Stil

Hermes „In The Pocket” – ceasul reinventat în piele

scris pe 17 Dec 2012 de Constantin Bacheș 10878 vizualizări
stil hermes

La un secol de când Jacqueline Hermes a primit de la tatăl său un ceas cu un sistem de prindere nemaivăzut, atelierele La Montre Hermes relansează modelul „In the Pocket” și îi adaugă experiența dobândită în orologerie.

Numele sugestiv „In the Pocket” definește ceasul de buzunar care se transformă într-un ceas de mână grație suportului special din piele detașabil. Soluția confirmă în același timp priceperea atelierelor Hermes în pielăria de cea mai înaltă clasă.

Povestea pornește de la dorința fondatorului Hermes de a-i face cadou fiicei sale, Jacqueline, un ceas pe care să îl poarte cu ea tot timpul. Copilul era neastâmpărat din fire și nu s-ar fi putut bucura de un model clasic pentru că l-ar fi pierdut, indiferent că era prins de haine sau ținut în buzunar.

Încercarea originală de a proiecta un „porte-oignon” care să i se prindă de încheietură avea la bază principiile folosite în meșteșugul harnașamentelor. Așa că, în 1912, a fost gândit un suport rotund care nu doar fixează ceasul de mână, dar are și rolul de a îl proteja pe toate părțile.

Forma ceasului din prezent se dorește una discretă, deși carcasa cu diametrul de 40 mm este realizată din palladium, un material rar și foarte prețios. Atunci când este purtat la mână, diametrul ceasului ajunge la 49 mm, dat fiind suportul din piele ce urmează cu fidelitate curbura carcasei. Cadranul argintiu oferă un design curat, ușor de citit, orele fiind marcate cu numerale arabe. În dreptul orei 3 apare un secundar periferic iar în interiorul carcasei se ascunde un mecanism automatic dezvoltat in-house de Hermes care oferă o rezervă de mers de 50 de ore.

Pentru manufacturarea suportului din piele, artizanii Hermes dau dovadă de multă pricepere și răbdare. Cureaua este compusă din două piese separate: „Bocleteau” – partea mai lungă atașată de ceas în dreptul orei 6 și „Sanglon” – partea mai scurtă prinsă în dreptul orei 12 pe care este fixată catarama. Pentru fiecare element se suprapun trei straturi diferite de piele, fiecare dintre ele aleasă pentru caracteristici unice cum ar fi textură, culoare și compoziție. Procesul de manufacturare începe cu tăierea fiecărui element care este apoi lăsat să se usuce în forma specifică timp de 10 zile. Toate operațiunile reiau la nivel micro „secretele” utilizate de Hermes în realizarea harnașamentelor încă de acum un secol. Printre tehnicile particulare se numără cusutul, modelarea și tratamentul final cu ceară de albine.

Modelul „In the Pocket” în carcasă de palladium va fi realizat în ediție limitată de 24 de piese.

1 comentariu

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului