Stil

Modă de inspirație militară

scris pe 30 Noi 2011 de Dragoș Aliciu 14908 vizualizări
Stil - Inspiratie militara

În mod tradițional, ziua națională se sărbătorește printr-o paradă militară nu doar în România ci în multe alte țări de pe glob. Defilarea soldaților și ofițerilor are însă ceva din aerul paradelor de modă. Mai ales după ce trecem în revistă piesele de îmbrăcăminte inspirate din lumea militară.

Trenciul a fost trecut în revistă cu ceva timp în urmă, ca haina impermeabilă care schimba viața soldaților în Primul Război mondial. Nu e singurul „secret militar“ care a scăpat dintre tranșee. Multe alte piese vestimentare există astăzi, ca urmare a influenței uniformelor.

foto: Yves Saint Laurent, Schott, Ralph Lauren

Mantaua scurtă de marinar (peacoat)

Cum arată: Reverele largi, ușor de ridicat pentru a proteja gâtul de vântul puternic, două rânduri de 8 nasturi – doar 4 dintre ei utilizabili – marcați de obicei cu o ancoră, buzunare dispuse vertical sau acoperite cu clapete.  Lungimea nu depășește jumătatea pulpelor

Istoric: Haina a început să fie purtată la începutul secolului al XX-lea de către militari din marina americană, dar și de marinari din Anglia, Belgia sau Olanda. Ca și acum, era fabricată dintr-o lână groasă impermeabilă, gată să ferească de frig și de apa în exces de pe navele de război. Numele vine de la pij, materialul gros din care era croită, în limba olandeză, dar variante alternative vorbesc de o legătură cu supa de mazăre pe care o mâncau marinarii în larg.

Cum se poartă: A devenit o haină unisex, disponibilă în mai multe culori decât clasicul bleu marin marinăresc. Poate fi amestecată în orice ținută relaxată și pusă în valoare cu alte accesorii de inspirație marină. Conform manualului armatei americane, ultimul nasture rămâne întotdeauna deschis cu excepția condițiilor proaste de vreme. Ridicarea gulerului nu este o exagerare, dimpotrivă, face parte din moștenirea acestui articol vestimentar.

foto: Burberry, Donna Karan

Jacheta de aviator

Cum arată: În varianta oficială, jachetele erau construite din piele de cal, dură, extrem de densă și lipsită de pori. Pentru o mai bună strângere pe talie și la încheieturi, extremitățile erau croșetate din lână, în timp ce fermoarul era construit din oțel sau alamă. Un model similar ca și croială există și din material nylon, deși ca stil, jacheta din piele câștigă de fiecare dată.

Istoric: Eroii celui de-al doilea Război Mondial, piloții, purtau jacheta în spatele manșei. Pe numele lor de cod A2, hainele erau destinate aviatorilor, navigatorilor și căpitanilor de bombardiere. Popularizată de filmul de inspirație aviatică „Top Gun“ și de multe alte producții, haina de aviator apare adeseori este însoțită de diferite simboluri aviatice, trimiteri la ofițerii care purtau însemnele escadrilei din care făceau parte pe piept sau pe umeri.

Cum se poartă: Este un tip de vestimentație „rebelă“, cu o trimitere explicită la temerarii aerului. Se combină cu ochelari de soare pentru piloți și eșarfe, pantaloni khaki și pantofi de culoare maro.

foto: Gloverall, Burberry

Pardesiul de moltonHaina Duffel

Cum arată: Ușor de recunoscut datorită „brandeburgilor“ – găitane cusute orizontal pe haină de a căror capete se prind nasturi denumiți „dinți de morsă“ sau „căluși“ – folosiți pentru a putea fi ușor desfăcuți chiar și cu mânuși groase și glugii supradimensionate pregătite să acopere o căciulă sau cascheta militară. Gulerul este înălțat pentru a face față vântului, iar materialul este de cele mai multe ori aspru și gros. Unele modele vin cu barete speciale care acoperă gâtul, eliminând nevoia fularului.

Istoric: Numele acestui pardesiu provine de la o localitate din Belgia în care se fabrica lâna groasă și extrem de călduroasă. Producerea lui a început în localitatea Duffel, regiunea Antwerp, iar primii care l-au adoptat cu mare bucurie au fost localnicii. Cu puțin ajutor din partea feldmareșalului Bernard Montgomery, haina a fost adoptată de marina britanică și folosită îndelung în ambele războaie mondiale. Militarul o purta atât de des încât pardesiul a primit și un nume paralel: Monty coat. După terminarea războiului firma britanică Gloverall a preluat producția în lumea civilă, cam în același mod în care Burberry și-a asumat transformarea trenciului.

Cum se poartă: E de preferat ca haina să nu depășească jumătatea distanței dintre șold și genunchi pentru că materialul foarte gros poate da impresia că își „înghite“ purtătorul. Pardesiul trebuie ales pe măsură, nu foarte strâmt, dar nici excesiv de mare. Este considerată o haină relaxată, fără mari pretenții în zona formală, dar pot fi găsite exemple de potrivire și la ținute cu pretenții.

foto: Ralph Lauren, Paul Smith

Pantalonii Chino

Cum arată: Pantaloni ușori din bumbac, confecționați în culori deschise (bej, gri, crem)

Istoric: La primele lor contacte cu pământul Indiei, soldații britanici și-au vopsit singuri pantalonii uniformei pentru a fi mai greu de recunoscut în peisajul nisipos. De altfel, termenul khaki, folosit în paralel pentru acest tip de piesă vestimentară provine de la cuvântul hindi care desemnează culoarea prafulului. Ulterior, culoarea a intrat în paleta standard a uniformelor, iar exemplul a fost urmat și de militari din alte țări. După terminarea războiului, soldații americani au popularizat moda în Statele Unite. Numele este echivalentul pentru „chinez“, „China“ din limba spaniolă și desemna materialul din care erau produși pantalonii, un bumbac foarte solid care provenea, evident, din China.

Cum se poartă: Chino sunt pantalonii relaxați de zi cu zi. Fără pretenții, fără dificultăți de asortare, pot fi purtați de bărbați și femei deopotrivă alături de mocasini sau ghete din piele întoarsă, tricouri polo și cămăși casual.

Ghetele chukka

Cum arată: ghete fabricate din piele ușoară de vițel, prelucrată astfel încât să fie extrem de moale. Există variante multiple, cu piele întoarsă sau lucioasă, numeroase variante de culoare sau modele care arată precum un mocasin înălțat. În general, recunoașterea se face după similaritatea cu tipul de pantof derby și cele trei orificii pentru șireturi.

Istoric: Au fost purtate în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale pe frontul din Africa, deși numele provine din domeniul jocului de polo – chukka = repriză. Încălțămintea depășea cu puțin linia gleznei astfel încât să nu încălzească suplimentar piciorul într-un mediu deja extrem de călduros și avea talpa din cauciuc striat pentru aderență mai bună pe nisip.

Cum se poartă: Ghetele chukka sunt bune pentru a crea un contrast în vestimentație, fie el coloristic, fie de stil. Nu există o determinare clară a stilului căruia se potrivesc – formal sau casual – alegerea pentru fiecare depinzând exclusiv de model. În varianta relaxată se combină cu succes cu pantaloni de orice culoare, în timp ce pentru un costum elegant se alege varianta de piele lucioasă, neagră sau maro.


0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului