Stil

Scurte sfaturi de stil: se mai poartă pălăria?

scris pe 12 Mar 2012 de Dragoș Aliciu 23222 vizualizări
Stil - Palarii

Se spune că John F. Kennedy ar fi omorât în fașă viitorul modern al pălăriei în momentul în care a refuzat să o poarte la ceremonia de învestire. În același timp, din ce în ce mai multe voci susțin că moda accesoriului masculin nu și-a spus încă ultimul cuvânt. Încercăm să vedem de ce a dispărut pălăria și oferim câteva scurte sfaturi despre cum se poartă…doar în cazul în care moda chiar revine.

Înainte de anii ’50, în aproape toată lumea occidentală, un bărbat cu capul descoperit putea la fel de bine să se afișeze în public fără pantaloni. Tipul pălăriei era un indiciu important despre clasa socială a purtătorului, iar absența ei, un gest de neconceput pentru foarte mare parte din populație. Nu întâmplător pozele de epocă sunt aglomerate de pălării din fetru fedora, berete, meloane asortate la costum sau pur și simplu șepci purtate de muncitori.

După jumătatea secolului, regulile modei s-au relaxat enorm și, din păcate pentru ea, pălăria a fost cea care a primit șocul din plin, laolaltă cu galoșii și vesta costumului. Pe de o parte, organizarea socială din decada ’60-’70 nu mai avea nici o legătură cu regulile de dinainte de război. Pe de alta, popularitatea în creștere a mașinilor elimina în foarte mare parte teama pietonilor de vreme rea.

Foto via Ionela Tatu

Există chiar un mit urban care spune că John F. Kennedy ar fi contribuit la depășirea morală a modei pălăriilor. Cu toate că a purtat un joben în drum spre locul primului său discurs ca președinte, Kennedy s-a afișat în fața publicului cu capul descoperit. Dintr-o dată, pălăria era simbolul vechii generații, iar absența ei, o declarație de independență în fața unor rigori depășite.

Borsalino este unul dintre cei mai apreciați producători de pălării din Europa. Compania a fost fondată în 1857 și produce chiar și astăzi pălării de cea mai bună calitate.

Acum, de cele mai multe ori, purtatul pălăriei e văzut ca o extravaganță. Nimeni nu este însă gata să declare accesoriul complet scoz din uz, mai ales că în varianta lor din paie, pălăriile sunt încă destul de populare. Dincolo de asta, curentul retro din moda bărbătească, ar putea duce la o reanimare a „prietenilor vechi ai costumului“ și cu siguranță mărci cu o vechime de peste o sută de ani precum Christys sau Borsalino nu vor renunța atât de ușor la luptă.

Tipuri de pălării:

1. Fedora 2.Homburg 3.Melon (Foto: Borsalino)

Fedora – probabil cel mai bine păstrat tip de pălărie formală dintre toate; boruri largi, calota adâncită în două părți pentru a fi pusă și scoasă mai ușor de pe cap; numele provine de la titlul unei piese de teatru jucată în SUA spre sfârșitul secolului al XIX-lea în care eroina principală apărea pe scenă purtând o pălărie similară cu ce numim astăzi „fedora“.

Melonul – pălăria lui Chaplin, a lui Winston Churchill, ușor de recunoscut pentru calota perfect rotundă și borurile înguste, rotunjite.

Homburg – a făcut istorie în special prin asocierea cu gangsterii americani, dar a fost introdusă de prințul de Wales în urma unei vizite în Germania; este o pălărie dură, cu o adâncitură care desparte calota în două părți, boruri de lățime medie, întoarse.

Pălărie porkpie (foto: Christys)

Porkpie – pălărie care a intrat în moda masculină la mijlocul anilor 1800, după ce fusese purtată în special de femei; și-a primit numele pentru asemănarea cu un tip de plăcintă specific britanică; este practic o fedora de formă tubulară cu o calotă perfect dreaptă.

De ce se mai poartă pălăria?

Răspunsurile sunt în prima instanță previzibile: toamna și iarna apără de frig și ploaie, vara protejează împotriva arșiței puternice. Dincolo de asta, poate fi un accesoriu care vă ajută să vă exprimați mai ușor atitudinea vestimentară sau care vă diferențiază în mulțime.

Provocarea vine din descoperirea unui tip de pălărie care să se potrivească formei feței. La modul general, borurile nu ar trebui să depășească în lățime linia umerilor, iar înălțimea calotei să nu fie mai mare decât lungimea feței. Alegerea pălăriei trebuie făcută în așa fel încât să echilibreze semnalmentele feței: o figură rotundă se potrivește cu o pălărie ceva mai înaltă, cu boruri de dimensiuni medii, cum e fedora. Melonul vine bine deasupra unei fațe lungi și înguste, în timp ce homburg e recomandat persoanelor cu o figură mai pătrățoasă. O bărbie proeminentă se echilibrează printr-o înălțime medie sau mare a calotei și boruri puțin rotunjite.

Potrivirea unei pălării cu un anumit costum se face ajustând dimensiunea borurilor la lățimea reverelor costumului și a cravatei. Coloristic vorbind, lucrurile sunt destul de simple: negru și gri vor acoperi majoritatea compatibilităților cu costumele. Li se adaugă bleumarin și diferite nuanțe pământii pentru vestimentații ceva mai elaborate coloristic. Acordul fin se face și din potrivirea culorii benzii cu diferite alte accesorii, cum ar fi cravata sau batista de piept.

În final, trebuie să rețineți că purtarea unei pălării este semnul unei maturizări în domeniul modei și necesită ceva pregătiri mentale. Sensul pălăriei în epoca modernă s-a diluat până la nivelul în care accesoriul este considerat o formă de extravaganță. Purtarea uneia va atrage cu siguranță priviri, cu atât mai mult cu cât se îndepărtează de la modul rebel, „hipsteresc“ de a o afișa. Dar, atât timp cât face parte din propriul stil vestimentar, descoperirea modului perfect de a purta o pălărie e doar o chestiune de timp.


4 comentarii

 • FRANCU CONSTANTIN pe 13 Mar 2012

  Ar fi frumos sa revina moda! Mai multa eleganta!

  Reply
 • traian pe 13 Mar 2012

  palaria,cel putin din punctul meu de vedere, este si va ramane cred un obiect vestimentar care da o nota de eleganta si respect.Palaria, se recomanda dupa opinia mea, mai mult la persoanele in varsta, aceasta simbolizand pentru persoana purtatoare o acumulare de experienta, de cunoastere in general si de ce nu un anumit nivel de cultura si civilizatie. Salutul, persoanei purtatoare a unei palarii, prin scoaterea palariei in fata persoanei salutate, reprezinta o forma inalta de respect,care este la fel de bine receptat de persoana salutata (si numai pentru acest aspect cel putin), ar fi necesar ca, moda palariei sa fie promovata azi, pe fondul lipsei tot mai acute de educatie in general.

  Reply
 • Vlad pe 14 Mar 2012

  Multumim Dragos Aliciu pentru articol.
  Poate ai putea sa ne spui si cum trebuie sa vina pe cap o palarie: pana unde trebuie sa intre, cum putem sa ne dam seama ca o palarie este marimea noastra, din punct de vedere al circumferintei.

  In alta ordine de idei, ma pregatesc mental sa incerc purtarea unei palarii. Mai ales cand e foarte frig afara si mai ales ca nu prefer combinatia costum/haina eleganta/caciula sport.
  Din cauza asta mi-au inghetat pana acum ingrozitor urechile :)

  Reply
 • Laci pe 24 Apr 2012

  Palaria a fost tot timpul la “moda”. Vina ne apartine noua ca suntem reticienti la piesele vestimentare cu bun gust.

  Ciudat ce atactie au majoritatea barbatilor la produsele de proasta calitate.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului