Stil

Maftei – povestea pantofilor pe comandă Made in Romania

scris pe 27 Iul 2012 de Dragoș Aliciu 60715 vizualizări
Stil - Maftei copy

Un pantofar român a reușit să devină unul dintre cei mai bine cotați meșteșugari din Viena. Numele lui Alexandru Maftei apare în enciclopedia artizanilor europeni, pe același nivel cu firme mai vechi de 100 de ani. Cum se face un pantof pe comandă de lux la Piatra Neamț.

De fiecare dată când cumpărăm o pereche de pantofi are loc un mic ritual la prima lor probă. Degetul mare e căutat din priviri prin pielea bombeului, laba piciorului se flexează de câteva ori pentru a testa elasticitatea, iar verdictul final vine după câțiva pași făcuți pe podeaua magazinului. Purtăm modelul care ni se pare cel mai potrivit, dar libertatea de alegere nu merge mai departe de un tip de piele standard, câteva modele și o măsură stabilită printr-un sistem statistic mai mult sau mai puțin exact.

La polul opus se află pantofii pe comandă. Dincolo de potrivirea perfectă cu măsurile clientului, bunurile „bespoke“ sunt rezultatul unei negocieri fine între furnizor și client. Un produs pe comandă îți oferă libertatea de a-l configura în detaliu. Pentru o cămașă se pot alege gulerul, textura materialului și manșetele, iar un costum are cu atât mai multe opțiuni de personalizare. În vestul Europei, a purta un pantof făcut special pentru piciorul tău a devenit o tradiție susținută de ateliere prestigioase. John Lobb este cel mai vechi atelier din branșă, fondat în 1866, Berluti din Franța a fost deschis în 1895, iar lista poate continua și cu nume ca Edward Green, Artioli sau Scheer. Dar printre ei, poate nu cu aceeași vârstă a afacerii, dar fără îndoială comparabil se numără și atelierul deschis de un român.

Alexandru Maftei a învățat să fabrice pantofi de la 15 ani într-un atelier de cizmărie, parte a unei cooperative din Piatra Neamț. După ce în anii ’60 „meșteșugul“ pantofarilor era înlocuit cu producția industrială, tânărul se decide să pornească pe cont propriu și deschide alături de alți pantofari un atelier în care se ocupa de fabricarea produselor din piele, de la încălțăminte la curele și piese de îmbrăcăminte. Cu doi ani înaintea căderii cortinei de fier, Maftei face din nou o schimbare și reușește să ajungă în Viena, cu gândul de a se stabili permanent în Statele Unite. În timpul unei plimbări pe străzile capitalei austriece observă într-o vitrină o vioară și o pereche de pantofi excelent executată. În timp ce studia manufactura încălțămintei proprietarul magazinului intră în vorbă cu el și, după o discuție despre producția artizanală a pantofilor, îi propune să dea o probă și să se alăture firmei Scheer, unul dintre cele mai prestigioase nume din domeniu în Austria, dar și pe întreg continentul.

După câțiva ani în care a fost angajat al atelierului, Alexandru Maftei găsește oportunitatea de a-și începe din nou, propria afacere. În 1996 preia spațiul unui pantofar vienez ieșit la pensie și își montează cu încredere numele deasupra vitrinei. La 16 ani de la deschidere fondatorul are încrederea de a spune că singura diferență calitativ[ între pantofii produși de Scheer și propria său atelier este numele „Maftei“.

Afacerea este una de familie. În Viena există două magazine în care Alexandru Maftei ia săptămânal măsura clienților, iar în București un al treilea magazin funcționează condus de nepotul său, Radu Morariu. O altă rudă se ocupă de atelierul din Piatra Neamț care onorează atât comenzile din România cât și cele din Austria și care manufacturează fiecare pereche de pantofi.

Maftei produce acum orice tip de pantof. Alexandru Maftei este încă singurul din familie care se ocupă de manufacturarea calapoadelor, cel mai dificil proces din fabricarea unui pantof pe comandă, în timp ce magazinele și reprezentanțele răspândite în Viena, București sau Moscova iau măsurile și atrag noi clienți. O pereche de pantofi vine cu o garanție de 10 ani, mai puțin tocul și talpa care trebuie schimbate în mod regulat, iar avantajul este că prin comparație cu restul pieței europene, prețurile sunt de aproape trei ori mai mici.

Cum se face o pereche de pantofi pe comandă

Primul șoc într-un magazin de pantofi pe comandă este numărul opțiunilor. Dincolo de modelul pantofului, fie el Oxford, Derby sau Monk, există numeroase sortimente de piele, unele dintre ele complet exotice. Reprezentanța Maftei din București este aglomerată cu mostre de piele de vițel, elefant, zebră, pisică de mare, picior de struț, diferite reptile, cordovan (piele de cal), fiecare cu specificul său și toate provenite de la crescătorii speciale pentru industria de haine și pantofi. Personalizarea poate merge până la alegerea tocului, tipului de talpă și modului ei de îmbinare (prin coasere sau prin baterea unor cuișoare de lemn - stil specific austriac), pantofii pot fi monogramați, construiți dintr-o singură bucată de piele sau

1. Clientul face alegerile de piele, model și detalii;

2. Se iau măsurătorile pentru fabricarea calapodului:

- grosimea deasupra degetului mare

- conturul lateral

- amprenta tridimensională a piciorului

3. Se notează vârsta, greutatea, înălțimea și mențiunea unei boli precum diabetul care are ca efect umflarea picioarelor;

4. Foaia cu măsurători este folosită pentru fabricarea unui calapod de lemn de către o mașină specială care apoi se finisează manual până când ia forma piciorului;

5. Peste calapod începe construcția unui pantof de probă, cu talpă de plută și materiale provizorii;

6. Clientul probează pantoful provizoriu pentru ca pantofarul să observe unde mai trebuie făcute reglaje

7. Urmează apoi fabricarea pantofului real

- croirea pielii, montarea ramei și a unei tălpi intermediare de plută + talpa de piele care se coase de ramă

18 comentarii

 • dan pe 27 Jul 2012

  Extraordinar! Nu stia ca exista in Romania shoemakeri de asemenea tinura. Felicitari Maftei.

  Reply
 • Anonim pe 27 Jul 2012

  aceasta meserie, pt. cine o cunoaste e o adevarata arta cind o faci si din placere, mai ales cind stii de la a scoate de ex. un model dintr-o revista, al transpune in tipar, masuri, tras pe calapod,talpuit, agnemer,ampas,snit,etc, pina la expunere raft,vinzare.angajari face ?
  [editat de StyleReport.ro]

  Reply
 • ela pe 27 Jul 2012

  Felicitari

  Reply
 • vasile pe 28 Jul 2012

  Sunt fiu de cizmar, sau “shoemaker” cum vor unii sa-i numeasca, si pot sa spun ca este o adevarata arta confectionarea de incaltaminte la comanda. Rictuitorul este cel ce scoate tiparul (modelul), croieste si coase fetele, iar efectiv cizmarul (tapluitorul) talpuieste si finiseaza produsul finit. Tot cizmarul (tapluitorul) este si cel ce “scoate calapodul”.
  In Romania interbelica, ofiterii obisnuiau sa poarte cizme si pantofi cu “scartz”, in cuie de lemn. Ce vremuri!

  Reply
 • Mircea Pirvu pe 28 Jul 2012

  Unde pot gasi magazinul din Bucuresti ?

  Reply
 • Strie pe 28 Jul 2012

  Ce nu vi se spune ie pretzurile care sunt prohibite. Pretzul incepe de la 1000 Euro pina la 20-30 000 de €uro si trece de suta de mii de €uro. Sunt si in Ungaria ateliere de pantofi speciale la comanda cu pretzuri astronomice care se gasesec si in Internet. Concurentza lor vine din China, tailanda, Vitnam care fabrica calapode,din Germania care fabrica copiere electronice de luat masura. Un atelier modern echipat costa milionul dar il scotzi in 6 luni .

  Reply
  • Adidas pe 04 Sep 2012

   Nu e adevarat, am trecut chiar in viena pe langa un atelier artizanal, si erau preturi de 3-400 euro.Si mai erau si pantofi in diferite stadii de executie in vitrina, foarte chic era tot ansamblul.Adevarat este ca pantofii nu erau genul meu….

   Reply
 • xxx pe 28 Jul 2012

  trece de suta de mii de euro? sunt curios de unde ai preturile astea…ma mir ca nu un milion. in alta ordine de idei 1000 de euro este un pret fair pentru munca inclusa. in privinta concurentei din china…no comment.a compara maftei scheer cleverley sau vass cu thailanda e hilar. cum ai compara rolls royce cu varianta chinezeasca gelly…e bine cand vorbim sa stim ce spunem…

  Reply
  • Strie pe 31 Jul 2012

   Un atelier modern in occident nu e o baraca .Numai constructzia costa peste 150 000 €. Un atelier modern e ca o fabrica, dotat cu birouri si masinari moderne unde muncitori umbla ca in spital. Eu vad cladirea de la geamul casei mele in Elvetzia. Am chirias care lucra acolo. Cooperararea cu Tailanda, Vietnam sau China se face pentru comenzi de fetze si calapoade, cum se fac lucrarile dentare cu avionul – cursa rapida speciala privata. In Elvetzia nu lucri ca functzionar in Banca fara pantofi si costum la comanda. Nu te duci cu adidas la birou si te descaltzi sa-tzi mirose piciorele transpirate clientzi.Aici duci pantofi camasa si costumul in geanta si treci pe la baie unde schimbi sosetele si te speli inainte sa intri in birou.
   Aici nu mirose functzionari,birourile a transpiratzie si chimicale.

   Reply
 • mircea pe 30 Jul 2012

  Am avut placerea de a experimenta o pereche de pantofi creati de Maftei si sunt pur si simplu superbi. Trecand peste piele de calitate si aspectul deosebit cred ca punctul lor forte este constructia foarte trainica si confortul de care se bucura piciorul.

  Reply
 • dan pe 30 Jul 2012

  Magazinul se afla pe strada Louis Pasteur 38

  Reply
 • popescu pe 31 Jul 2012

  Pantofii dlui Maftei sunt facuti la comanda si cinstiti ca lucratura si pentru asta trebuie clar apreciati. Totusi, ca in orice business de acest fel, modelele sunt limitate, iar manufacturarea propriu-zisa e standardizata si ‘externalizata’, ca sa zic asa, spre ateliere in diverse locatii.
  Poate ar trebui sa fim mandri si de faptul ca, pe langa aceste ateliere, exista si in Romania categoria artistilor care ridica pantofii la rang de arta, in sensul pantofilor-obiect, unicat, ‘de autor’, fara a le lua functia de baza legata de ‘purtat’ si de ‘mersul pe jos’ :) .
  ‘Unicat’ inseamna ca nu exista doua perechi la fel si asta nu (doar) pentru ca sunt ‘customizati’ pantofii pe piciorul clientului, ci pentru ca designul lor e unic. I-as include in categoria aceasta de artisit pe Matei Corvin din Bucuresti si pe Victor Vulpe din Timisoara. Nu zic ca poate nu mai sunt si altii, dar nu cred ca se compara cu cei doi. Cunoscatorii stiu de ce :)

  Reply
 • roberto magnani pe 14 Aug 2012

  Mr. Maftei is one of the most talented shoemakers I had ever meet in my life, I have three shoes made by him, an oxford and two loafers including a ostrich one and they both are beautiful. I have experienced shoes by italian leathers (for exemple Mannina in Florence) but from my point of view his leathers are the best.

  Reply
 • adrian pe 17 Oct 2012

  lucrez de 18 ani in incaltaminte tras manual si talpuit,dar modelele d-lui maftei sint superbe.mi as dori sa-l cunosc

  Reply
 • Sery pe 25 Aug 2013

  Tot Marian Visescu sunt si tot acel modelier al dracu sunt :) ), glumesc , revin cu intrebarea : Nu aveti nevoie de un modelier bun de incaltaminte dat fiind situatia ca fiecare pantof pe care il produceti are o personalitate a lui a parte ?
  Va multumesc

  Reply
 • Sam pe 07 Jan 2015

  buna nu va suparati cat costa o pereche de pantofi facuta la comanda?

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului