Stil

Patru tendințe ale modei feminine în sezonul toamnă-iarnă 2011-2012

scris pe 15 Sep 2011 de Dragoș Aliciu 14569 vizualizări
Stil-toamna-iarna-femei

Părerile despre tendințele modei variază de la designer la designer, de la un expert la altul. Câteva dintre opiniile oamenilor de modă privitor la îmbrăcămintea feminină a sezonului de toamnă-iarnă par a se intersecta în anumite puncte. Aceleași pe care le găsiți exemplificate în articol alături de exemple din noile colecții, Gucci, Etro, Alexander McQueen, Moschino, Ralph Lauren și alții.

Curentul retro

Regăsite fie ca influență pentru colecții întregi, fie prin detalii răspândite, trimiterile la perioada anilor ‘50-‘60-‘70 sunt prezente peste tot în toamna lui 2011 și pregătesc probabil un an 2012 construit după aceleași tipare vintage. Multe dintre casele de modă particularizează inspirația, concentrându-se pe tipare sau imprimeuri formate din unghiuri drepte. Pantalonii evazați sau bijuteriile „cățărătoare“ complicate se remarcă în liniile altor designeri. Jean Paul Gaultier o spune pe șleau prin defilarea modelelor cu păr grizonat și sacouri cu umeri ascuțiți. Emilio Pucci nu face decât să urmeze stilul care a consacrat casa italiană de modă, iar Burberry își prezintă alegerea într-o colecție de paltoane din lână extrem de viu colorate. Marc Jacobs folosește bonetele franceze și pantaloni drepți cu turul foarte înalt.

Bottega Veneta, Gucci, Burberry

Inspirația bărbătească

Pornirile de masculinizare a modei feminine l-au depășit pe Paul Smith, ajungând și la Ralph Lauren care a făcut printre altele, trimiteri la smokingul bărbătesc. În colecțiile Gucci pantalonul este cel care poartă însemnele masculinizării, detaliu pe care îl regăsim repetat și în cazul Moschino, alături de șepci desprinse din uniforma șoferilor de limuzine. Papionul este accesoriul nelipsit din colecția toamnă-iarnă Moschino, alături de pernițele care scot în evidență umerii. Alexander Wang aduce o vagă notă sport în toate hainele, acoperind silueta feminină.

Dolce & Gabbana, Etro, Moschino, Alexander Wang

Tartanul

Parte a portului național scoțian, tartanul nu mai are nevoie de introduceri elaborate în lumea modei. Kilturile tradiționale ale locuitorilor munților au impresionat ani la rândul designerii, iar anul acesta numeroase colecții îl încorporează în designul lor. Daks, furnizor oficial al casei regale britanice, îl folosește cu încredere pentru aproape toate piesele colecției de toamnă, de la fuste la eșarfe. Dsquared2 prezintă materiale imprimate cu jocul de linii verticale și orizontale alături de jachete simple și pantaloni, iar Christian Dior îl încorporează în jachetele din stofă groasă. Același model este apreciat și de Valentino, Fendi sau Etro care „abuzează“ de el în numeroase variante.

Daks

Salvatore Ferragamo, Etro, Sonia Rykiel

Biker look

Oarecum în aceeași categorie cu moda de inspirație masculină este și tendința care copiază vestimentația motocicliștilor. Nu ne referim aici doar la gecile de piele negre ci în general la aglomerarea accesoriilor și pieselor de îmbrăcăminte din piele ornamentate din plin cu ținte, fermoare sau capse. Burberry găsește cel mai bine modul de a face trecerea de pe motocicletă în colecția de toamnă, dar abordarea se găsește și în colecția Chanel sau în cazul casei Alexander McQueen.

Chanel, Burberry, Alexander McQueen

Foto: Alexander McQueen, Alexander Wang, Bottega Veneta, Burberry, Chanel, Daks, Dolce & Gabbana, Etro, Gucci, Moschino, Ralph Lauren, Salvatore Ferragamo, Sonia Rykiel

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului