Stil

Freitag Switzerland: destinația finală a prelatelor de camion

scris pe 08 Iun 2011 de Constantin Barbu 15817 vizualizări
freitag

“Cumpărăm prelate uzate de camion pentru confecţionarea de genţi…” – cam aşa ar suna anunţul fraţilor Markus şi Daniel Freitag, care şi-au transformat numele şi o idee ingenioasă într-o marcă de succes.

În 1993, fraţii Freitag, graficieni de meserie, se aflau în căutarea genţii clasice de postaş, o geantă rezistentă, funcţională şi mai ales impermeabilă. Întrucât locuitorii oraşului Zurich se deplasau frecvent cu bicicleta, iar pe timp de ploaie genţile în care îşi duceau lucrurile se udau, cei doi fraţi au croit o geantă din prelata unui vechi camion, cu un design inspirat de culorile vesele ale maşinilor ce treceau zilnic prin faţa casei lor. În loc de mâner, o centură de siguranţă uzată părea să se potrivească mai bine, în timp ce camera spartă a unei biciclete avea rolul de a proteja marginile genţii.

De-alungul timpului, Freitag şi-a dezvoltat două linii de genţi: cele devenite deja clasicele mărcii, cu peste 40 de modele, care sunt îmbunătăţite constant, şi colecţia Reference care se lansează în fiecare sezon cu noi modele. Fiecare geantă Freitag este confecţionată din prelate uzate de camion, de diferite culori, marcaje şi texturi, ceea ce o face să fie unică. De asemenea, se folosesc centuri de siguranţă scoase din uz, camere de la biciclete şi chiar airbag-uri reciclate. Deviza producătorului de genţi este că materialele rezistente sunt baza unui produs rezistent, iar designul frumos şi funcţionalitatea completeaza reteta.

Procesul confecţionării genţilor nu este deloc simplu. În primul rând, se caută prelatele de camioane deja uzate, pentru care se negociază cu companiile de transport din întreaga Europă. Cu cât sunt mai colorate, cu atât mai bine. Într-o hală a fabricii din Zurich, prelatele voluminoase trebuie taiate în fâşii care pot fi folosite, o muncă grea şi murdară, după care urmează curăţarea în maşini de spălat uriaşe.

După spălare, materialul brut este întins şi tăiat cu ajutorul unor şabloane transparente pentru a se alege cele mai bune părţi din construcţia viitoarei genţi. În final, părţile de prelată selectate sunt trimise la cusut, după care genţile se întorc la fabrică pentru o ultimă verificare şi pentru poze.

Reference, noua colecţie de primăvară/vară a fraţilor Freitag, se inspiră din vestimentaţia militarilor şi a curierilor de la 1800. Formele, cataramele şi designul monocolor al prelatelor păstrează linia clasică specifică mărcii. Colecţia se adresează “mesagerilor” de tot felul, oamenilor care sunt zi de zi în mişcare şi pentru care căratul laptopului a devenit o rutină. Producătorul elveţian propune, de asemenea, o serie largă de alte genţi ce pot fi folosite în multiple scopuri: genţi sport şi de voiaj, genţi pentru bicicletă, borsete, sacoşe pentru cumpărături, huse pentru iPhone sau iPad.

Recent, Freitag a lansat şi rucsacul Hazzard, suficient de încăpător pentru un om de afaceri, însă fără a-şi pierde din unicitate datorită gamei variate de culori şi a designului. Hazzard este compartimentat inteligent, astfel încât un laptop de 17 inch, un iPhone şi un iPad să încapă perfect. Freitag ne asigură de durabilitatea acestui produs ani şi ani.

Colecţia Reference include şi geanta Fake Snake, un produs ediţie limitată, care dovedeşte că arta meşteşugului încă mai are valoare: 648 de piese sunt asamblate manual, rând pe rând, folosind culoarea corectă la locul potrivit.

Departe de a fi dură şi cu un aspect “solzos”, Fake Snake este netedă şi seducătoare, dat fiind faptul că procesul de spălare şi selecţia materialului au fost mult mai stricte. Fabricarea unei astfel de genţi durează în jur de şase ore, iar fiecare culoare disponibilă este produsă în doar zece exemplare.

Până la urmă, genţile Reference Freitag se remarcă prin materialul din care sunt confecţionate: prin atingere, miros, prin miile de kilometri de drum parcurs pe care fiecare geantă o aduce cu sine, prin calitate şi durabilitate. Mai multe detalii pe freitag.ch.


5 comentarii

 • xexe pe 08 Jun 2011

  Faine, faine, faine!!!

  Reply
 • Unul din Zurich pe 08 Jun 2011

  Stau in Zurich si le vad peste tot. Cateva probleme au gentile astea

  1. Cand is noi miros ghici a ce? a prelata, musama de aia de iti muta nasul

  2. Se murdaresc usor si dupa o vreme arata groazic.

  3. Sunt f scumpe :-) . De inteles cumva ca is unice :-) )

  Reply
 • Loa pe 08 Jun 2011

  Hm… nu m-as fi asteptat niciodata la asa ceva…
  nu pot spune ca mi-as dori ceva confectionat dintr-un asemenea material, insa admir ingeniozitatea si imaginatia creatorului.

  Reply
 • George pe 09 Jun 2011

  Unii fac din gunoi diverse obiecte si legiuni de teribilisti aplauda frenetic.
  Trebuie sa terminam cu aceste aberatii, uratul este urat si frumosul este frumos.
  Arta nu inseamna nicidecum mizerie iar artist nu este echivalent cu dezmatat.

  Reply
 • andrei pe 09 Jun 2011

  Da, mi se pare foarte corect, ingeniozitate noua ne cam lipseste. Succes.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului