Stil

Cel mai subțire ceas mecanic din lume – Piaget Altiplano

scris pe 02 Mai 2011 de Dragoș Aliciu 19938 vizualizări
featured

După ce un timp industria s-a ghidat exclusiv după canoanele curentului XXL, ceasurile de dimensiuni normale revin în prim plan. Și nimeni nu poate ține prelegeri despre ideea de „subțire“ mai bine decât Piaget Altiplano.

Dacă în urmă cu câteva zeci de ani 38mm erau mai mult decât îndeajuns pentru carcasa unui ceas, pentru modelele recente dimensiunea pare depășită. Marca Panerai a excelat dintotdeauna la acest capitol, prezentându-se în magazine cu ceasuri de cel puțin 45mm în diametru. S-ar putea spune că ei sunt cei care au dat tonul exploziei XXL, urmați îndeaproape de modele precum Breitling, U-Boat, TW Steel sau de Witt, dar măcar exemplarele produse de marca italiană aveau o logică pentru a fi mari. Panerai a fost dintotdeauna o marcă militară, destinată scafandrilor marinei italiene, mărimea cadranului fiind direct proporțională cu gradul de lizibilitate al ceasului. Dar ceilalți?

Oricare ar fi răspunsul, moda pare depășită. Oferta producătorilor elvețieni se restrânge către dimensiuni ceva mai ușor de purtat. Dar, așa cum există un lider pentru categoria ceasurilor cu greutate, în același fel marca Piaget conduce detașat plutonul modelelor ultra-thin. Altiplano este numele modelului care ani la rândul a deținut recordul pentru cel mai subțire ceas. În 1988 marca Piaget avea nevoie de un ceas nou, care să-i sublinieze trecutul istoric, dar care să deschidă în același timp drumul pentru modelele ce urmează. În 1957, sub numele de cod 9P, apărea cel mai subțire mecanism pe care lumea îl văzuse vreodată. Cu doar 2mm grosime, noul calibru cu armare manuală avea să pregătească terenul pentru mecanismul 12P, iarași un standard în industrie, dar de data aceasta pentru ceasurile automatice – 2,3mm.

Cu fiecare model apărut, Piaget își depășea limitele. Ușor de înțeles, cu cât un ceas beneficiază de mai multe funcții cu atât înălțimea calibrului este mai mare. Chiar și așa 600P Tourbillon și 855P cu funcție de calendar perpetuu cu afișaj retrograd și două fusuri orare măsoară doar 3,5mm și respectiv 5,65mm. În versiunile sale recente, Altiplano rămâne aceeași mărturie tehnică impresionantă, îmbrăcată într-un design retro extrem de simplu. Este un ceas elegant și discret care, în amintirea vechiului calibru 12P reușește să restrângă un mecanism automatic în doar 5,25mm grosime ai carcasei. Impresionant, mai ales dacă ne gândim că la aceste dimensiuni ceasornicul poate funcționa fără întrerupere timp de 40 de ore.

Pentru doamne, carcasele sunt chiar mai mici. Salonul Internațional de Haute Horlogerie a prezentat un Altiplano de 34 și respectiv 38mm diametru bătut în pietre prețioase.


7 comentarii

 • Mih pe 02 May 2011

  Calitate, firma, elegant,pret prohibitiv?
  Nu conteaza!Daca nu e MARE,”miticii damboviteni” cu muuulti bani nu vor fi interesati…

  Reply
 • cmike pe 02 May 2011

  Inexact !!! Cel mai subtire ceas din lume e : LONGINES Feuille D’or !The company announces an outstanding technical achievement with an extremely slim quartz watch that measures just 1,98 mm. The Feuille d’Or (Golden Leaf) is based on specific technology developed jointly by Longines and Ebauches SA/ETA.

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 02 May 2011

   Aveti dreptate, am adaugat “mecanic” in titlu pentru mai multa exactitate. Multumim!

   Reply
   • Cosmin pe 03 May 2011

    Daca tot doriti sa fiti exacti ar trebui sa adaugati si “automatic” in titlu. Asta pentru ca cel mai subtire ceas mecanic (cu actionare manuala) este Vacheron Constantin Ultra-Fine 1955, al carui mecanism masoara 1.64mm grosime, tot ceasul ajungand la 4.1mm grosime.
    Tot in aceeasi colectie se regaseste si Ultra-Fine 1968 care la cei 2.45mm mecanism si 5.50mm carcasa se apropie de Piaget Altiplano dar nu reuseste sa-i ia coroana de cel mai subtire ceas mecanic automatic.

    Felictari pentru promovarea acestui tip de ceasuri, usor neglijat in ultima vreme!

    Reply
 • adib pe 02 May 2011

  am si eu o intrebare,nu sunt specialist si poate ma ajuta cineva. La ce ajuta un ceas rubinele din mecanism? Thx!

  Reply
  • gandac pe 03 May 2011

   Rubinele ajuta la reducerea frecarii intre punctele de contact ale unor piese in miscare, in plus rubinele rezista foarte bine la uzura mecanica, rezulta un ceas cu fiabilitate mare si viata lunga in timp, fara intretinere.
   In ceasuri nu se pune ulei pentru ca in combinatie cu prafu, ceasul s-ar bloca in relativ scurt timp, oxida, etc ..

   Reply
 • mpv_18 pe 03 May 2011

  La 19.000 de euro sigur că da !

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului