toate că a apărut ca piesă vestimentară în Marea Britanie, americanii par a fi cei care s-au îndrăgostit cel mai tare de „trench coat“. În producțiile de la Hollywood aproape că nu există detectiv particular sau polițist care să nu aibă în garderobă cel puțin un pardesiu lung. Cary Grant, Humphrey Bogart, Greta Garbo, Gregory Peck, Peter Falk în Colombo și mulți alții s-au afișat cu haine de culoare deschisă în producțiile în care au jucat sau viața privată.

Pardesiul impermeabil a apărut ca o alternativă la hainele grele din tuid în timpul primului Război Mondial. Burberry și Aquascutum, ambele mărci britanice, obișnuite cu ploaia londondeză, își dispută încă invenția trenciului. Argumentul principal al lui Thomas Burberry este „gabardina“, un material impermeabil ușor, din lână, bumbac sau poliester pe care l-a brevetat în 1888. De partea cealaltă, marca Aquascutum se ocupa de îmbrăcăminte rezistentă la apă încă din 1851. Cel mai probabil, ambele companii au livrat împreună trenciuri armatei britanice, bucurându-se de succesul de public și după încheierea conflictulului armat. La fel, ambele au folosit același tipar: croială lungă, aproape de zona genunchilor, bretele pentru fixarea epoleților, inele utile în prinderea hărților sau săbiilor ofițerilor.

Ofițer britanic din Primul Razboi Mondial

Culoarea bej rămâne și acum cea mai folosită și reprezentativă pentru categorie, dar desigur, de-a lungul celor aproape 100 de ani de existență și-au făcut loc și numeroase variațiuni. Trenciul poate fi purtat oricând vremea ceva mai răcoroasă cere o jachetă capabilă să facă față vântului. În mod clasic, haina are două rânduri de nasturi, în număr de șase sau zece. Bărbaților mai scunzi de înălțime li se recomandă însă un singur rând de nasturi, pentru a nu părea „îngropați“ în material.  În cazul doamnelor, dimensiunea s-a scurtat vizibil de-a lungul timpului, fiind un exemplu de îmbrăcăminte casual perfect în combinație cu blugi, pantaloni de culoare închisă sau fuste, dar și haina ideală pentru întâlniri importante la o dimensiune care depășește nivelul genunchilor.

Pentru bărbați, trenciul trebuie să fie îndeajuns de încăpător încât să permită purtarea unui pulover mai gros sau a sacoului unui costum pe dedesubt. În partea de sus nu trebuie să depășească cu mai mult de 2cm linia naturală a umerilor, la fel cum mânecile nu cad cu mult mai jos de lungimea mânecilor costumului.

Pe scurt, trenciul a devenit o piesă de îmbrăcăminte extrem de maleabilă, acceptând o mulțime de combinații. Totul este ca rezultatul final să se potrivească scopului.

Foto: Burberry, Aquascutum, WikiMedia Commons

1 comentariu

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului