Stil

Ghid de îngrijire a pantofilor bărbătești

scris pe 18 Sep 2012 de Dragoș Aliciu 27626 vizualizări
Stil - Ghid pentru ingrijirea pantofilor

“There is nothing more serious than pleasure” spunea Claude Terrail, proprietarul celui mai vechi restaurant din Paris. Plăcerea “consumării” unui produs de lux nu se obține prin simpla gustare sau purtare. În cazul acestor produse manufacturate de persoane remarcabile, cu materiale valoroase, cunoașterea și implicit conștientizarea valorii lor aduce un plus de satisfacție consumatorului. Întreținerea devine astfel nu doar un mod de a prelungi viața unui produs ci și un mod de asumare calităților sale. (text de Mircea Cioponea)

În domeniul pantofilor, fie că vorbim de modelele de serie Ready to Wear sau de variantele aristocratice€“ bespoke, întreținerea periodică este obligatorie din două motive: primul ține de o rațiune practică. Cel de-al doilea are în vedere, bineînțeles, rațiuni estetice.

Un pantof de calitate bine îngrijit poate rezista până la două decenii și, implicit, îngrijirea lui va aduce reale economii proprietarului. Rațiunea estetică are ca argument principal eleganța. Pantoful purtat și îngrijit corespunzător va fi mult mai atrăgător că unul scos din cutie servind ca o adevărată carte de vizită a stilului și pedanței celui care îl poartă.

Scenă clasică din filmul „€œParfum de femeie” când personajul principal interpretat de Al Pacino, Lt.Frank Slade, se tăvălește în pat pentru a își șifona costumul cu argumentul că inul se poartă șifonat se poate aplica foarte ușor și pantofilor. Un pantof cu vechime împrumută din personalitatea purtătorului și se pliază pe piciorului lui, mersul fiind ușurat și aspectul natural al mișcării fiind mult mai pronunțat că la o pereche nouă.

Set de îngrijire a pantofilor: perie din păr de cal pentru aplicare cremă, perie lustru, cremă neagră și ceară incoloră

Dacă ar fi să alcătuim un scurt decalog al îngrijirii pantofilor, el ar sună astfel:

- Nu purtați ciorapi din materiale sintetice care favorizează transpirația abundentă. Rămâneți întotdeauna fideli ciorapului de bumbac sau lână.
- Purtați pantofii alternativ, lăsând întotdeauna o zi între purtări. Este nevoie de un timp de relaxare a pielii. Purtarea zilnică îmbătrânește pielea prematur.
- Seara, când ajungeți acasă, puneți pantofii pe șanuri din lemn nelăcuit. Sunt recomandate numai șanurile din lemn, material care absoarbe transpirația și mirosul și care menține forma inițială a pantofului. În călătorii puteți alege o pereche de șanuri cu arc, mai ușoare și mai ușor de transportat. Rețineți: orice producător serios de pantofi bărbătești oferă alături de pantofi și șanuri de lemn realizate după calapodul inițial. În funcție de producător, șanurile intră sau nu în preț, însă ele trebuie să fie disponibile oricum la vânzare. În cazul în care pantofii costă mai puțin decât șanurile, puneți-vă semne mari de întrebare asupra calității lor.

- Lustruiți pantoful imediat după cumpărare (pielea se poate deshidrata în raft) și la fiecare trei-patru purtări, pe întreaga lui  durată de viață. Descheiați și îndepărtați șireturile, puneți pantofii pe șanuri (se lucrează mai ușor cu pielea perfect întinsă), ștergeți talpa cu o cârpă ușor umezită. Curățați praful și impuritățile cu o perie mare din păr de cal (dacă sunt excesiv de murdări folosiți “saddle soap” după cum veți vedea mai jos).

Aplicarea cremei în zone mai puțin accesibile cu ajutorul periei cu păr de cal

Este posibil acum să constatați o crustă fină de cremă veche care se mai păstrează. Pentru un lustru eficient această trebuie îndepărtată. Îndepărtarea se face cu o bucată de material îmbibată într-o soluție de curțare puternicムașa cum e „€œRenomat Saphir”, de la Valmour. Folosiți mișcări circulare ușoare și nu îmbibați pânza cu multă soluție. Observați cum se comportă pielea. Repetați mișcarea până la eliminarea straturilor anterioare. După această fază pielea ar trebui să fie curățată de reziduri. Pentru curățare puteți utiliza și acetonă însă utilizarea este mult mai dificilă, cu riscul că pielea să se decoloreze. Lustruirea presupune cremuirea cu cremă de pantofi în culoare cu ajutorul unei textile vechi înfășurat pe degetul index și cel mijlociu sau o perie mică rotundă. Lăsați crema să pătrundă în piele dând lustrul cu o perie moale, preferabil din păr de cal.

- Nu utilizați cremă în exces și folosiți mișcări circulare apăsând ușor pe piele. În spațiile înguste utilizați o periuța de dinți. Pentru strălucire suplimentară (așa numitul a€œlustru oglindă”) se poate folosi crema wax. Tehnica este mai complicată, cere îndemânare și răbdare, pentru că poate dura până la 2 ore. Nu utilizați niciodată burețeii de silicon foarte răspândiți pe piață. Rezultatul se va vedea în timp și anume deteriorarea pielii.

Aplicare soluție Renomat pentru curațarea impurităților și a straturilor vechi de cremă 

- Umezeala de la o ploaie zdravănă se combate prin îndesarea a unor bucăți de hârtie și lăsarea la uscat a pantofilor. Nu este o idee bună să îi puneți aproape de calorifer sau langムo sursムde căƒldură directム– pielea se poate usca și crăpa ulterior. După un timp schimbați bucățile de hârtie cu unele uscate pentru o absorbție mai bună a umezelii;
- Pe timpul ierni reziduurile de sare din piele se îndepărtează folosind o soluție de 2/3 apă și 1/3 oțet, cu ajutorul unei cârpe. Ștergeți pantofii cu un prosop uscat, lăsați-i la uscat pe șanuri o zi și o noapte și lustruiți-i bine apoi;
- Pentru impermeabilizarea pielii, toamnă sau iarnă folosiți numai produse aparținând producătorilor consacrați. Nu folosiți produse de proastă calitate ce pot strică iremediabil pielea;

Saddle soap este un compus care conține săpun, uleiuri, glicerină și lanolină. E folosit în special pentru curățarea, protecția harnașamentelor din piele sau a încălțămintei

- Atunci când considerați că pielea ar trebui curățată, puteți utiliza așa numitul „€œSaddle Soap” sau produse speciale pentru recondiționarea pielii. Saddle soap-ul este destinat curățării șeilor și harnașamentelor. Este foarte eficient și se lucrează foarte bine cu el. Există variante mai moi și variante mai țări. Consistența ar trebui să fie aceia a unei paște mai groase. Înfășurați-vă o bucată de tricou alb pe primele două degete, luați puțin săpun și frecați ușor cu mișcări circulare pielea. Nu folosiți saddle soap în exces și nici produse pe bază de detergent sau care conțin acid.

- Pentru marginea tălpii (partea vizibilă) se poate folosi cremă neagră sau în culoare pe care o aplicați cu ajutorul unei periuțe mai fine. Utilizați periuța și pentru spațiile greu accesibile (partea unde pielea se unește cu talpa.). Pentru pasionați există soluții speciale pentru talpă însă și crema este eficace.

Mircea Cioponea este un pasionat al pantofilor deosebiți. Puteți să-i citiți textele și prezentările despre pantofi pe blogul personal, claymoor.blogspot.ro

- Și cum nimic nu e mai practic ca o teorie bună, dupa parcurgerea rândurilor de mai sus  ar trebui să vă bucurați mult timp de pantofii dvs. Ar mai fi de adăugat că sfaturile de mai sus se aplică pentru pantofii din piele normală, pieile speciale, cele exotice, pielea întoarsă, nubuck-ul sau pielea de cal (Cordovanul) – beneficind de tratamente diferite.

Articol de Mircea Cioponea

2 comentarii

  • George pe 22 Sep 2012

    Cand am avut in armata pantofi de piele imi placea sa am grija de ei, sa luceasca. Bine si in viata civila imi placea sa am grija de ei. Dar totusi niciodata nu cred ca am ajuns sa ma gandesc la atatea etape :) . Bun articol. Probabil ca o sa-l salvez ca sa il folosesc cand o sa am nevoie. Multumesc !

    Reply
  • radu pe 07 Oct 2013

    Cand eram in armata dadeam si eu lustru pontofilor in fiecare zi. Dar acolo treaba era simpla: o bucata de ceva si crema de la magazie si atat!

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului