Stil

Odiseea spațială a primului ceas ajuns pe Lună – Omega Speedmaster

scris pe 23 Noi 2011 de Dragoș Aliciu 17501 vizualizări
Stil - Omega Speedmaster

Pornit ca unul dintre multele modele sportive ale Omega, Speedmaster a ajuns acolo unde nici un ceas n-a mai fost vreodată. Același ceas a participat la evitarea dezastrului Apollo 13, întâlnirea istorică Apollo-Soyuz, dar cu toate astea, în memoria tuturor rămâne „The Moonwatch“, primul ceas purtat pe Lună.

Un cronograf cu armare manuală, Speedmaster împrumuta ca inspirație designul cadranului unor ceasuri mai vechi din producția Omega.  Liniile simple ale cadranului și scala tahimetrică îl făceau simplu de citit, în timp ce geamul din plexiglas îi dădea duritatea necesară operării într-un domeniu dinamic. Modelul a intrat în istorie în momentul în care oficiali ai NASA din Houston au intrat „sub acoperire“ într-un magazin de ceasuri și bijuterii, de unde au ales cronografe pe care le considerau potrivite pentru ieșirea în spațiu. Se pregăteau pentru misiunile Gemini și Apollo pentru care aveau nevoie de un ceas durabil și, înainte de orice, precis.

Fișa de depozit a modelului Omega Speedmaster care a zburat alături de Neil Armstrong și Buzz Aldrin în  cadrul misiunii Apollo 11. În urma testelor, NASA a declarat ceasul potrivit pentru toate misiunile cu echipaj.

Alături de Speedmaster au fost selectate printre altele, modele Rolex, Breitling sau Longines și, deși povestea e infirmată de specialistul National Aeronautics and Space Administration care s-a ocupat de teste, un lucru e cert: Omega a fost singurul ceas care a rezistat încercărilor draconice care precedă o ieșire în afara atmosferei.

Astronautul Eugene A. Cernan purtând la mână un Omega Speedmaster în cadrul aselenizării Apollo 17, ultima din istorie – 1972

Ceasul oficial al misiunilor spațiale americane era tratat în sine ca un instrument de precizie, abaterile de măsurare din spațiu având în mod evident o altă valoare decât cele de pe Pământ într-o zi obișnuită la birou. Pe scurt, Speedmaster a avut de înfruntat printre altele temperaturi de -18 o Celsius sau +93 o în diferite grade de presiune și umiditate, teste conduse într-o atmosferă cu 100% oxigen (oxidarea poate altera calitatea lubrifianților și acuratețea funcționării măsurării), expunere la un sunet de 130 db pe o plajă de frecvențe de la 40 la 10.000Hz sau experimente de anduranță la șocuri în toate direcțiile.

Deși Neil Armstong, primul om care a pășit pe suprafața Lunii nu a purtat modelul Omega, Buzz Aldrin l-a ținut pe încheietură pe toată durata misiunii

Până în 1969, anul aselenizării NASA, Omega Speedmaster avea deja două ieșiri în spațiu, una dintre ele chiar în afara modulului spațial. Chiar și după, ceasul mecanic participa activ la momente istorice: evitarea dezastrului Apollo XIII sau andocarea navelor Apollo (SUA) și Soyuz (URSS).

Buzz Aldrin

Pe 20 iulie 1969, primii oameni ajungeau pe suprafața Lunii, la bordul modulului Apollo 11. Din păcate pentru Omega, norocul de a fi fost primul ceas din lume ajuns pe satelitul natural al Pământului nu a fost dublat și de a se afla la mâna primului astronaut care a atins solul lunar. Din cauza defecțiunii unui cronometru digital, Neil Armstrong își lăsase ceasul în interiorul modulului ca înlocuitor. Eugene „Buzz“Aldrin, secundul său, l-a purtat însă pe parcursul întregii misiuni.

Ediție aniversară, emisă la 35 de ani de la prima aselenizare

De-a lungul celor 54 de ani de existență, Speedmaster s-a schimbat atât ca aspect cât și ca tehnică. Recent, modelele Omega au primit mecanisme cu armare automată precum și eșapamente co-axiale, specifice mărcii. Denumirea în sine a acoperit zeci de modele diferite de designul devenit deja iconic, ba chiar, în unele cazuri, a divagat complet de la mecanismul pur mecanic. The Moonwatch va rămâne însă doar unul.


3 comentarii

 • ovidiu pe 23 Nov 2011

  de la omega, seria ,,speedmaster” este grozava. Din fericire pentru acest ceas, nu a fost expus niciodata vid-ului:)

  Reply
 • Baronu pe 23 Nov 2011

  O mica modificare referitor la geamul de plexiglas – a fost ales tocmai pentru ca nu este dur ca safirul (dovada ca se zgarie usor) si pentru ca nu se sparge in bucati in urma unui soc mecanic.
  @Ovidiu – “On June 3, 1965 NASA Gemini IV Astronaut Edward H. White II became the first American to climb outside his spacecraft and set himself adrift in the zero gravity of space. White floated around for 23 minutes. Edward White was wearing an Omega Speedmaster chronograph around his wrist–outside his space suit on a velcro strap.”

  Reply
 • Nautilus pe 10 Dec 2011

  Un tip care ar fi vrut să îşi cumpere Omega Speedmaster cu câţiva ani în urmă scrie un e-mail la Omega întrebând dacă este adevărat că e identic cu “ceasul purtat pe Lună”.

  Răspunsul lor a fost aşa: “nu este 100% identic şi nu are cum să fie, fiindcă modelul lunar al ceasului a avut carcasa de cauciuc, geam de plexiglas, se prindea cu arici peste mâneca unui costum spaţial şi în mod sigur nu aţi vrea să purtaţi aşa ceva la un eveniment”

  :)

  ~Nautilus

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului