Stil

Când oțelul a devenit mai prețios ca aurul

scris pe 23 Apr 2012 de Dragoș Aliciu 10026 vizualizări
Stil - Audemars Piguet

Proiectul ceasului Royal Oak a fost o schimbare importantă pentru întreaga industria elvețiană. În 1972, Audemars Piguet avea curajul de a spune că prelucrarea unui metal e mai valoroasă decât originea lui.

Royal Oak a ieșit din atelierele ceasornicarilor de la Audemars Piguet acum fix 40 de ani. La începutul anilor ’70, orologeria deschisă în 1894, era foarte aproape de aniversarea centenarului în stare de faliment, iar tensiunea care plutea asupra unui ceas complet nou era mai apăsătoare decât și-ar fi dorit oricare dintre managerii companiei.

 

Pentru a face lucrurile și mai dificile, Royal Oak urma să fie prezentat ca primul ceas de lux din lume construit în întregime din oțel. Propunerea era cu atât mai absurdă cu cât prețul de 3.200 de franci elvețieni depășea cu mult nivelul unor modele cu carcase din aur de 18K produse de același brand. Mai mult, pentru a vă face o idee, principalul concurent în gama ceasurilor sport, Rolex Submariner, era disponibil în magazine cu doar 280 CHF.

 

Carcasa proiectată de ceasornicarul Gerald Genta semăna cu hubloul unei nave militare. 

La nivelul anilor ’70, designul modern al modelului nu era privit cu mare entuziasm. Gerald Genta, proiectantul carcasei, vedea bezelul octogonal al ceasului de forma unui hublou ancorat cu opt șuruburi vizibile. Carcasa era construită dintr-o singură bucată de oțel pentru a asigura etanșeitatea, iar în plus, Royal Oak se promova ca primul ceas a cărui brățară fusese legată din construcție de carcasa. Un alt semn distinctiv era decorațiunea „Grande Tapisserie“, un joc de pătrate ieșite în relief marcat pe cadranul modelului.

Patru decenii mai târziu, curajul orologeriei din Le Brassus a fost răsplătit. Chiar dacă Royal Oak nu a avut un succes imediat după lansare, evoluția ulterioară a pieței de ceasuri a confirmat aproape toate riscurile asumate de marcă în 1972. Acum, brandul Audemars Piguet sărbătorește aniversarea prin lansarea a opt modele diferite, construite în 31 de variante, de la ceasul cu armare mecanică și carcasă din oțel, aproape identic cu primul Royal Oak, la versiunea elaborată, construită din aur roz de 18K și cronograf.

40 de ani mai târziu, Royal Oak este una dintre colecțiile de bază ale Audemars Piguet. Odată cu aniversarea ceasului, casa a pregătit opt modele diferite în 31 de variante, câteva dintre ele vizibile și mai jos. 

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului