Stil

Materialul care nu moare niciodată – tuidul

scris pe 02 Mai 2011 de Constantin Barbu 17947 vizualizări
tweed

Dacă există un lucru greu de cuantificat, acela este evoluția modei. Și totuși, într-un domeniu cu atâtea variabile, anumite croieli, țesături, stofe rămân constante. Tuidul este una dintre ele.

Oricine are în minte imaginea lui Sherlock Holmes (și nu vorbim aici neapărat de ultima ecranizare, cea cu Robert Downey jr.) știe cum arată tuidul. Este o stofă aspră, rezistentă la apă și foarte durabilă. Ușor de înțeles, poartă cu ea aprecierea și recunoașterea englezilor și scoțienilor, unii dintre cei mai plouați locuitori ai Europei și, de altfel, inventatorii ei.

Tuidul își găsește originile în Scoția secolului al XVIII-lea. De acolo și numele în varianta sa proprie – tweed. A apărut din nevoia unui material mai dens, ceva mai greu, bun în a feri de ploaie și capabil de a rămâne întreg în urma întâlnirii cu un simplu ghimpe. Din lânuri virgine groase, împletitorii, care lucrau manual la acea vreme, au dezvoltat tuil-ul, o țesătură cu un model în diagonală, înspicată.

Numele inițial al stofei era așadar twill sau tweel, în varianta scoțiană, rezultat din descrierea aspectului materialului. Un vânzător de țesături din Londra a citit greșit scrisoarea unui colaborator și, crezând că denumirea stofei este aceeași cu a râului Tweed, a prezentat-o în același mod clientelei. De atunci numele a rămas neschimbat.

Unul dintre cei mai cunoscuți producători, atunci ca și acum, este Harris Tweed. În 1846, an de foamete pentru locuitorii din Scoția, contesa de Dunmore, Catherine Murray, a văzut în țesătoria locală posibilitatea unei creșteri economice. A impulsionat atelierul să producă mai mult în timp ce ea însăși promova țesătura înspicată printre prietenii aristocrați pasionați de vânătoare. Mai târziu, pentru a proteja materialul de imitații „Harris Tweed Orb Certification mark“ devenea primul patent de acest gen din Insule, un act care atesta că adevăratul Harris Tweed, singurul care are dreptul de a purta acest nume, provine exclusiv din insulele de vest ale Scoției.

Rămâne și acum un material extrem de frumos și apreciat în elita modei mondiale. A fost preluat de nenumărate ori de mărci mari precum Brooks Brothers, Galiano sau chiar Nike, care l-a integrat într-o colecție de pantofi sport de inspirație vintage. Dincolo de Harris Tweed, vastitatea variantelor în care a fost redat este năucitoare.

13 comentarii

 • Observator pe 02 May 2011

  TUID???? Un nou cuvant castigat pentru limba romana: e vorba despre tweed…

  P.S. JUR ca n-am mai vazut niciodata varianta… romanizata!…

  Reply
 • Aaragn pe 02 May 2011

  Nu orice spune dexonline are bun simt sau bun gust; “tuid” suna ca dracu, vorba lui Petrica. Lasati-l tweed si daca nu-l poate pronunta gasca lui Salam, sa fie sanatosi…

  Reply
  • Edi pe 03 May 2011

   Ce sa mai spui de “miting” (meeting in original),sau “vizavi” (vis a vis in original), si altele asemenea?
   Daca in aceste cazuri s-a putut, de ce nu si in cazul tuid-ului?

   Reply
 • mihai pe 02 May 2011

  doamne – daca voi daca gasiti o prostie o preluati mot-a-mot??? auzi – tuidul – bine ca nu spuneti si gatlegau si nasufleu daca tot o luam pe partea asta…

  Reply
 • alecu pe 03 May 2011

  Hai ca asta cu tuidul e tare. Ca si maus, sau compiutar, sau pambriz.

  Reply
  • Edi pe 03 May 2011

   De ce nu? Ca si in cazul cuvantului ‘jandarm’(gen d’arme in originalul francez)… Ce ti se pare asa de nostim? Peste ceva timp e posibil sa intre in vocabularul curent , daca nu cumva a si intrat, dupa cum vad in dex…..

   Reply
 • Adi pe 03 May 2011

  Doar vecinii sarbi pocesc cuvintele si numele englezesti…

  Reply
 • NewLewel pe 03 May 2011

  Deci Nike a integrat tuidul in niste adidasi.

  Reply
  • CD pe 03 May 2011

   Esti in eroare. Ai vrut sa scrii “Deci Naic a integrat…”, dar te-ai grabit.
   Mai multa atentie data viitoare, te rog.

   Reply
 • Sile pe 03 May 2011

  Vad ca nu e nevoie sa mai intervin si eu. Catavencii ar fi avut motive sa scrie tuid, dar voi? O zi buna !

  Reply
 • Andreea pe 04 May 2011

  daca Dictionarul Explicativ al limbii romane reprezinta pentru noi “forul suprem” atunci cand vrem sa aflam informatii corecte despre limba romana, nu inteleg cum am putea face acest lucru preferential?! unele explicatii sunt corecte si unele nu?! Propun sa faceti voi, cei care ati scris comentariile de mai sus, un nou dictionar corect si complet. Dar pentru asta v-ar trebui ceva scoala, ce-i drept.

  Reply
  • CD pe 04 May 2011

   Asa e, ne-ar trebui ceva scoala. Ceea ce, fireste, lipseste in mod axiomatic celor care au ghinionul sa nu impartaseasca opiniile dumitale.
   N-avem scoala; da-n schimb avem bunul simt de a nu ne insulta interlocutorii, duduie Andreea.
   Asta e, nimeni nu le poate avea pe toate.

   Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului