Stil

Maurice Lacroix și hipnoza roții pătrate

scris pe 17 Ian 2013 de Dragoș Aliciu 18289 vizualizări
Stil - Roata patrata

Un oximoron geometric, roata pătrată e simbolul universal al unui proiect greșit încă din faza de planificare. Producătorul elvețian de ceasuri Maurice Lacroix a reușit să depășească limitările fizicii încă din 2010. Trei ani mai târziu, roata pătrată continuă să fascineze.

Motivul pentru care ceasurile mecanice continuă să existe e legat măcar în parte de doza de fascinație pe care o provoacă mișcarea mecanismului. De aceea, chiar și în absența unei utilități concrete, proiectul roții pătrate dezvoltat de inginerul ceasornicar Michel Vermot pentru Maurice Lacroix e important.

Primul model Maurice Lacroix Masterpiece Roue Carree Seconde a fost prezentat în 2010

Masterpiece Régulateur Roue carrée folosește roata pătrată pentru indicarea orelor

Masterpiece Roue Carree Seconde a fost prezentat în 2010 ca primul ceas care folosește o roată pătrată. Amplasat pe cadran, în dreptul orei 6, pătratul zimțat este pus în mișcare de o altă piesă atipică (de forma unui trifoi) și indică trecerea secundelor printr-un decupaj marcat cu o săgeată. A fost nevoie de câțiva ani pentru definitivarea versiunii finale a ceasului, iar pe lângă Michel Vermot la proiect a participat și un departament al facultății Haute Ecole Arc du Locle.

Prin definiție, pentru a asigura un transfer de cuplu constant, zimții celor două roți atipice nu pot avea aceeași formă. Construirea roții a fost posibilă doar prin folosirea unei tehnologii denumită LiGA, un proces care combină fotolitografia și electroformarea pentru obținerea microcomponentelor. Pe lângă aplicațiile din orologerie, LiGA e folosită în mod uzual pentru pentru sisteme optice de înaltă precizie sau în dezvoltarea de aplicații microelectronice.

Masterpiece Roue Carrée Seconde Or Rose, cea mai recentă variantă a modelului, a fost lansat în 2012

Ultima iterație a ceasului, lansată în 2012, este și una dintre cele mai spectaculoase. Carcasa de 43 mm este construită din aur roz de 18K, satinată și etanșă până la 50m. Înauntru bate un mecanism cu armare manuală și o rezervă de mers de 45 de ore. Un alt model interesant este și Maurice Lacroix Masterpiece Régulateur Roue carrée care folosește forma atipică pentru indicarea orelor.

4 comentarii

 • V.Iosif C. pe 18 Jan 2013

  Solutia este interesanta, ca ornament, dar, daca roata patrata este element activ in lantul cinematic, ea are sau transmite rotatie neuniforma, ca atare ceasul nu este exact, numai in anumite pozitii

  Reply
  • Cadillac pe 21 Jan 2013

   …nu e CHIAR asa, deoarece:

   Neamtu’ a ‘inventat’ maimuta si elvetianu’ a ‘inventat’ ceasu’…

   Reply
  • Soledad pe 21 Jan 2013

   Ceva mai sus se mentiona ca elemntul motor este trifoiul .. Deci transmisia este exacta.

   Reply
 • Soledad pe 21 Jan 2013

  De fapt, ce conteaza este viteza de rotatie care este constanta la ax, pe cand viteza periferica creste in dreptul varfurilor patratului.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului