Stil

Finețea unui ceas mecanic – cum iau naștere cadranul, mecanismul și carcasa

scris pe 07 Aug 2013 de Dragoș Aliciu 14058 vizualizări
franck muller

Pentru un obiect care măsoară doar 42 mm în diametru, un ceas mecanic e extrem de greu de fabricat. În segmentul Haute Horlogerie producția pentru un singur exemplar poate dura chiar până la un an, timp în care mecanismul, carcasa și cadranul trec prin mai multe procese complet diferite. Cum decurge exact manufacturarea unui ceas, puteți vedea în filmele din articol, cu ajutor din partea orologeriei Franck Muller.

Franck Muller, o companie orologeră fondată în 1991 și extrem de respectată în lumea Haute Horlogerie demonstrează volumul de muncă necesar pentru producția unui ceas mecanic. Filmele de mai jos arată procesul de producție pentru o carcasă „Curvex“ placată cu diamante, un mecanism Tourbillon cu calendar perpetuu

și un cadran reprezentativ pentru orologeria din Geneva.

Un ceas tradițional mecanic numără în medie 130 de componente asamblate în trei componente ale mecanismului: sursa energiei (bariletul), componenta regulatoare și trenul de roți care face posibilă afișarea timpului. Cu toate astea, numărul pieselor crește considerabil odată cu adăugarea complicațiilor. Dincolo de ore, minute, secunde sau fereastra de dată, un cronograf, o funcție fazele lunii sau un tourbillon pot crește complexitatea calibrului până la 500 sau 700 de părți componente.

Efortul de producție constă nu doar în fabricarea roților și șuruburilor, a rubinelor sau punților, dar și în decorarea lor. Ceasurile mecanice din segmentul de lux pun un accent important pe calitatea gravajelor și decorațiunile care înfrumusețează mecanismul. Iar dacă etapa de producție include folosirea unor mașini automatizate, asamblarea și decorarea se face întotdeauna manual.

 

2 comentarii

 • dan pe 07 Aug 2013

  Super, imi voi lua si eu un ceas, peste 30 de ani, din banii de pensie.
  ceasuri Q & Q va stau in gat?:)
  E ca si cum ati prezenta Bentley lui Gheorghe de la sat, care nici macar nu are televizor.
  Procesul de fabricatie al ceasurilor este, intradevar, fenomenal, dar grupul sau target ul este ales gresit…Nu stiu cati cititori hotnews isi permit un astfel de ceas.

  Reply
  • Liviu pe 07 Aug 2013

   Dan,
   Gheorghe de la sat are sigur TV, dar si alte prioritati. Insa cu siguranta nu ar da cu sapa in Bentley, precum dai tu cu vorbele in vant…
   E foarte fain sa vezi cata arta si pasiune se poate ascunde in spatele unor lucruri aparent banale.

   Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului