Stil

Lungul drum al „paisley“ în istoria modei

scris pe 07 Noi 2011 de Dragoș Aliciu 16336 vizualizări
Stil - Paisley

Apărut în Asia undeva în secolul al treilea, denumit după un oraș scoțian, folosit intens de tapiserii francezi și popularizat de cultura hippie în anii ‘60-‘70, motivul „paisley“ a dus o viață lungă. Introducerea simbolului în moda contemporană îi va asigura longevitatea încă mult timp de acum încolo. Mai ales că poate fi folosit aproape pe orice piesă vestimentară, de la cravate și șaluri la rochii și pantofi de damă.

„Paisley“ este un model de imprimeu de forma unei frunze. Sau a unui mango. Sau a unei picături. Greu de stabilit cu certitudine, mai ales că originile sale sunt împărțite în mod aproape egal între culturile Asiei de Sud și centrale. Majoritatea surselor par să cadă de acord că forma provine din perioada imperiului Sassanid (224-651) care acoperea Iranul, Afganistanul, Irakul, Siria și zona Caucazului de astăzi. Totuși, indiferent de modul în care a ajuns în cultura țării respective, simbolul floral este aproape invariabil asociat cu fertilitatea și ideea de eternitate.

foto: Threads of history

Pentru Europa, forma de picătură puțin arcuită a început să aibă relevanță în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Importurile Companiei Britanice a Indiilor de est au popularizat atât desenul cât și materialele pe care era imprimat, astfel încât producători locali au început să includă copii în oferta lor în Franța, Marea Britanie și apoi Olanda. Cu toate astea, un oraș din Scoția a devenit primul producător de șaluri colorate. Mai întâi lucrate de războaie de țesut cu totul manuale, apoi pe dispozitive jacard, mult mai precise în desenarea tiparelor complicate, textilele paisley europene erau mult mai grele și mai aspre decât cele din est, dar în același timp și mai accesibile ca preț. Datorită numărului mare de materiale țesute în sudul Scoției, simbolul persan a ajuns cunoscut în Europa ca „Paisley“, același nume cu al localității care îl producea.

foto: Threads of history

După popularitatea de care se bucura în secolul al XIX-lea, folosirea motivului scade până în apropierea anilor 1960. În perioada indiană a Beatles-ilor, lumea își readuce aminte de paisley, iar forma ajunge să inunde din nou îmbrăcăminte, tapeturi, chitare electrice sau orice articol măcar vag legat de cultura hippie sau rock and roll.

foto: Burberry, Hermes

Chiar și azi, motivul rămâne un clasic la care se apelează din când în când. În vestimentația feminină e folosit practic pe orice și în orice culori. Victoria’s secret îl imprimă pe costume de baie, D&G pe rochii largi și pantaloni, în timp ce Ralph Lauren își afișează cu delicatețe colecția de bluze paisley. În timp ce doamnele folosesc imprimeuri de dimensiuni mari și culori variate, pentru bărbați, lucrurile sunt puțin mai complicate.

foto: Ralph Lauren

Cu toate că frumusețea motivelor florale este indiscutabilă, îngrămădirea de simboluri paisley pe aceeași cămașă nu face bine nimănui. Se folosește însă în acoperirea batistei de piept sau a cravatelor, arată bine ca element care rupe monotonia, dar nu trebuie utilizat în exces pentru că poate conduce foarte ușor spre kitsch.

foto: Mr.Porter

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului