Stil

Feminitate exprimată prin mecanică – 4 ceasuri de damă într-o lume a bărbaților

scris pe 30 Iun 2011 de Dragoș Aliciu 24597 vizualizări
3

Cu excepția ultimilor ani, segmentul feminin de piață a fost ignorat aproape complet în categoria ceasurilor mecanice. Abordarea se schimbă însă și, pe măsură ce numărul doamnelor care abandonează quartz-ul în favoarea modelelor mecanice crește și interesul producătorilor e altfel.

Dintr-un motiv sau altul, femeile nu privesc ceasurile mecanice cu aceeași doză de fascinație pe care le-o acordă adesea, bărbații. Mișcarea roților, ticăitul rapid al eșapamentului sau ingeniozitatea tehnică a unui calibru nu a reușit niciodată să creeze mai multă curiozitate în imaginația doamnelor decât strălucirea limpede a unui diamant. Și totuși, deși este încă destul de mic, segmentul mecanic feminin începe să fie mult mai prezent în oferta producătorilor.

Van Cleef & Arpels Pont d’Amoreux – mecanism cu funcție de afișare retrogradă a orei

Semnalele sunt pozitive. Producătorii își reorientează încet, dar sigur producția, montând din ce în ce mai multe calibre cu armare în carcase prețioase. Seria Poetic Complications a Van Cleef & Arpels e de departe cea mai potrivită pentru a deschide lista. „Poezia timpului“ se descrie prin mecanisme cu afișaj retrograd, înfrumusețate prin cadrane cu poveste. Inspirat din povestea americană a mărcii, care era prezentă în anii ‘40 pe celebra Fifth Avenue din New York, Pont d’Amoreux transformă cadranul ceasului în locul de întâlnire a doi îndrăgostiți. Conturul femeii glisează încet pe silueta podului indicând orele cu ajutorul umbrelei pe care o ține în mână, iar bărbatul, care ascunde la spate o floare, este indicatorul minutelor. Complicația acelor retrograde presupune o rearanjare a cadranului. Numeralele sunt așezate în forma unui arc de cerc în partea de sus, citirea orei realizându-se de la stânga la dreapta, în linie. Interesant este că atunci când figurinele ajung la capătul traseului (ora 12, respectiv minutul 60) ele se retrag automat pe prima poziție.

Omega Ladymatic – eșapament co-axial și arc spiral din siliciu, detalii tehnice care asigură o funcționare mai precisă a ceasului cu mecanism automatic

Și Omega a abordat piața feminină cu ceva mai mult curaj în ultima vreme. Reanimat după o ediție lansată pentru prima dată în 1955, ceasul Ladymatic este o bijuterie atât în interiorul cadranului cât și în afara lui. Carcasa ascunde un mecanism automatic și chiar dacă funcțiile acestuia nu sunt cu nimic mai speciale de obișnuitele ore și minute, calibrul este unul deosebit în gama producătorului. Beneficiază de un eșapament co-axial, singurul de acest gen de pe piață și folosit exclusiv de către Omega, dar și de un arc spiral confecționat din materialul minune al orologeriei elvețiene – siliciul. Cele două mențiuni sunt importante în lumea ceasurilor de damă, pentru că în mod normal producătorul s-ar fi mulțumit să lanseze un simplu quartz sau doar un alt mecanism obișnuit. În termeni tehnici, inovațiile ajută la o măsurare mai precisă a timpului. În rest, ceasul arată extrem de bine, cu un cadran frumos finisat din sidef și indecși bătuți cu pietre prețioase. Indicatoarele sunt acoperite cu Superluminova, o substanță luminescentă, mult mai puternică decât fosforul, care face posibilă citirea orei pe întuneric. Un alt detaliu masculin este decupajul transparent al capacului care lasă la vedere rotorul mecanismului automatic, dar și o parte din mișcarea roților, respectiv a balansierului.

Cartier Ballon Bleu – mecanism automatic și un design pe cât de simplu, pe atât de plăcut

Cartier Ballon Bleu este un ceas atât de echilibrat ca design încât poate fi considerat unisex chiar și în varianta cea mai mare de carcasă, cu toți cei 42 mm ai său. Un ceas simplu, clar, Ballon Bleu își trage numele de la caboșonul albastru, un safir modelat în formă circulară și montat pe coroana modelului cu armare automată. Cadranul este finsat printr-o texturare numită în termeni de specialitate guillochage, o modelare prin linii extrem de fine a spațiului dintre numeralele romane. Este un ceas care nu s-a remarcat doar în contextul modei mecanice destinate segmentului feminin, dar care rămâne un model de referință.

Breguet Reine de Naples, cel mai complicat ceas al articolului din punct de vedere tehnic. În funcție de model, funcție de anunțare sonoră a orei. fazele lunii sau indicator rezervă de mers

Breguet este una dintre mărcile de top ale Elveției, un brand care ține coroana alături de doar alte 3-4 nume din industrie. Abraham Louis Breguet, ceasornicarul din secolul al XVIII-lea al cărui nume îl împrumută, era unul dintre preferații regilor și bineînțeles al reginelor care îi comandau periodic ceasuri. Maria Antoaneta, împărăteasa Josephine sau marchiza de Condorcet se aflau printre clienții lui Breguet. Pentru sora împăratului Napoleon, ceasornicarul era chemat să creeze unul dintre primele ceasuri de mână făcute vreodată. La acea vreme Regină a Neapolelui, Caroline Bonaparte primea un ceas cu brățară care a rămas unul dintre simbolurile feminității în memoria casei Breguet. Reine de Naples vine într-o varietate de modele, cel mai adesea puternic ornat cu diamante, dar mai important, cu un mecanism automatic care angrenează și numeroase complicații. În funcție de model, ceasul poate avea funcție de repetiție la oră, indicator al fazelor lunii și rezervă de mers. Cu atât mai interesant, silueta carcasei este una neobișnuită, lucrată în forma unui ou, detaliu care îi dă un farmec aparte și, la dimensiunile reduse un plus de feminitate.

Breguet Reine de Naples verso, punțile mecanismului și rotorul sunt decorate în forma unui porumbel


3 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului