Stil

Noua față a tourbillon-ului – Greubel & Forsey

scris pe 23 Iul 2012 de Dragoș Aliciu 12979 vizualizări
Stil - Greubel Forsey

La aproape 220 de ani de la apariție, tourbillon-ul continuă să fie considerat cea mai fascinantă complicație orologeră din toate timpurile. Există dezbateri aprinse în jurul utilității sale pentru ceasurile mecanice de mână, dar asta nu oprește producători precum Greubel Forsey să reimagineze, reinventeze, redeseneze din temelii complicația.

Tourbillon-ul a început să fie montat în primele mecanisme la începutul secolului al XIX-lea. După sute de ore de cercetare și calcule, Abraham Louis Breguet reușise să găsească o soluție pentru îmbunătățirea acurateții ceasurilor.

În trecut, existența unui ceasornic de buzunar era la fel de monotonă ca și ticăitul său. Jumătate din timp, piesa stătea în vestonul domnului care o folosea, ținută în picioare, iar noaptea era așezată pe noptieră în poziție culcată. Ceasornicarul elvețian și-a dat seama că cel puțin în parte, abaterea de măsurare a unui mecanism se datorează atracției gravitaționale asupra componentelor cele mai importante dintr-un ceas: furca anker, roata anker și arcul balansierului. Cum ceasornicul nu funcționa decât în două poziții, eroarea putea fi calculată și deci, anulată prin construirea unui tourbillon, o „cușcă“ ce cuprindea toate componentele regulatorului și se rotea în jurul propriei axe.

Greubel & Forsey Double Tourbillon 30

Odată cu apariția ceasurilor de mână, pozițiile din care funcționează mecanismele mecanice sunt evident mult mai mult de două. Apare deci o întrebare naturală: cât de folositor mai este un tourbillon? Problema rămâne încă nerezolvată în lumea orologeriei de elită, dar cum complicația este încă extrem de bine văzută de public, producători și monetizată pe măsură, tourbillon-ul nu pare amenințat în nici un fel cu dispariția.

Greubel & Forsey Quadruple Tourbillon a differentiel

Greubel & Forsey  Tourbillon 24 secondes

Greubel & Forsey e un producător care și-a poziționat întreaga activitate în jurul tourbillon-ului. Cu scopul declarat de a îmbunătăți acuratețea mecanismelor, Robert Greubel și Stephen Forsey, cei doi fondatori ai mărcii, au început să experimenteze cu variante ale invenției lui Breguet. Primul lor ceas presupunea nu unul ci două regulatoare montate unul înăuntrul celuilalt. Înclinate la un unghi de 30 de grade, rotindu-se cu viteze diferite, tourbilloanele au scopul de a reduce atracția gravitațională asupra balansierului. A urmat apoi Tourbillon à Différentiel, un ceas cu nu mai puțin de patru (!) tourbilloane conectate prin intermediul unui diferențial sferic și puse în funcțiune de trei barileți. 24 Secondes Contemporain prezentat la SIHH în 2012 abordează o logică puțin diferită. Tourbillon-ul înclinat se rotește extrem de repede, realizând o tură completă o dată la 24 de secunde.

Utilă sau nu, complicația tourbillon-ului va continua să fascineze generații de iubitori de ceasuri și de acum încolo. Greubel Forsey e doar un exemplu.

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului