Stil

Scurte sfaturi de stil: puloverul de cașmir

scris pe 21 Oct 2011 de Dragoș Aliciu 28575 vizualizări
Stil - pulovere din casmir

Cașmirul este o lână foarte fină a caprei cu același nume, crescută în mai multe zone din Asia. Mai detaliat, apar discuții despre puritate, preț și calitate. Ce anume face diferența între calitatea reală a puloverelor de cașmir și capcanele de pe piață, în articolul următor.

Puloverele din cașmir sunt apreciate în special pentru finețea materialului și căldura pe care o oferă pe timp de iarnă. Materialul în sine este scump, deși pe piață există versiuni cu prețuri mult mai accesibile. Între producătorii de cașmir premium și restul plutonului există câteva diferențe, bine de știut înainte de cumpărare.

Calitatea unui pulover, fular sau orice alt articol din cașmir presupune câteva precizări. În primul rând, eticheta „100% cașmir“ nu prezintă automat și garanția unei lâni de cea mai bună calitate ci poate doar asigurarea că printre fire nu s-au strecurat și blană de iepure, cămilă, iac sau lână artificială.

foto: Ben Silver

La fel ca diamantele, aurul sau argintul, cașmirul vine în mai multe standarde de puritate. Crescute mai ales în Mongolia interioară (regiune autonomă din China) și în Mongolia, stat din nordul Republicii Populare Chineze (dar și în Iran, Tibet, Kazahstan, Afghanistat) într-un climat foarte friguros, caprele cașmir au o lână multistratificată. Sub un înveliș de păr foarte gros, un bun izolator împotriva apei și frigului, cașmirul funcționează ca o căptușeală naturală care crește foarte aproape de corpul animalului pentru a-i ține cald. În timpul primăverii caprele năpârlesc natural, iar lâna fină este pieptănată, spălată și curațată de impurități.

foto: Pure Collection

Cașmir de calitate superioară

Standardul de calitate superioară presupune fire de lână colectate mai ales din jurul gâtului și de pe burtă, orice altă zonă de pe corp fiind considerată a oferi cașmir de o calitate mai proastă. În mod ideal, fibra de cașmir trebuie să fie cât mai lungă și cât mai subțire posibil, la minimum 36mm lungime și o grosime de maximum 15,5 microni. Lungimea firelor garantează folosirea articolului vestimentar pentru mai mult timp fără ca acesta să dea semne de uzură sau ca materialul să facă „brobonele“. În limita acestor standarde, o capră oferă doar 50-100 de grame de cașmir pe an, în timp ce pentru tricotarea unui pulover e nevoie de cel puțin 200g de material.

foto: Loro Piana

Diferențe

Acum un secol, când cașmirul a început să fie folosit în mod intensiv în producția de îmbrăcăminte, lâna era transportată la mori din Italia sau Scoția care se ocupau de vopsire și croșetare. De când China, deja cel mai mare producător de cașmir, a devenit și cel mai mare prelucrător, piața a fost inundată cu articole vestimentare de preț, dar și calitate reduse.

Găsiți mai jos câteva sfaturi pentru a putea face diferența între un cașmir de calitate superioară…și restul.

1. Indiferent de ce anume spune eticheta, atingeți materialul de pielea feței sau pipăiți-l cu mare atenție. Lâna trebuie să simtă extrem de fin, orice urmă de disconfort fiind un semn important că tricotul este rezultatul unui amestec de fibre și nu doar cașmir.

2. Elasticitatea e un factor important. Trageți de material cu ambele mâini pentru a vedea dacă revine la forma inițială. Extins la maximum, tricotul nu trebuie să permită trecerea luminii prin el.

3. Cașmirul pur nu are nici un motiv să strălucească. În caz contrar înseamnă că puritatea lui e discutabilă.

4. În continuare, cele mai bune articole de cașmir sunt fabricate în Scoția și Italia. Cumpărați de la producători care au certificate de atestare a fibrei emise de laboratoare acreditate.

5. Indiferent de calitate, cașmirul se uzează mai repede decât lâna de oaie sau alte materiale similare. Odată cumpărat, puloverul sau piesa vestimentară din cașmir are nevoie de o atenție suplimentară pentru a rămâne în condiții bune pentru o perioadă mai lungă de timp

7 comentarii

 • alexcostin pe 21 Oct 2011

  Domnule “autor” Aliciu,

  Inteleg ca ati tradus sectiunea Style Tips a site-ului http://www.lucianobarbera.it/eng/consigi.html si ati semnat-o cu titlu de articol, fara sa mentionati ca dvs nu ati adus nici un aport creativ.

  “Felicitari” sunteti un adevarat “jurnalist”

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 21 Oct 2011

   Îmi cer scuze, dar cred ca ati vrut să comentați la acest articol. http://www.stylereport.ro/stil/cinci-sfaturi-despre-stil-%e2%80%93-luciano-barbera . Dacă o să vă uitați cu atenție veți observa că există ghilimele acolo unde este cazul, iar domnul Luciano Barbera, cel care face recomandările despre stil, este semnat la sfârșit așa cum este și normal. Nu am regăsit nici o recomandare despre cașmir în sfaturile de pe site-ul oficial al mărcii.

   Reply
  • dan pe 28 Jan 2012

   Bay Alexcostin tu nu ai de lucru ??? Cauti sursa inspitatiei autorilor articolelor ?? Fa tu articole mai originale !!
   Bravo dl Aliciu , cu articolul asta am aflat ca de fapt casmirul provine de la capre si cum poate fi recunoscut de falsuri .

   Reply
 • redbluewhiteshishkebap pe 22 Oct 2011

  Cred ca nu ar trebui sa fim asa rautaciosi.
  Avem nevoie de astfel de articole educationale.

  Reply
 • una pe 22 Oct 2011

  felicitari pt. articol! am lucrat 12 ani in cercetare textila si mi-a facut placere sa-l citesc…astfel de informatii sunt greu de gasit…

  Reply
 • Andreea-Valentina pe 28 Feb 2013

  Foarte bun articolul, interesant si bine documentat!
  Pacat ca l-am observat atat de tarziu…

  Reply
 • andreiporumb pe 22 Nov 2013

  va felicit d’nu Aliciu Dragos pentru documentarea buna a materialului si informarea noastra, a populatiei care desi nu se informeaza isi permit comentarii tampite si idioate

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului