Stil

Rolex a construit un ceas pregătit să funcționeze pe fundul Gropii Marianelor

scris pe 22 Mar 2012 de Dragoș Aliciu 22394 vizualizări
Stil - Rolex Deepsea

Marca Rolex prezintă într-un film procesul de producție al unui ceas conceput pentru a funcționa la o adâncime de 12.000 m. Deep Sea Challenge îl va însoți pe regizorul de film James Cameron în încercarea de a ajunge pe fundul Gropii Marianelor, cel mai adânc reper de pe glob.

Există voci care încă pun în discuție utilitatea unui ceas mecanic capabil să funcționeze la 12.000m adâncime. E clar că motivul pentru care o companie precum Rolex construiește un model experimental ca DeepSea Challenge nu are legătură cu funcționalitatea. Dar în același timp, nici expediția în sine nu este una pur funcțională ci mai mult un act de curiozitate științifică. Filmul de prezentare arată pe scurt cum este tratată concepția și construcția unui astfel de model subacvatic:

Pasionat de experiențe la limită, regizorul filmelor Titanic și Avatar James Cameron își propune să atingă fundul gropii Marianelor la bordul unui submarin cu orientare verticală, special construit pentru asta. Canadianul va coborî nu mai puțin de 11 kilometri într-un peisaj pe care nimeni nu l-a mai explorat până acum. Va filma prin întunericul absolut dintre cele două plăci tectonice căutând forme de viață necunoscute și adunând în premieră informații biologice și geologice într-un parteneriat pe care îl are cu societatea științifică National Geographic. Materialul filmat va fi transformat într-un final într-un film 3D, specialitatea lui Cameron.

Rolex DeepSea Challenge

Atât pentru Cameron cât și pentru marca Rolex, expediția către fundul crevasei enorme din Pacificul de vest este un omagiu adus unei explorări similare din 1960. Locotenentul de marină Don Walsh și oceanograful elvețian Jacques Piccard atingeau o adâncime de 10.916m la bordul submarinului Trieste. Primul ceas Rolex DeepSea era atașat în exteriorul batiscafului, dovedindu-și capacitatea de a funcționa sub apă chiar și la o presiune de 1 tonă metrică / cm pătrat.

James Cameron vorbind despre coborârea la bordul lui DeepSea Challanger

Așa cum era de așteptat, carcasa modelului este enormă raportat la dimensiunile unui ceas normal, cu un diametru de 51,4 mm. Are o grosime de 28,5 mm, cu un geam din cristal safir gros de 14,3 mm. Prin comparație, geamul modelului original DeepSea măsura doar 5,5 mm și avea o formă ovoidală, diferită de designul folosit pentru modelul modern. Judecând după experiența expediției din 1960, ceasul Rolex ar trebui realizeze coborârea legat în exteriorul batiscafului Challenger. Oficial vorbind, nu s-a comunicat încă dacă modelul va sta la mâna lui James Cameron sau va înfrunta întunericul direct din apă.

Informații complete despre expediția Deep Sea Challenge puteți găsi pe site-ul oficial, iar pentru Groapa Marianelor puteți consulta articolul de aici.

6 comentarii

 • ngi pe 22 Mar 2012

  Rolex ramane Rolex :)
  “model experimental ca DeepSea Challenge nu are legătură cu funcționalitatea” for now…
  pe de alta parte, teleportarea (reusita) unui atom cum o incadrati? curiozitate stiintifica sau functionalitate? ;)

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 22 Mar 2012

   Înțeleg ce vreți să spuneți. Totuși, ceasurile mecanice au dovedit cam tot ce aveau de dovedit. Să considerăm că modelul mecanic Rolex e indispensabil pentru misiunea lui James Cameron ar fi clar o exagerare. Rolex DeepSea Challenge și mecanismele mecanice sunt una dintre cele mai interesante reprezentări ale ingeniozității umane. Trebuie să recunoaștem însă că funcționalitatea lor efectivă poate fi ușor depășită prin mijloace mai moderne.

   Reply
 • Ari3s pe 22 Mar 2012

  Cred ca cei de la Rolex au muncit de pomana. Practic, nu poate fi folosit. Oricum, aceste ceasuri speciale implica niste modificari serioase. In interiorul ceasului se introduce He, sub presiune, cu niste supape. Intretinerea un asemenea ceas este ingrozitoare si nu cred ca exista cineva care, de pe fundul marii, uitandu-se la ceas, sa zica ca a intarziat. Oricum, interesant ca se poate construi asa ceva.

  Reply
  • Scuba pe 23 Mar 2012

   Cel mai cumplit insa este sa ti se opreasca un ceas intre 15 si 50 (pe coroana exterioara a ceasului).Sau sa fi de cateva zile bune in decompresie (atunci cand fiecare minut conteaza si influenteaza). Evident ca nici un “mecanic” nu este perfect, dar te incalzeste mai mult ca sa stii ca firma ce ti-a produs mecanicul, nu a a avut , sau a avut cel mai mic numar de defectiuni.
   PS nu iti recomand sa te scufunzi decat cu mecanice

   Reply
 • Laci pe 23 Mar 2012

  Foarte tare. Sunt curios de cum se va comporta acest ceas. Daca va functiona nu cred ca ceasul se va da foarte ieftin.

  Reply
 • roman polanschi pe 23 Mar 2012

  Deep sea challenge a fost facut de pomana !
  El nu poate fi folosit la mina unui om la acea adincime.
  Adincimea maxima a unui om aflat in apa este in jur de una suta metri.100m !
  Omul o sa fie in batiscaf si presiunea aerului din batiscaf nu este echivalenta cu cea facuta de apa la 12.000 de metri .
  Si chiar un om imbracat in scafandru de mare adincime,nu depaseste 300 de metri ;considerind ca mina cu ceasul sta neprotejata la 300 m!
  Si as fi curios ce fel de cablu/sfoara iti trebuie ca sa legi ceasul si sa l arunci in Groapa Marianelor ca sa demonstrezi la prieteni ca ceas tare ai .

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului