Stil

Rezistență proverbială – Crockett & Jones

scris pe 14 Ian 2013 de Dragoș Aliciu 7578 vizualizări
Stil - Crockett

O industrie înfloritoare cu doar câteva zeci de ani în urmă, manufactura britanică de pantofi aproape că s-a ofilit sub concurența acerbă venită din Italia și Franța. La 134 de ani de la fondare, brandul Crockett & Jones continuă să reziste sub pavilion britanic. Iar cu puțin ajutor din partea lui James Bond are toate șansele să o facă și în continuare.

La fel ca în piața costumelor pe comandă, Marea Britanie a avut dintotdeauna un cuvânt important de spus în domeniul producției de pantofi. Nu mai departe de anii ’60, industria era una prosperă, cu 200 de milioane de perechi produse anual în toate segmentele de preț și calitate. În căutare de locuri cu forță de muncă mai ieftină, linia producătorilor „Made in Britain“ s-a subțiat însă considerabil, cedând producția către Bangladesh, China sau Vietnam. Tradiția pantofarilor britanici a rămas în special o preocupare a mărcilor de lux, dar care, la rândul lor au fost preluate de competitorii din afara Marii Britanii.

Fondată în 1879 în Northampton, Crockett & Jones este în prezent cea mai mare marcă de pantofi englezi care chiar produce în Marea Britanie. Localitatea a fost încă din Evul Mediu un centru important în producția de încălțăminte datorită pădurilor de stejar și râului Nene care curge în apropiere. Poziționarea centrală a orașului permitea întotdeauna livrarea celor mai bune piei de animal în zonă, în timp ce abundența de lemn și apă făceau posibilă tăbăcirea lor fără probleme.

Crockett & Jones a început ca un atelier format din 20 de oameni. Afacerea nu diferea foarte mult de celelalte mărci din Northampton, dar începând cu 1890 producția se schimba fundamental datorită importului de peste Ocean al unei mașinării cu totul noi. Brevetată de Charles Goodyear Jr., fiul celui care a inventat cauciucul vulcanizat, mașina Goodyear permitea accelerarea tehnicii tradiționale de producție prin coaserea mecanică a ramei pantofului de talpa interioară. Procesul rămânea unul la fel de dificil, cu peste 200 de operațiuni necesare pentru o pereche de pantofi, dar rezultatul era o pereche de încălțăminte mai confortabilă și mult mai rezistentă. Inovația permitea schimbarea tălpii fără pierderea întregului pantof.

La a cincea generație compania este condusă de stră-stră-nepotul fondatorului Charles Jones și continuă să producă încălțăminte de înaltă calitate prin tehnici extrem de asemănătoare cu cele de acum sute de ani. Partea superioară a pantofului este decupată din piele selectată atent și cusută manual apoi prinsă de o talpă de piele prin intermediul unei rame umplute cu plută – același proces ca cel folosit de predecesori. Aproape 80% din producție merge spre export, iar reprezentanțe ale mărcii pot fi găsite în Marea Britanie, dar și în SUA, Franța, Belgia sau Japonia. Clienții Crockett & Jones sunt deosebit de loiali mărcii și, conform poveștilor care însoțesc brandul refuză să mai încalțe o pereche de pantofi produsă de altcineva. Compania a livrat câteva perechi de pantofi și actorului Daniel Craig pentru filmul Skyfall. Rămâne de văzut dacă agentul 007 îi va aprecia la fel de mult și în episoadele următoare ale seriei.

1 comentariu

  • kLM pe 29 Apr 2013

    Se pot gasi in Romania produsele aceastei marci de pantofi?
    Eventual ale altor producatori de marca precum Edward Green, Alfred Sargent sau Loake – o firma cu preturi mai abordabile pentru romani.

    Multumesc!

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului