Stil

Imperiul construit cu o singură rochie – Diane von Furstenberg

scris pe 23 Feb 2012 de Dragoș Aliciu 15289 vizualizări
Stil - diane von furstenberg

Atunci când Diane von Furstenberg prezenta în 1974 „rochia petrecută“ (wrap dress) presa americană o numea „cel mai vandabil designer de la Coco Chanel încoace“. Aproape 40 de ani mai târziu fosta prințesă, fiica unui emigrant român și a unei supraviețuitoare a Holocaustului, poartă unul dintre cele mai cunoscute nume ale industriei de modă. Povestea de succes a DVF a început de la primul design.

După patru decenii de carieră Diane von Furstenberg controlează un imperiu cotat la peste 450 milioane de euro. E unul dintre designerii femeie de succes într-o lume dominată autoritar de bărbați, iar ascensiunea ei a pornit exact dintr-un insight pe care numai o doamnă îl putea avea.

Rochia petrecută a fost expusă în cadrul New York Metropolitan Museum în cadrul expoziției dedicate îmbrăcămintei.

La mijlocul anilor ’70, un designer anonim, Diane intra brusc în scena modei americane. Părăsise Bruxelles în favoarea New York-ului, înghesuindu-și toată munca de până atunci – câteva rochii de jerseu – într-o singură valiză. Primul ei concept pe pământ american a avut un succes răsunător. Asemănătoare unui capot, wrap dress își îmbrățișa purtătoarea prinzându-se la spate sau în lateral cu ajutorul unor cordoane legate într-o fundă. Provocator, simplu, îndrăzneț, comod, designul scotea în evidență silueta feminină într-un mod fascinant, integrându-se perfect în suflul feminist care cuprinsese SUA în acea decadă. Forma ușor de îmbrăcat și dezbrăcat completată de culori vii și jocuri geometrice interesante devenea simbolul independenței unei întregi generații de femei. Ani mai târziu, rolul ei în afirmarea femeii moderne și modificarea designului general al hainelor feminine era recunoscut prin expunerea în cadrul Muzeului de artă metropolitană din New York.

Wrap dress a revenit în colecția Diane von Furstenberg după începutul anilor ’90. În prezent, pe site-ul oficial al casei de modă există o secțiune dedicată în totalitate rochiilor petrecute DVF

Inițial, Diane a intrat în atenția presei în urma căsătoriei cu prințul Egon von Furstenberg. Era fiica unei foste deținute în lagărul de la Auschwitz și a unui emigrant român plecat în anii ‘20 din Basarabia spre Belgia. Și-a cunoscut soțul în timpul facultății, în Geneva și până la 24 de ani avea deja doi copii. În momentul în care a aflat că e însărcinată lucra într-un atelier de producție a hainelor și cu toate că urma să plece spre New York, și-a rugat șeful să o lase să învețe cum se coase o rochie. A fost debutul ei în lumea modei.

Unul dintre cele mai cunoscute citate care îi aparțin lui Diane von Furstenberg este „Feel like a woman., Wear a dress!” (Simte-te ca o femeie, poartă rochie!) Designerul a susținut întotdeauna că hainele sale se adresează unei categorii de femei puternice și încrezătoare în sine

Cu o investiție de 30.000 de dolari începea să deseneze haine pentru femei. În anul lansării piesei iconice casa de producție lucra la capacitate maximă peste 15.000 de rochii pe săptămână și, în anii 90, numele Diane von Furstenberg era semnat pe colecții de îmbrăcăminte, dar și parfumuri, accesorii, obiecte de design interior. Acum, la 65 de ani, brandul pe care l-a creat este unul dintre cele mai bine văzute în lumea modei. Se implică în acțiuni de susținere a femeilor cu inițiative manageriale din toată lumea și programe umanitare. Iar totul a început de la o singură rochie.

Argumente de stil pentru rochia petrecută:

- purtarea unei wrap dress se potrivește cu o categorie largă de vârste și siluete, deși părerea unanim acceptată e că vine cel mai bine doamnelor cu un bust mare. Sunt recomandate inclusiv femeilor cu probleme de greutate pentru că formează impresia unei siluete în formă de clepsidră;

- sunt foarte confortabile

- se încadrează perfect în curentul retro, foarte la modă în ultimii ani

- potrivite (în funcție de culoare și model) atât ca îmbrăcăminte casual cât și ca vestimentație de birou

- se recomandă evitarea materialelor artificiale pentru că nu vin la fel de bine și pot crea falduri care nu ar exista în mod obișnuit.


0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului