Stil

Scurte sfaturi de stil: alegerea cravatei

scris pe 24 Mai 2012 de Bogdan Ștefănescu 37916 vizualizări
feat gucci

Cumpărarea și alegerea unei cravate nu țin doar de alegerea accesoriului în sine ci și de restul garderobei. Câteva indicii legate de dimensiuni, material și calitate v-ar putea fi de folos atunci când luați o decizie.

Cu toate că piaţa oferă nenumărate forme şi mărimi de cravate, în mod tradiţional, lungimea cravatei nu depăşeşte 145 de cm, iar lăţimea este cuprinsă undeva între 8 şi 9,5 cm. Cravatele slim sunt o opţiune la modă, dar rigorile modei le recomandă mai degrabă pentru ocazii informale, decât pentru întâlnirile de serviciu importante. În general, regulile spun că lățimea cravatei se stabilește în funcție de lățimea reverului sacoului, măsurat în porțiunea cu extindere maximă. Persoanelor cu umeri largi le este recomandată o cravată mai lată în partea de jos, dar în general echilibrul se găsește undeva în jurul dimensiunii de 7cm. Ca lungime, indiferent de dimensiuni, vârful cravatei nu trebuie niciodată să treacă de linia taliei.

Materialele și execuția

Din punct de vedere al materialului, recomandarea se îndreaptă către mătase naturală sau lână, inclusiv caşmir. E un detaliu care vă ajută și în momentul asortării: o cravată din lână se potrivește cu materiale mai aspre ale sacoului, precum tuid sau o jachetă groasă, una din mătase arată perfect în asociere cu un costum formal.

Atenţia la fineţea execuţiei este importantă. Cravatele de calitate sunt simetrice, cusute corect și egal, iar în momentul în care sunt probate trebuie să cadă perfect dreapte. Tuşeul materialului trebuie să fie moale, dar în același timp, acesta nu trebuie să rămână șifonat după ce este strâns în mână.

Alegerea cravatei

Când vine vorba de alegerea cravatei pentru o ţinută anume trebuie avute în vedere cel puţin două lucruri: culorile şi modelul – atât ale cravatei, cât şi ale cămăşii şi costumului. Cămaşa este cea mai importantă piesă când se decide vestimentaţia. Dacă e posibil ca sacoul să fie dat jos la un moment dat, cămaşa rămâne mereu suprafaţa pe care stă cravata, motiv pentru care este obilgatoriu ca acestea să fie în perfectă armonie.

Pentru alegerea culorilor nu există însă un răspuns perfect. În funcţie de eveniment, personalitatea purtătorului şi mesajul pe care vrea să-l transmită culoarea se poate alege dintr-o paletă largă. Cravatele uni sunt cel mai ușor de asortat vizual, mai ales peste cămăși fără model și, în general asocierile țin de aducerea împreună a unor culori complementeare. În cazul cămășilor cu model lucrurile se complică puțin, dar combinațiile devin ușor de stăpânit dacă se ține cont de un set de reguli simple:

1. În cazul în care purtați o cămașă colorată, alegeți cravata astfel încât accentele de culoare de pe ea să reia nuanța dominantă a cămășii;
2. Nu repetați modelul cămășii pe cravată și invers. Pentru o cămașă cu dungi verticale puteți încerca un model de linii paralele oblice, iar o cămașă în carouri poate fi asociată cu o cravată desenată în pătrățele, cu singura condiție ca cele două tipare să aibă dimensiuni diferite. Același lucru este valabil și pentru grosimea liniilor de pe cele două piese vestimentare.
3. Costum în culori uni – cravată uni. Dungi subțiri – cravată uni. Costum în dungi groase – cravată cu model diferit și dimensiune diferită a dungilor.
4. Evitarea alăturărilor nefirești cum ar fi bulinele și dungile.

Trăsăturile fizice pot fi un alt reper în alegerea cravatei. Dacă cei bruneți pot alege aproape orice culori, bărbații cu tenul mai deschis este indicat să poarte cravate mai închise, care să contrasteze cu nuanța pielii. Sunt de evitat combinațiile care formează un contrast prea puternic, supărător, sau care, dimpotrivă, sunt prea monotone.

Pentru vestimentațiile casual, cravatele trebuie alese astfel încât să nu formalizeze inutil ținuta. Un nod mai lejer, deschiderea primului nasture al cămășii și un model bine definit rezolvă ușor această problemă.

4 comentarii

 • George pe 24 May 2012

  La punctul 4 ati mentionat “alăturărilor nefirești cum ar fi bulinele și dungile”.

  Cred ca o camasa in dungi verticale se potriveste foarte bine cu o cravata cu puncte polka.

  Pentru exemple puteti cauta “striped shirts with polka dots tie”.

  Reply
 • Pasha pe 25 May 2012

  Mi-a placut articolul si il consider binevenit mai ales in conditiile de astazi cand foarte multi ” nici nu stiu la ce foloseste o cravata.”Dar pe viitor poate a-i sa-ti aduci aminte ca “formal”in romana inseamna “de forma”sau ” ca sa existe totusi”,iar “informal “tine de informare.Restul sunt fite angloamericane si sunt de prost gust.

  Reply
  • Sultanul pe 25 May 2012

   Inainte de a comenta fitele “angloamericane” poate “a-i” sa-ti aduci aminte de ortografia limbii romane.

   Reply
 • cravate pe 25 May 2012

  foarte folositor articolul, avand in vedere ca mai toata lumea alege cravata dupa cum ii place :P

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului