Stil

O nouă minune în fiecare an – Harry Winston Opus XI

scris pe 14 Mai 2011 de Dragoș Aliciu 17650 vizualizări
featured

În fiecare an începând cu 2000 Harry Winston a mărit gama de modele cu adevărat spectaculoase ale ceasornicăriei elvețiene. Colecția poartă numele Opus și a ajuns la al 11-lea exemplar. Filmul și imaginile ar trebui să fie suficiente pentru a descrie spiritul acestui model.

E greu de spus care dintre modelele Opus este cel mai spectaculos. De-a lungul anilor, Harry Winston, o marcă de origine americană, a colaborat cu nume consacrate în industria elvețiană a ceasurilor. Edițiile Opus, fiecare creată după un anumit specific, au reunit ceasornicari precum Cristophe Claret, F.P. Journe, Antoine Preziuso, Vianney Halter,  Stephen Forsey și Robert Greubel, sau Felix Baumgartner și Martin Frei a căror creație ați văzut-o deja aici.

Pentru 2011, vedetele salonului de orologerie de la Basel s-au numit Denis Giguet și Opus XI. Baselworld este cel mai mare târg de ceasuri din lume, un loc în care se adună în fiecare an sute, dacă nu chiar mii de mărci, de la cele mai ieftine la producătorii de bijuterii mecanice. Pentru a vă face o idee despre amploarea acestui eveniment vizitați harta salonului – suprafața totală a târgului o depășește de zeci de ori pe cea oferită de Romexpo, salonul expozițional din București. A fi ceasul cu cel mai complex mecanism din întreg salonul e o realizare notabilă!

Al 11-lea ceasornicar al seriei care face din Harry Winston un nume de luat în seamă în lumea ceasurilor lucrează pentru companie încă din primul an al colecției Opus. Denis Giguet a contribuit la dezvoltarea tuturor ceasurilor realizate de Harry Winston în colaborări de atunci și până în prezent, dar cel care îi poartă cu adevărat semnătura a fost prezentat în luna martie a acestui an.

Opus XI este un puzzle, un banc de pești, un stol de rândunele, o platformă rotativă dintr-un parc de distracții. Toate aceste lucruri au furnizat inspirația pentru ceasul lui Giguet, o minune pentru a cărei dezvoltare se cheltuiesc milioane de euro și ani buni de proiectare. Pe cât de simplu în teorie, pe atât de complicat în execuție, ceasul explodează și reconstruiește timpul în fiecare oră, de 24 de ori pe zi.

Numeralul orei este format din patru segmente care se grupează în urma unei mișcări spectaculoase pe cadranul exemplarului. Ideea a pornit de la modul în care se comportă bancurile de pești oceanici în fața unui prădător. Pentru a-l deruta, peștii se împrăștie în toate direcțiile pentru a reveni într-o formă oarecum regulată odată ce pericolul a trecut. Modul în care funcționează mecanismul se vede mult mai bine în filmul de mai jos.

Detaliile tehnice adună peste 566 de componente și 155 de rubine folosite pentru tot atâtea lagăre. O piesă deosebită din ansamblul mecanic este pinionul conic folosit la îmbinarea perfectă dintre roțile care compun numeralul de ore. În același timp, minutele sunt afișate într-un cadran separat, format din două discuri, unul pentru zeci și respectiv unități. Forma carcasei i-a atras numele de „ceasul Mickey Mouse“.

Prețul? 230.000 dolari pentru varianta în aur alb și 289.000 în aur alb și diamante. Minunile au prețul lor.

4 comentarii

 • mihai pe 14 May 2011

  este incredibil acest ceas… si nu ma refer la pret

  Reply
 • eugen pe 15 May 2011

  impresionant intradevar,dar pana la urma… “cat e ceasul? ” ..:))

  Reply
  • popas pe 16 May 2011

   scrie in textul articolului:

   “Prețul? 230.000 dolari pentru varianta în aur alb și 289.000 în aur alb și diamante. Minunile au prețul lor”

   Am privit si celelalte clipuri cu ceasuri HW… impresionant!

   Reply
 • popas pe 16 May 2011

  publicati ceva si despre Greubel Forsey?
  sunt absolut ireale!

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului