Stil

Scurte sfaturi de stil – Costumul de iarnă

scris pe 26 Oct 2012 de Constantin Bacheș 12880 vizualizări
Stil - costumul de iarna

Pentru situațiile în care costumul este ținuta obligatorie, sezonul rece înseamnă o stofă mai călduroasă și accesorii din lână și cașmir. StyleReport explică caracteristicile costumului de flanel și diferențele dintre formal și informal pe timp de iarnă.

Costumul de iarnă este definit în primul rând de calitatea stofei, mult mai consistentă comparativ cu stofa destinată costumelor care se poartă vara sau în restul anotimpurilor. Pentru sezonul rece, stofele au un gramaj începând de la 300 g, unde greutatea se calculează la metrul linear pentru o lățime de 150 cm. Conform ultimelor tendințe, sacoul de iarnă a început să fie croit și din lână de până la 450 g, adică dintr-o stofă foarte groasă, folosită inițial doar pentru paltoane.

Cele mai chic costume de iarnă sunt însă în celalaltă extremă, în care performanța producătorilor de stofe reușește să coboarea gramajul la 250 – 260 grame fără să piardă din utilitate. Aceste costume sunt fie din lână 100%, fie din combinația de lână și cașmir sau amestec de lână, cașmir și mătase. Se recunosc prin aspectul fin, mai ales că amestecul cu mătase sau cașmir are un luciu discret. Imprimeurile sunt în general

aceleași ca la stofele de vară, de la carouri până la dungi, inclusiv motivul „Prince of Wales”. Culorile sunt însă diferite deoarece sunt preferate mai ales tonurile închise de albastru, gri și maro.

Costumul din lână flanel definește ținuta perfectă pentru sezonul toamnă-iarnă și se recunoaște prin materialul pufos, moale și foarte fin la atingere. Stofa flanel pare călduroasă de la o primă privire și se pretează la purtare uneori chiar și fără pardesiu sau palton. Pe timp de viscol și ninsoare paltonul rămâne obligatoriu, dar în zilele cu soare, sacoul însoțit de o vestă sau un cardigan și o eșarfă sau un fular sunt de ajuns.

Cum se asortează

Ca principiu de asortare, costumul de iarnă nu impune reguli diferite. Se poartă cu un cardigan sau o vestă peste cămașă respectând ideea că hainele subțiri merg întotdeauna dedesubtul celor mai groase. Nota smart-casual se atinge prin lipsa cravatei sau purtarea unui pulover la baza gâtului sau a unei helănci. Pentru o imagine completă, cardiganul și șosetele sunt realizate din lână sau amestec de lână și bumbac, la fel ca și eșarfa. Cravata recomandată unui costum din flanel este în ton cu acesta, adică tot din lână sau cașmir. Cravata din mătase nu iese complet din discuție, cu mențiunea că este de preferat să nu fie lucioasă. Asortarea pieselor nu se raportează doar la culoare, dar și la textură.

La întâlnirile oficiale singura opțiune acceptată rămâne costumul clasic, din stofă fină de culoare închisă. Situațiile care impun ținuta formală nu acceptă variații, costumul de iarnă flanel sau din material raiat fiind considerat o ținută lejeră.

Consultant: Daniela Chiriță (Royal Men).

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului