Stil

Revenirea la feminitate

scris pe 18 Oct 2011 de Dragoș Aliciu 11393 vizualizări
Stil - moda feminina

După ani întregi în care moda pentru femei s-a îndepărtat de delicatețe și forme pur feminine. După ce culorile pastelate s-au întunecat până la confundarea cu cele din garderoba bărbaților, Marc Jacobs, designer Louis Vuitton și Karl Lagerfeld din partea Chanel au rezolvat totul cu o singură tușa de creion.

Gucci, Paul Smith, chiar și Chanel într-una din prezentările anterioare lăsaseră impresia că nu mai există loc pentru feminitate în modă. Designul de motociclist supărat sau pur și simplu croieli preluate ca atare din vestimentația masculină tranșau destul de simplu dispariția delicateții din „fashion“, cel puțin pentru un sezon sau două.

Săptămâna de modă de la Paris nu doar că a reparat în mare măsură asediul masculinității asupra modei pentru femei, dar a mutat discuția într-o direcție diametral opusă. Exemplul a două mari case care au defilat în cadrul festivității pariziene poate să fie un indiciu destul de important că moda pentru femei își schimbă traiectoria.

Colecția Louis Vuitton desenată de către plurivalentul Marc Jacobs a fost prezentată din mișcarea unui carusel plasat într-un decor fantastic. Modelele au fost îmbrăcate în rochii de culori pastelate și decorate din plin cu broderii florale, o viziune complet diferită de ce am văzut lunile trecute în segmentul modei feminine. Anii 50 au dominat colecția din punct de vedere stilistic, păstrand cu castitate convinsă gulerele închise până în gât și rochiile coborâte mult dedesubtul genunchilor.

Delicatețea a însoțit și viziunea lui Lagerfeld, designerul cu experiență din spatele Chanel. Cunoscut pentru show-urile sale spectaculoase Lagerfeld a imaginat un univers subacvatic comparabil ca senzație cu cel promovat de Louis Vuitton. Culorile perlate ale decorului au însoțit și vestimentația modelelor, poșetele de forma unor mici perle asortându-se perfect cu restul vestimentației. Cu toate că îmbrăcămintea nu a urmat îndeaproape liniile corpului feminin, cusăturile și materialele folosite au fost îmbinate în așa fel încât mișcarea lor să sugereze silueta fără a o dezvălui pe de-a-ntregul. Jachetele, cele folosite până acum pentru a sublinia ideea de masculinitate, sunt acum puse în forme fără nasturi, mult mai feminine.

Cu toate că moda este în mare parte o ecuație de marketing așa cum am mai scris aici, rezultatul nu e întotdeauna previzibil sau constant. Schimbările apar de la un sezon la altul și chiar dacă Chanel sau Louis Vuitton sunt oarecum singurii care au abordat atât de deschis curentul purificării modei feminine în cadrul Săptămânii de modă de la Paris, cu siguranță alții le vor urma exemplul.


1 comentariu

  • Cristian pe 18 Oct 2011

    Cat vor mai fi chinuite fetele,cu regimul criminal din modelling ? Unde-s anii frumosi, cu Helena Christensen, Cristy Turlington,dar mai ales Schiffer…Claudia Schiffer..Era sa uit de superbissima Linda Evangelista !

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului