Stil

Reinventarea haute couture – un nou designer Dior

scris pe 12 Iul 2012 de Dragoș Aliciu 6891 vizualizări
Stil - noul designer Dior

După un scandal deloc flatant, casa de modă Dior a fost nevoită să renunțe la extravagantul John Galliano. A fost înlocuit de Raf Simmons, un designer belgian pe care întreaga industrie l-a primit cu brațele deschise. Prima proba în calitate de head of design: colecția haute couture Dior toamnă-iarnă 2012.

Ajutat de câteva pahare de alcool, John Galliano răbufnea în primăvara anului 2011 împotriva unor turiști italieni din Paris. Imagini cu declarațiile sale anti-semite făceau înconjurul lumii, iar reacția lui violentă nu avea cum să-i ajute prea mult cariera. În doar câteva zile, casa de modă Dior închidea colaborarea veche de 14 ani cu directorul artistic, alegând în mod firesc să nu aibă nimic de a face cu atitudinea lui exagerată.

Postul avea să rămână neocupat pentru mai bine de șapte luni. La finalul fiecărei prezentări, presa de specialitate vedea în îmbrăcămintea Dior influențele lui Galliano, și îi aștepta intrarea teatrală în scenă, devenită deja o tradiție La momentul venirii lui în 1997, Dior avea nevoie de o schimbare de viziune și, de altfel, același lucru e necesar și în 2012, iar Raf Simons, un designer belgian, pare a fi persoana care să o demareze.

În vârstă de 44 de ani, Simons a intrat în lumea modei relativ târziu, în 1995. Se ocupase inițial de proiectare de mobilier, dar la sugestia unei profesoare de la Antwerp Royal Academy își schimbă radical cariera, devenind un designer de îmbrăcăminte autodidact.

Prezintă prima sa colecție de haine pentru bărbați, iar la doar cinci ani mai târziu, în urma unui succes moderat, își ia un an sabatic pentru a-și reconsidera cariera în modă. Revine după o perioadă în care a predat cursuri de modă în Viena, iar în 2005 este numit director de creație pentru marca Jil Sander, pe atunci parte a grupului Prada.

Stilul lui Simons a fost caracterizat ca fiind extrem de simplu și modern în același timp. Anunțul din luna aprilie a casei Dior a fost primit extrem de bine de către presa de specialitate, dar în același timp și cu o nedisimulată curiozitate despre cum va trata belgianul nota clasică a producătorului francez haute couture. Și, întâmplător, prima colecție prezentată a fost chiar una haute couture.


Dior a anunțat perspective noi în lumea croitoriei de elită, considerând designurile lui Simons un început cu totul nou pentru marcă. Creatorul a reinterpretat piese clasice precum rochia Esther, jacheta Bar, desenată de Christian Dior în 1957 sau sacoul smochingului. Raf este dedicat unui model haute couture mult mai practic, adaptat la nevoile reale ale femeii moderne. Sunt păstrate însă țesăturile complexe și florile, simbolul preferat al fondatorului.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului