Stil

Înapoi în viitor – Nigel Cabourn

scris pe 27 Apr 2011 de Constantin Barbu 4411 vizualizări
nigel

Moda aventurierilor din trecut este tema principală a designerului Nigel Cabourn. Chiar și propria marcă s-a lansat în anul 2003, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de când Sir Edmund Hillary a cucerit Everestul. Colecțiile sale sunt dovada pasiunii pentru autenticitate istorică, de la croială și țesături și până la detalii de finisare.

Istoria lui Nigel Cabourn în industria modei începe acum mai bine de patru decenii, doar că hainele sale au prea puțin în comun cu percepția generală despre stil și tendințe de sezon. Nu s-a lăsat niciodată influențat de ce se cere pe piață, ba chiar dimpotrivă, refugiul a fost reprezentat de ce s-a întâmplat în trecut. De aici și pasiunea declarată pentru hainele vechi și o colecție personală ce cuprinde peste 4000 de articole, de la piese din garderoba exploratorilor până la articole purtate de ofițerii britanici în cel de al Doilea Război Mondial. Operațiunea de identificare și achiziționare a diferitelor surse de inspirație este continuă și se bucură de același entuziasm, la fel ca acum 30 de ani.


Nigel Cabourn a studiat la Universitatea Northumbria, între 1967 și 1971, alegând să pună bazele propriei mărci înainte de absolvire. Mai mult, deși talentul său fusese remarcat de profesori, a ales să rămână în nordul Angliei. Zona rece, cu vânturi intense, l-a influențat în orientarea spre domeniul echipamentelor de aventură în care este recunoscut drept unul dintre cei mai experimentați specialiști.

În dorința de a afla procedee pe care industria de consum le-a lăsat în urmă, designerul a căutat și adus în studioul personal fragmente de istorie din armata britanică, dar și accesorii pe care exploratorii secolului trecut le-au folosit peste tot în lume. Practic, fiecare nouă colecție reprezintă o întoarcere la origini și nu o inovație estetică în căutare de senzațional. Ingenioziatea fiecarei piese își găsește justificarea prin confort și rezistență în condiții neprietenoase.

Inspirația colecției Authentic este însuși Sir Edmund Hillary și victoria sa asupra Everestului din 1953. Marca Nigel Cabourn a debutat exact 50 de ani mai târziu, după ce fondatorul a considerat că este momentul să se dedice exclusiv propriei afaceri. Expediția din 1953 a reprezentat o performanță importantă iar hainele purtate de exploratori erau practic de origine militară, adaptate pentru cățărare.

Designerul deține majoritatea originalelor și și-a propus să le recreeze cât mai aproape de ideile inițiale. Așa că a apelat la producători britanici și la materiale britanice autentice. Rezultatul a impresionat – o colecție fără compromisuri, pentru care a fost nevoie de reeditarea componentelor scoase din uz în vremurile moderne. Denumită sugestiv Authentic, colecția preia o filosofie aparte – articole vestimentare și accesorii cu o poveste reală, relevanță istorică, integritate și cel mai înalt nivel calitativ.


0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului