Stil

Părintele pantofilor fetiș – Salvatore Ferragamo

scris pe 19 Mar 2012 de Dragoș Aliciu 14885 vizualizări
Stil - Salvatore Ferragamo

Recent, Christian Loubutin își apăra cu înverșunare dreptul de a folosi cu exclusivitate talpa roșie a pantofilor cu toc pe care îi creează. Atât el cât și alți producători moderni de „fetish shoes“ nu fac altceva decât să calce pe urmele lăsate de Salvatore Ferragamo, creatorul de pantofi cu 20.000 de modele desenate și 350 de patente de invenție. Citiți povestea inventatorului tocului stiletto, al pantofilor cu talpă din plută și sandalelor „invizibile“.

Salvatore Ferragamo e acum un nume de marcă celebru. Sub o semnătură cursivă sunt lansate parfumuri, colecții de îmbrăcăminte, genți, ochelari de soare, curele și ceasuri. Adevărata vocație a brandului e însă greu de ghicit fără o scurtă lecție de istorie despre o vreme în care pantofii de damă nu erau doar un bun trecut la categoria „și altele“ ci singura preocupare a mărcii și omului din spatele ei.

Salvatore Ferragamo a ajuns să fie cunoscut ca designerul de pantofi al vedetelor. Pe lângă Audrey Hepburn, Rita Hayworth, Greta Garbo sau Sophia Lauren în colecția de calapoade a italianului apare și inscripția SAR Regina Romania. Din păcate, nu este clar despre care dintre Reginele României este vorba

Creatorul Salvatore a fost un pantofar. Probabil cel mai mare pe care lumea îl văzuse până în 1960 și, raportat doar la muzeul care a rămas în urma lui – o colecție de 10.000 de exponate – s-ar putea spune că titlul nu l-a părăsit nici până în ziua de azi.

Într-o lume fără prea multe reviste de circulație internațională, cu o televiziune aflată la început și un Internet care mai aștepta cel puțin 70 de ani până la inventare, Salvatore aduna în atelierul său vedetele incontestabile ale planetei. Sophia Lauren, Marilyn Monroe, Rita Hayworth, Audrey Hepburn, Ducesa de Windsor sau una dintre figurile regale ale României (fie Regina Maria, fie Regina Elena) îl contactau pentru a comanda o pereche de pantofi bespoke.

Pantofi cu toc din piele de căprioară – 1958-1959

Obsesia pentru pantoful perfect

Salvatore nu era un simplu producător de pantofi ci un om cu o adevărată obsesie legată de ei. Născut lângă Napoli, în familia săracă a unor fermieri, Ferragamo construia prima pereche la 9 ani pentru una dintre surorile lui. Părinții nu-și puteau permite să cumpere pantofi pentru comuniunea fetei, așa că fratele o alcătuia din materiale împrumutate de la o cizmărie din zonă. La doar 14 ani, după ce învăța tainele meseriei, deschidea un atelier în propria casă cu șase asistenți care coseau de mână pantofi de damă. La acea dată, patru dintre frații lui emigraseră deja în Statele Unite, iar Salvatore îi urma pentru a se angaja într-o fabrică de cizme de cowboy. Principiul benzii rulante nu îl entuziasma pe tânărul italian așa că, în doar câțiva ani, își convingea frații să înceapă propriul atelier de pantofi pe comandă mai întâi în Santa Barbara și mai târziu în Hollywood, unde devenea preferatul vedetelor de film.

Unul dintre primele modele de pantof cu talpă din plută realizat pentru Judy Garland – 1938

Pantofi cu toc din piele de crocodil realizați pentru Marilyn Monroe

După 13 ani petrecuți în SUA, tânărul se întorcea în Florența unde începea să-și pună amprenta asupra ideii de „pantof de designer“. Obsesia lui pentru potrivirea perfectă a creației cu piciorul îl conducea la studii aprofundate despre mers, anatomia umană, distribuția greutății, articulații și modul în care un pantof bun ajunge să influențeze sănătatea umană per ansamblu. Dincolo de știință, Salvatore lucra ca un adevărat Leonardo da Vinci al pantofilor, căutând în permanență materiale noi, realizând perechi cu trimitere la curente artistice medievale sau bizantine, inspirându-se din artă și arhitectură.

Salvatore Ferragamo 1898-1960

E un lucru poate puțin știut în afara unui cerc al cunoscătorilor, dar Salvatore a fost producătorul care a inventat pantofii cu toc stiletto, deveniți un adevărat fetiș al modei. Pe fondul embargoului impus Italiei în urma invaziei Etiopiei în 1935, materialele deveneau din ce în ce mai greu de obținut. Penuria de piele îi stimula pe designer la brevetarea unor noi metode de a obține pantofi de damă. Folosea pentru prima dată pluta și oțelul pentru construirea tocului, inventa mașini speciale care prelucrau rafia și lemnul și obținea primele tocuri transparente din bachelită (o rășină sintetică). În total, în 40 de ani de carieră, Salvatore Ferragamo este creditat cu producția a 20.000 de modele de pantofi și 350 de patente de invenție.

„Sandala invizibilă“ îi aducea în 1947 celebru premiu Neiman Marcus

După război, firma lui Salvatore era unul dintre simbolurile reconstrucției Italiei. Marilyn Monroe era prima care purta pantofii cu toc metalic, urmau sandalele aurite și cele „invizibile“ – pantofi cu partea superioară produsă din nailon care îi aduceau în 1947 celebrul premiu Neiman Marcus, Oscarul lumii modei.

Muzeul Ferragamo

Unii designeri de îmbrăcăminte au norocul de a expune una sau două piese într-un muzeu de artă. Salvatore Ferragamo se bucură însă de propriul său muzeu, un spațiu din Palazzo Spini Feroni, via Tornabuoni nr. 2, Florența care a fost deschis în 1995 de familia Ferragamo. Expoziția numără 10.000 de exponate de la începutul anilor ’20 și până în 1960, anul morții sale. Pantofii sunt schimbați o dată la doi ani după regula unor teme special alese pentru a ilustra pasiunea italianului pentru arta designului adevărat.


3 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului