Stil

Pasiunile retro ale lui Baume et Mercier Capeland

scris pe 08 Dec 2011 de Dragoș Aliciu 12428 vizualizări
Stil - B&M Capeland

Curentul vintage pare a fi mai mult decât o simplă modă trecătoare. Pentru 2012, Baume et Mercier a anunțat apariția unui nou model Capeland, cronograf modern inspirat de un ceas de aviator al anilor ’40. Trecem în revistă similaritățile, explicăm deosebirile.

Producătorul elvețian a datat modelul care a servit inspirație undeva în jurul anului 1948. Războiul luase sfârșit de câțiva ani, iar cronografele produse în Elveția au fost folosite atât de aliați cât și de „Puterile Axei“, așa că numărul lor trebuia să fie considerabil în acea perioadă.

În prezent, nu trebuie să fii pilot de bombardier pentru aprecia un cronograf frumos construit. Iar Baume et Mercier exudă eleganță clasică. Cadranul a fost copiat întocmai după desenul modelului din anii ’40, pornind de la corpul de literă folosit pentru numerale și terminând cu intersecția numeroaselor scale circulare, specifică ceasurilor de aviator din acea perioadă. Aerul retro este păstrat și de indicatoarele Breguet pentru ore și minute, precum și de forma dauphine a acelor totalizatoare de minute plasate în dreptul orelor 9 și 3.

Spre deosebire de ediția 2012, ceasul de pilot era un cronograf monopoussoir cu armare exclusiv manuală. Declanșarea cronografului, oprirea lui și resetarea se făceau prin apăsarea unui singur buton. În comparație, Baume et Mercier Capeland controlează funcțiile cronografului prin două butoane și beneficiază de rezerva suplimentară de mers oferită de mecanismul automatic – 48 de ore. Pentru START se apasă butonul de sus, la fel ca și în cazul în care se dorește PAUZA măsurării. RESETAREA se face prin intermediul butonului de jos.

Rotorul mecanismului automatic este vizibil prin capacul transparent. Se remarcă decupajul în forma literei grecești „phi“ precum și decorațiunea Cotes des Geneve (dungile argintii) aplicate pe suprafața acestuia.

Cronograful îndeplinește în același timp 3 funcții diferite. Pe lângă contorizarea perioadelor scurte de timp realizată cu ajutorul totalizatoarelor din stânga și dreapta, poate fi folosit în același timp ca tahimetru – calcularea vitezei de deplasare a unui corp prin transformarea timpului scurs în unități pe oră – sau telemetru – funcție care le permitea militarilor să determine viteza de apropiere a inamicului.

Modelul modern este considerabil mai mare, cu o carcasă care măsoară 44mm în diametru și o grosime de 16.5mm. Capacul transparent este confecționat din cristal safir, la fel ca și geamul de pe recto, un beneficiu de care aviatorii anilor ’40 nu s-au bucurat, cu siguranță. Este un ceas interesant, mai ales pentru că deschide un nou capitol al mărcii Baume et Mercier, un brand cu o tradiție de 181 de ani, dar care nu s-a putut lăuda cu un succes deosebit în ultimii ani. Mai multe detalii și informații, în 2012, odată cu lansarea oficială.


4 comentarii

 • ovidiu pe 11 Dec 2011

  Este un model de dimensiuni mari. Frumos, dar nu este practic. Un ceas de mana, nu trebuie sa depaseasca 41 mm.

  Reply
 • Chris pe 11 Dec 2011

  …Daca ai minutza de “domnisoara” e prea mare… Daca ai mina de barbat marimea mare este un plus….
  Asta apropo de ” legile” astea cu ” nu trebuie…” ” numai” etc.

  Un ceas superb- elegant, clasic, atemporal.

  Reply
  • RB pe 11 Dec 2011

   44 e un diametru prea mare. 39-40 este ideal pentru orice mana de barbat. La diametru 44 nu e nici clasic, nici atemporal (vezi ca trendul acum e pe ceasuri de pana in 40 mm). Singura scuza e ca, fiind un ceas “de pilot” si cu un layout mai aglomerat, avea nevoie de lizibilitate, deci de un cadran mai mare.

   Reply
  • A. pe 11 Jan 2012

   Nu te poţi duce cu un asemenea ceas la Ateneu. Poate doar la gala “Mari români”, alături de Gigi Becali (pe el l-ar prinde foarte bine). Ceasul ăsta este pur şi simplu prea mare.

   În plus, sunt destul de curios câţi folosesc cronometrele şi fazele lunii de pe diferitele ecasuri elveţiene.

   Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului