Orologerie hidromecanică – HYT H1

Măsurarea timpului cu ajutorul apei are o vechime de aproape 3.600 de ani și a fost inventată de către babilonieni. Forma modernă a acestei tehnici se numește HYT H1, primul ceas care pentru a funcționa folosește un lichid luminescent și două pompe care îl deplasează în interiorul unui tub.
Baselworld 2012 va fi primul an în care HYT încearcă să explice lumii pasionate de ceasuri (sau nu) ce înseamnă orologerie hidro-mecanică. Luând în considerare dimensiunile carcasei de 48,8mm, generoase pentru un ceas de mână, dar nesemnificative pentru ceea ce erau cândva ceasurile cu apă, modelul H1 este o premieră absolută în domeniu.
Ca în multe alte cazuri, H1 afișează minutele pe un cadran absolut obișnuit, marcat de la 1 la 60 și poziționat în partea de sus a modelului. Pentru ore însă, purtătorul trebuie să urmărească tubul transparent de pe marginea bezelului. Un lichid vâscos de culoare galbenă va avansa cu câte o gradație o dată la 60 de minute, mișcat cu ajutorul a două pompe acționate mecanic. Pompa de apă plasată în stânga minutarului se achită de funcția de secundar periferic, iar partea dreaptă este ocupată de indicatorul rezervei de mers de 65 de ore.
HYT susține că dezvoltarea modelului a lăsat în urmă șapte patente diferite de invenție care așteaptă aprobarea. Fluidul de culoare galben-verzuie se numește fluoresceină și, conform specificațiilor producătorului, strălucește în întuneric.
Alte caracteristici ale modelului includ:
Mecanism: mecanic cu armare manuală 28.800 bph, punți ornamentate manual cu Cotes des Geneva
Funcții: ore retrograde fluide, minute, secunde;
Carcasa: diametru 48.8mm, 17.9mm grosime, construită din titan.
Preț: 45.000 dolari
ceas cu apa– si cand este ger afara?? sau prea cald??
Ceasul în cauză nu funcționează cu apă ci cu un lichid vâscos luminescent numit fluoresceină.
Fluoresceina este un *solid* rosu-portocaliu, draga redactore. Informeaza-te inainte sa emiti asa perle.
Ca e solubil in apa si ca e fluorescent e alta treaba.
De asemenea, trebuie notata diferenta “fina” intre fluorescenta si luminescenta.
Pentru studiu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fluorescein
http://en.wikipedia.org/wiki/Luminescence
PS. Genul de clienti dispusi sa cumpere asa un ceas se enerveaza teribil auzind asa prostii.
In absenta unei pregatiri in chimie nu va pot explica exact de ce fluoresceina se gaseste si in alte culori decat rosu-portocaliu. Consultarea altor surse, poate ceva mai clare decat wikipedia, v-ar fi aratat ca substanta, un compus organic de sinteza, se gaseste in mai multe nuante in functie de amestecurile in care intra. In apa, de exemplu, capata culoarea galbena.
Una dintre surse ar fi dictionarul explicativ al limbii romane> materie colorantă galbenă, care la fluorescență devine verde, extrasă din rezorcină, folosită în hidrografie și în farmacie. (< fr. fluorescéine) sau acest film gasit la o simpla cautare pe Ytube http://www.youtube.com/watch?v=uo8dY2VVlrc (video in care un compus rosu devine galben la dizolvarea in apa). Luminescenta este declarata de producator in comunicatul de presa, nu are legatura in acest caz cu fluorescenta. Nici nu am sustinut ca ar avea.
Va multumim pentru grija aratata acuratetii informatiilor.