Stil

Ce este Haute Couture?

scris pe 30 Ian 2012 de Dragoș Aliciu 37087 vizualizări
Stil - Haute couture

Indiferent de numărul de mărci, colecții sau designeri pe care le acumulează, moda se împarte simplu între doi termeni, ambii de origine franceză. Prêt-à-porter este îmbrăcămintea creată după un tipar general, în timp ce haute couture reprezintă moda de dragul modei, vârful creației vestimentare. Dar de unde provine „haute couture“ și ce înseamnă?

Haute couture este genul de noțiune pe care francezii o tratează cu mândrie națională, la fel cum se raportează la șampanie sau la ficatul de gâscă în domeniul culinar. „Înalta croitorie“ în traducere, reprezintă standardul cel mai înalt pe care îl poate lua îmbrăcămintea. Și, tot la fel ca „champagne“ sau „foie gras“, termenul este unul reglementat prin legislație și apărat de o instituție abilitată. Ar fi de necrezut să fie altfel în condițiile în care o rochie haute couture trece de 30.000 de euro, ajungând în unele cazuri și la 100.000, un preț pe care și-l pot permite doar câteva sute de clienți și, pe care îl pot cere numai un număr limitat de mărci.

Prezentare Christian Dior, colecția primăvară-vară 2012

Îmbrăcămintea haute couture este fabricată din materiale extrem de fine, cu sute de ore acordate detaliilor de coasere și finisare, realizate întotdeauna de mână. Un profesionist anume se ocupă de tăierea materialului, un altul de brodare, în timp ce mâinile care tivuiesc rochia aparțin unui alt croitor la fel de priceput. Șirul de experți poate număra câteva zeci de oameni care lucrează sute de ore pentru un singur exemplar, ceea ce motivează întrucâtva costurile exorbitante. Cele câteva sute de rochii comandate în fiecare an sunt fabricate conform dimensiunilor purtătoarei și, aproape de fiecare dată, rezultatul este unul spectaculos. Rochiile sunt purtate în timpul ceremoniilor Oscar, la petreceri importante și pe covorul roșu al unor evenimente de gală. Dincolo de arta care intră în realizarea lor, investiția într-o ținută haute couture este un demers publicitar atât din partea purtătoarei cât și din partea fabricantului.

Membrii haute couture sunt stabiliți de către Chambre syndicale de la couture parisienne, o instituție care ia în considerare numărul de angajați (cel puțin 20), proporția pe care o are lucrul manual în realizarea hainelor, numărul de designuri realizate, al defilărilor susținute de o marcă într-un an precum și expunerea creațiilor într-un sediu dedicat.

Câteva dintre creațiile lui Charles Frederick Worth

În mod ironic, termenul folosit de francezi ca superlativ al croitoriei a apărut la inițiativa unui britanic. Născut și crescut în Lincolnshire, Charles Frederick Worth se muta în Paris la vârsta de 21 de ani. Până la 33 avea propriul său atelier de croitorie și o listă generoasă de inovații aduse îmbrăcămintei franceze. Între pereții „Maison Worth“ hainele erau purtate de modele vii care defilau într-un mod asemănător cu cel de pe podiumurile de modă de astăzi. Clientele de rang înalt își alegeau materialul și modelul, erau măsurate și primeau înapoi o rochie care li se potrivea perfect. Intrat în grațiile împărătesei Eugenie, soția lui Napoleon al III-lea, Worth devenea primul „couturier“ și stabilea criteriile de numire a celor ce aveau să-i urmeze.

Valentino, colecția primăvară-vară 2012

Nume precum Vionnet, Lanvin, Coco Chanel, Cacharel, Balenciaga, Dior, Yves Saint Laurent, Pierre Cardin sau Emanuel Ungaro, s-au ridicat de-a lungul timpului la înălțimea lui Worth. În timp, au fost invitați și membrii din afara Franței care poartă numele de „correspondents“ sau care acced la categorie cu statutul de „invitați“. Lista este reînnoită în fiecare an, mai ales că în ultimul timp, mai multe case de modă au încetat producția de îmbrăcăminte haute couture din cauza costurilor prea mari. Pentru 2012 au foști aleși 27 de membri care prezintă creațiile în cadrul a două spectacole de modă în Paris. Primul, cel de primăvară-vară s-a încheiat pe 26 ianuarie, iar al doilea, care anunță colecțiile de toamnă se va desfășura de pe 3 pe 5 iulie.

Chanel – colecția Haute couture primăvară-vară 2012

Lista completă a creatorilor haute couture conform Fédération Française de la Couture du Prêt-à-Porter des Couturiers et des Créateurs de Mode:

Membrii oficiali: Adeline André, Anne Valérie Hash, Atelier Gustavolins, Chanel, Christian Dior, Christophe Josse, Franck Sorbier, Givenchy, Jean Paul Gaultier, Maurizio Galante, Stéphane Rolland, Giambattista Valli

Membrii din străinătate: Azzedine Alaïa, Elie Saab, Giorgio Armani, Martin Margiela, Valentino, Versace

Bijuterie și accesorii: Boucheron, Chanel Joaillerie, Chaumet, Dior Joaillerie, Van Cleef & Arpels, Loulou de la Falaise, Massaro, On Aura Tout Vu


3 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului