Stil

Scurte sfaturi de stil: Modă strat cu strat

scris pe 10 Feb 2012 de Dragoș Aliciu 10406 vizualizări
Stil - Stratificare

Ceea ce experții în modă numesc „stratificare“ sau „layering“ în limba engleză, nu e decât o reacție normală la frig. Temperaturile scăzute se înfruntă prin purtarea mai multor haine, e simplu! Modul în care ele se îmbină poate fi îmbunătățit prin câteva sfaturi de stil.

În cazul vestimentației de afaceri, lucrurile sunt simple. De la apariția costumului, indiferent de vremea de afară, ordinea dictată de rigorile modei este cămașă – vestă – sacou – palton/pardesiu/trenci. Pentru hainele casual, situația este însă mai complicată decât pare. Foarte mulți critici și jurnaliști de modă pun accent pe modul în care sunt asamblate vestimentațiile relaxate.

Foto: Catalog J. Crew

Ideea generală a stratificării se leagă de aspectul practic – evitarea frigului -, dar și de exprimarea unui stilul vestimentar personal. Abilitatea de a combina culori, texturi și haine diferite reprezintă una dintre plăcerile vinovate ale modei. Cu alte cuvinte, stratificarea este o asortare fericită a mai multor haine suprapuse – parte pentru aspectul practic, parte pentru impresie…artistică.

1. Patru straturi sunt de ajuns (incluzând paltonul sau jacheta). Singura regulă cu adevărat imperativă a stratificării este evitarea aspectului „îndesat“. Persoana care amestecă diferite articole vestimentare trebuie să se simtă confortabil și să se miște ușor fără a se pierde printre confecții.

Foto: Zegna

2. Ușor de intuit, hainele cele mai subțiri și mai scurte trebuie să stea la baza „piramidei“. Un top pentru femei sau un tricou alb cu anchior în cazul bărbaților reprezintă începutul ideal pentru orice combinație. Poate fi adăugată ușor pe deasupra o cămașă, bluze din bumbac, pulovere sau un cardigan. Pe măsură ce straturile se îndepărtează de corp, volumul materialelor poate crește.

Foto: Catalog J. Crew

3. Fiecare strat trebuie să aibă propria identitate (culoare, model, textură). Folosirea unor materiale identice sau apropiate ca model și culoare pentru două piese consecutive dă un aspect monoton vestimentației.

Stratificarea ține mai ales de contraste folosite în avantajul purtătorului/oarei. Piesele vestimentare cu model se alătură perfect hainelor uni și, în general, cu cât mai „zgomotoasă“ este o anumită cămașă sau bluză, cu atât mai liniștită trebuie să fie cea care îi urmează. De aceea, culorile închise tind să fie purtate spre exteriorul stratificării, puse în contrast de linia unui guler sau a unui tiv care se observă pe lângă.

Foto: Alex Crawford / www.trashness.com

Un sacou din tuid, suprapus peste un pulover pufos de lână îmbrăcat deasupra unei cămași reiate vor da un aspect extrem de încărcat, la fel cum suprapunerea diferitelor tipuri de tricoturi în cazul doamnelor nu oferă nici un avantaj, ba chiar poate adăuga iluzia unor kilograme în plus.

4. Numărul de piese permite experimente de culoare. Vestimentațiile în culori conservatoare pot fi animate de o eșarfă într-o culoare aprinsă, o cravată sau accesorii care să dea o notă personală ansamblului.


0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului