Stil

Nouvelle horlogerie – Urwerk UR-110

scris pe 10 Mai 2011 de Dragoș Aliciu 23630 vizualizări
featured

Contestat de unii, privit cu neîncredere de alții, noul val al ceasornicăriei elvețiene aduce cu sine puterea unui spectacol mecanic de dimensiuni purtabile. Nu ne declarăm de o parte sau de alta. Vă invităm doar să urmăriți filmul atașat articolului.

„Orologerie“ e un termen destul de pompos, folosit pentru a descrie o ocupație veche de sute de ani. Se potrivește perfect cu aerul pedant al Patek Philippe și Breguet, arată excelent pe cartea de vizită Chronoswiss și completează cu succes stilul Chopard. Provenit din franceză, cuvântul vorbește despre arta manufacturării sau reparării ceasurilor mecanice. Urwerk face același lucru, dar termenul nu pare să prindă atât de bine marca, tocmai din cauza implicațiilor clasice.

Compania Urwerk face parte din noul val de ceasornicari. O abordare complet diferită de ce s-a făcut până acum, cu un stil descris ca industrial și coborât parcă de la încheietura unor oameni din viitor. UR-110 este un astfel de model, un ceas care cere ceva „muncă de descifrare“, dar care este prin sine însuși un spectacol remarcabil.

Modelul indică timpul într-o manieră specifică pentru Urwerk și folosită și în design-ul unor modele precedente și chiar preluată în urma unor colaborări și de alte case orologere. Complicația constă într-o punte centrală cu trei brațe, care se rotește pentru a indica în același timp orele și minutele. Marcajele sunt afișate pe partea din dreapta a ceasului, de la 0 la 60, fiecare dintre cei trei sateliți trecând prin dreptul minutelor. Indicarea orei e o experiență similară cu asistarea la un spectacol de iluzionism – „Cum face asta?!“.

De forma unor torpile, așa cum spune chiar producătorul, sateliții au cu sine patru din cele 12 ore ale unei zile. În timp ce puntea centrală se rotește cam ca limbile unui ceas normal, orele se schimbă pentru fiecare dintre cele trei torpile în plan vertical. Distanța dintre ele a fost calculată astfel încât atunci când una își încheie „rondul“ pe lângă scala minutelor, o a doua să-i urmeze imediat.

Întregul mecanism este adăpostit într-o carcasă masivă din titan, iar complicația este montată pe un carusel central care garantează stabilitatea punții centrale. Pe lângă complicația indicării orelor, cadranul ceasului găsește loc și pentru un secundar periferic și un „martor“ pentru schimbarea uleiului – în realitate, un indicator pentru momentul unei revizii a ceasului.

7 comentarii

 • Radu pe 10 May 2011

  “horlogerie” nu e deloc pompos, e traducerea cuvintului ceasornicarie din limba romana

  CEASORNICĂRÍE, (2) ceasornicării, s. f. 1. Meseria de ceasornicar. 2. Atelier, prăvălie unde se repară sau se vând ceasornice

  Reply
 • Ciprian pe 10 May 2011

  Ceasul este de o frumusete extraordinara. Ma bucur sa vad idei noi in acest domeniu. E uimitor. Un pret? (desi sunt convins ca este prohibitiv)

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 10 May 2011

   De obicei ceasurile Urwerk se vand cu multe 0-uri in coada, de la trei in sus. Pentru modelul de fata nu e specificat un pret, dar mai mult ca sigur pastreaza obiceiul. Pentru exemplificare, pe UR 103 T l-am gasit la aprox. 40.000 euro…

   Reply
 • A. pe 10 May 2011

  “Horlogerie” este de gen feminin. De aceea, titlul corect ar fi “Nouvelle horlogerie”.

  Reply
 • Ioan F. pe 10 May 2011

  Venit din alta dimensiune! Multumim pentru articol si info.

  Reply
 • Alex pe 11 May 2011

  Oau, m-am uitat la clip de vreo 4 ori pana acum. Nu aveam nici o treaba cu ceasurile mecanice pana de curand, acum sunt fascinat de ele, mai ales de cele avand complicatii, ceasurile ar fi pe primul loc la ce as vrea sa colectionez de-a lungul vietii.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului