Stil

Povești spuse de ceasuri – complicațiile poetice ale Van Cleef & Arpels

scris pe 07 Feb 2012 de Dragoș Aliciu 9915 vizualizări
Stil - Van Cleef & Arpels complicatii poetice

Primul ceas din seria poeziilor mecanice Van Cleef & Arpels indica timpul cu ajutorul unei zâne plasate în centrul cadranului. Au urmat întâlnirea de pe podul îndrăgostiților, plimbarea în Paris și zborul unui balon decupat din romanele Jules Verne, toate, ceasuri care dincolo de a arăta ora, spun o poveste de dragoste.

Cunoscută mai ales ca o casă producătoare de bijuterii, Van Cleef & Arpels și-a redescoperit vocația pentru ceasuri haute horlogerie în 2007. Producătorul parizian avea deja un trecut important în producția de piese-bijuterie, dar prezentarea liniei „Poetic complications“ nu semăna cu nimic din ce mai fusese făcut deja. Dincolo de strălucirea diamantelor, ceasurile poetice au fost create pentru a spune povești.

Primul exemplar, Lady Arpels Féérie, avea în centrul cadranului o zână care arăta orele cu ajutorul unei baghete, iar minutele prin mișcarea aripilor. Succesul ceasului a depășit inclusiv așteptările companiei. I-a urmat în 2009 „Une Journée a Paris“, povestea unei fete care se plimbă pe străzile capitalei Franței, în timp ce indicatoarele de ore și minute alunecă nestingherite pe deasupra.

Van Cleef & Arpels Feerie indică orele în partea stângă, cu ajutorul baghetei și minutele în vârful aripilor

Cadranul Pont des Ammoreux este pictat de mână. Cei doi îndrăgostiți se întâlnesc de două ori în fiecare zi, la ora 12, apoi figurinele „sar“ înapoi la marcajul 0

Podul îndrăgostiților (Pont des ammoreux) afișează ora cu ajutorul a două figurine – o fată cu o umbrelă pentru ore și un băiat care ține în mână o floare. În fiecare zi, cei doi merg unul spre celălalt, întâlnindu-se la ora 12 fix. Același spectacol se repetă pe o clădire din apropierea Turnului Eiffel sau deasupra pământului, într-un balon care aduce aminte de călătoria cu balonul din romanele lui Jules Verne.

Van Cleef & Arpels Cinq Semaines en ballon – pasărea din stânga balonului este indicatorul de ore, iar ancora reprezintă indicatorul de ore


1 comentariu

  • Paul pe 08 Feb 2012

    Felicitari pentru articole. Bine documentate si la obiect. Sunt un mare fan al vostru !!

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului