Stil

Experiența hainelor pe comandă – Primul pas, cămașa „su misura”

scris pe 20 Iun 2011 de Constantin Bacheș 96413 vizualizări
camasi

Purtarea unui costum pe comandă este un obicei care trebuie înțeles și educat. De aceea, prima cămașă realizată pe măsură e o introducere bună în lumea su misura. Am fost în trei dintre magazinele care oferă servicii de îmbrăcăminte pe comandă din București. Puteți citi ce înseamnă experiența hainelor personalizate, văzută prin ochii unui client.

Autor: Costi Bacheș Foto: Constantin Barbu (StyleReport.ro)

Adevăratele haine la comandă au nevoie de timp. Timp pentru „configurare“, timp pentru probe, pentru execuție… În nici un caz actul în sine nu trebuie să fie un motiv de stres, cum nici drumul la magazin nu este indicat ca o oprire de urgență în timpul programului. Se întâmplă prea des ca un client grăbit să intre, să comande, să nu înțeleagă și să nu fie înțeles. Iar ca rezultat, cămășile comandate să nu se potrivească, fie ca dimensiuni, fie ca așteptări… Așa că în momentul în care vă hotărâți să faceți un prim pas către hainele pe comandă, aveți grijă să vă rezervați cel puțin o oră.

Pentru cine vine din universul hainelor prêt-à-porter, cămașa reprezintă doar introducerea în direcția vestimentației „pe măsură“. E o diferență majoră între cum arată și mai ales cum se simte la purtat o piesă de îmbrăcăminte realizată pe comandă în comparație cu una „ready to wear“ și de aceea, senzația de a îmbrăca ceva făcut doar pentru tine s-ar putea să vi se pară bizară, cel puțin la început.

Inclusiv actul de comandare a îmbrăcămintei e un gust care trebuie educat. Trăim într-o lume aproape exclusiv modelată pe principiul hainelor standard și al unei tranzacții imediate. Gestul de a primi un bun vestimentar după câteva săptămâni de așteptare are nevoie de o dozare a răbdării complet diferită de cea cu care sunteți obișnuiți în interiorul unui magazin normal. Avantajele sunt însă evidente. Fiecare detaliu al unei cămăși pe comandă va fi realizat conform dorințelor dumneavoastră, plecând de la materialul din care e realizată și încheiind cu grosimea manșetei. O cămașă făcută pe tine va sta impecabil și, mai mult decât atât, va arăta ca și cum ți-a fost menită…ceea ce de altfel e adevărat.


Comandarea cămășii

Procesul de comandă începe cu o programare prealabilă, extrem de necesară dacă vă doriți pe cineva care să vă stea alături și să vă explice întreaga înșurire de probe și alegeri. Reprezentantul de vânzări, managerul de magazin sau chiar proprietarul afacerii, după caz, pot fi companionul ideal și persoana care vă îndrumă fiecare pas astfel încât să nu regretați alegerile făcute.

În toate magazinele pe care le-am vizitat, fie Casa Frumoasă, Royal Men sau Ermenegildo Zegna, primul moment a fost folosit pentru a ne introduce în atmosferă, ceea ce, trebuie să recunoaștem, e un detaliu interesant. Locuri foarte elegante, obișnuite cu un nivel ridicat al serviciilor, cele trei locații sunt reprezentative pentru bărbații care vor să-și construiască o imagine deosebită cu un accent clasic.

Deasupra unei cești de cafea se poartă o primă discuție despre realizarea cămășii, care începe întotdeauna cu țesătura. Veți găsi un mostrar de mărimea unui Larousse, cu sute de materiale, modele, texturi și culori care vă stau la dispoziție pentru alegere. În primul rând trebuie să vă gândiți dacă veți purta cămașa ziua, cu un anumit costum, dacă e o cămașă de seară sau destinată unei ocazii speciale, casual, cu sau fără cravată. Toate aceste indicii îl ajută pe vânzător să înțeleagă și să recomande țesătura potrivită. Stofele sunt în principal realizate din bumbac de cea mai bună calitate și se diferențiază prin modul de țesere al firului. Pentru o senzație aparte, dar important și pentru modul de întreținere, amestecul poate include un anumit procent de mătase sau alt material. Este important de știut că o stofă prea fină va fi extrem de plăcută la purtat, dar asta implică uneori o durată de viață mai scurtă. Prețul stofei variază în funcție de grosimea firului și de densitate.


Alegerea materialului și „configurarea“

Diversitatea mostrelor nu trebuie să vă sperie. Gândiți-vă ce anume vă place la cămășile pe care le aveți deja în garderobă și ce vă doriți de la cele pe care le faceți pe comandă, pentru că mai mult ca sigur, acel gen de material se află deja în oferta producătorului. Dacă ați decis să vă faceți o cămașă pe comandă, e recomandat ca primele articole să respecte culori și modele foarte ușor de asortat cu alte lucruri aflate deja în garderobă, atât cu cele elegante cât și cu cele considerate a fi mai relaxate.

După ce a fost stabilită țesătura, se trece la configurarea modelului, o serie de alegeri simple care pleacă de la nivelul gulerului și se opresc la diferitele tipuri de nasturi, dar care pe rând sunt realizate astfel încât cămașa să vi se potrivească ca proverbiala mânușă. Alegerea gulerului are un rol foarte important pentru că este strâns legată de modul în care va fi purtată. Există mai multe tipuri de design pentru un guler și chiar dacă fiecare producător are o denumire specială pentru fiecare dintre ele, în realitate sunt doar câteva tipuri de bază, pe modelul cărora apar diferite variațiuni. Astfel, o cămașă care va fi purtată foarte des cu cravată cere alegerea unui guler cu margini cât mai depărtate. Pentru un stil combinat, cu și fără cravată, este indicat un guler intermediar, cu marginile mai apropiate. Gulerele în stil italian sunt mai înguste, cu lateralele apropiate, iar pentru ideea de casual se recomandă gulerul cu năsturei (button-down). De aici și până la oferta cu peste 10 tipuri diferite se interpun diferite unghiuri și lățimi, sau tot felul de prinderi cu năsturei, vizibile sau ascunse. Ca stil, tipul de guler este alegerea celui care comandă cămașa, dar tiparul revine în grija vânzătorilor buni. Mai ales în cazul producătorilor specializați de cămăși, clienții care au gâtul mai scurt, fie gușă sau alt defect sunt „ajutați” de tipare atipice. Un vânzător priceput observă ce anume trebuie modificat față de un tipar normal și face precizarea în foaia de comandă.

Manșeta este un al doilea subiect de configurare. Ea poate fi aleasă pentru un nasture, pentru doi, cu colț rotunjit, drept sau „tăiat”. Cine caută un detaliu clasic alege o manșetă pentru butoni, cu margine dublă sau simplă. Fiecare producător are și aici modul propriu de a se identifica, dar în principal discuția se împarte între nasturi și butoni. Eu recomand, cel puțin la prima cămașă făcută într-un magazin specializat, butonii. Sunt mai eleganți, reprezintă un detaliu rafinat și personal și pot fi asortați cu ușurință la blugi, dacă alături de cămașă ținuta presupune și un sacou. Se aleg apoi nasturii, de preferat simpli, albi, din sidef, și cusătura.

În mod normal, cusăturile vizibile ale cămășii sunt în culoarea țesăturii. Dacă cineva preferă însă un detaliu mai îndrăzneț, se poate decide pentru o ață de culoare contrastantă și o țesătură care urmărește, de exemplu, conturul gulerului la o distanță de 3 în loc de 1 cm.

Un detaliu interesant este cel al inițialelor brodate pe cămașă. Este un indiciu opțional, pe care eu personal îl consider relevant pentru un asemenea articol. Poziționarea inițialelor se poate face pe mânecă, în zona abdomenului sau, teoretic, oriunde își dorește clientul, atât timp cât și disponibilitatea tehnică a producătorului o permite. Tot în funcție de producător, se alege corpul de literă și culoarea aței cu care se va face brodarea.

Definirea croielii și măsurarea clientului

Urmează alegerea croielii, de asemenea un pas deosebit de important. În funcție de forma corpului, dar și de preferințe, cămașa poate avea două pense la spate, una singură cu o poziționare centrală sau orice alt artificiu oferit în lista de configurare. Acolo unde fizicul permite, sunt mai interesante cămășile cât mai simple, care descriu fără pense linia corpului. Lărgimea mânecii este un alt punct de discuție. Școala italiană, orientată mai mult spre clasic, preferă o mânecă largă dar care, la comandă, poate fi croită mai strâmt.

Procesul care beneficiază de cea mai mare atenție în timpul configurării unei cămăși este măsurarea. În general, măsurătorile se vor face conform unei liste de particularități dictate de producători, dar în general, orice cămașă se configurează după o serie clară de repere. Prima măsură este grosimea gâtului. O cămașă ideală nu trebuie să te străngă la purtare dar, atunci când e asortată alături de o cravată, linia gulerului trebuie să fie exact în jurul gâtului – nici mai largă, nici mai strâmtă. A doua măsură este circumferința pieptului. Metrul se petrece în jurul pieptului pentru ca viitoarea cămașă să fie exact măsura care trebuie, mai ales în jurul celui de al treilea nasture, numărând de sus în jos. Se măsoară apoi linia abdomenului. O cămașă pe comandă, acolo unde corpul o permite, trebuie să fie un pic mai strânsă în talie, dar nu lipită de piele. Ulterior, metrul coboară pentru a lua și dimensiunea bazinului. Spatele se măsoară exact între umeri. Având în vedere că toate cele trei magazine sunt adepte ale stilului su misura italienesc, s-ar putea să întâmpinați dificultăți la configurarea mânecilor. În general, clienții români consideră  mâneca recomandată de școala italiană de stil prea scurtă. Lungimea corectă este aceea care permite o mișcare firească a mâinii, dar care oferă o senzație de reținere în cazul ridicării brațului deasupra capului.

Hainele la comandă sunt întotdeauna croite luând în calcul modul în care te fac să arăți, motiv pentru care, așa cum menționam mai sus, există o serie de senzații ciudate la început. Se trece la măsurarea încheieturii și în unele cazuri se întinde metrul și peste circumferința bicepșilor, mai ales pentru persoanele care au făcut sau fac sport intens. Cămașa pe comandă se va închide exact, cu mențiunea că sunt șanse să considerați manșeta a fi prea strânsă pe mână. Atât timp cât nu se specifică dinainte, ceasul nu va putea intra sub manșetă, mai ales dacă este un model cu o carcasă masivă. Mai există măsura lungimii, adică de la linia spatelui, între omoplați, până la baza coloanei. Cămașa trebuie să fie destul de lungă cât să se așeze bine în pantaloni și să nu necesite o rearanjare după fiecare coborâre din mașină. În caz că se dorește un aer casual și cămașa se vrea purtată și pe deasupra, vânzătorul trebuie informat.

După încheierea configurării, reperele comenzii sunt transmise către producător, în străinătate. În principiu, toate cele trei magazine dau o perioadă de așteptare de minimum două săptămâni la care se adaugă un timp suplimentar, rezervat pentru anumite detalii mai dificile de produs sau anumite țesături speciale. Desigur, în București există ateliere de croitorie locale care realizază articole vestimentare pe comandă. Ideea articolului de față a fost însă prezentarea firmelor care lucrează exclusiv cu furnizori de servicii din Italia și alte țări europene cu tradiție.

De cele mai multe ori, mai ales dacă se comandă un număr mai mare de cămăși, se va livra la început un singur articol de probă. Clientul îl îmbracă și face precizări despre cum se simte și cum îi vine cămașa și, doar dacă totul este perfect, se confirmă restul comenzii. În orice situație însă, hainele pe comandă presupun și servicii speciale, ceea ce înseamnă că un client are la dispoziție dreptul să ceară modificarea acelei cămăși care nu respectă exact așteptările lui. Este un proces normal pentru că fiecare articol este croit și țesut manual, astfel încât pot interveni anumite erori.

Prețurile vor varia întotdeauna foarte mult în funcție de producător, stil, de numărul de cămăși comandat, dar mai ales în funcție de stofă. Pentru București, luând în calcul cele trei locații pe care le-am analizat, prețul de pornire este de aproximativ 300 euro. După prima comandă, când se stabilește exact tiparul clientului, procesul se simplică foarte mult. Se aleg stofele, după care se așteaptă livrarea produselor. Dacă forma corpului s-a schimbat față de comanda anterioară, hainele vor fi modificate pentru a se ajunge la forma dorită în cadrul magazinului din Bucureși, cu participarea unui croitor local. Toate aceste servicii sunt incluse în prețul cămășii și țin de specificul hainelor la comandă.


Magazinele vizitate

Casa Frumoasă

Magazin dedicat bărbaților cu o tradiție de peste 15 ani în România. Se pot comanda cămăși „su misura” Scabal, Lorenzini sau Brioni.

Recomandarea magazinului este Lorenzini, un atelier italian specializat exclusiv pe producția de cămăși, fondat acum 100 de ani. Se oferă 20 de tipuri de gulere, 12 tipuri de croi, specificații diferite pentru cusături. Inițialele pot fi brodate cu 6 corpuri de literă în 10 culori diferite. Se oferă patru tipuri de țesătură și clienții au la dispoziție permanent o selecție între 400 și 600 de stofe. Prețul cămășilor începe de la mai puțin de 300 euro și ajunge la 700 euro. Timpul de așteptare variază între 2 și 4 săptămâni.

Aici se mai pot comanda cămăși Brioni. Se oferă o selecție de 300 de stofe, 10 tipuri de guler, toate tipurile de manșetă cunoscute și cusături diferite. Se alege și stilul inițialelor. Prețul începe de la 400 euro iar timpul de așteptare este de 6 săptămâni.

În portofoliu există și cămăși Scabal dintr-o selecție de 300 de stofe, 10 tipuri de guler și mai multe tipuri consacrate de manșete. Procesul de comandă este foarte flexibil. Prețul începe de la 300 euro iar timpul de așteptare este de minimum 2 săptămâni.

Royal Men

Magazin dedicat bărbaților ce oferă exclusiv mărci definitorii pentru stilul „Made In Italy”. Se pot comanda cămăși „su misura” Fray și Finamore.

Recomandarea magazinului este Fray, atelier specializat exclusiv pe producția de cămăși cu o tradiție de peste 50 de ani în domeniu. Se oferă aproximativ 350 de tipuri de stofe, 10 modele de guler și 5 modele de manșetă. Există mai multe tipuri de fitting și detalii de personalizare. Prețul variază între 300 și 800 euro în funcție de stofă, prețul mediu fiind de 400 euro. Timp de așteptare – 4 săptămâni.

Finamore, de asemenea un producător specializat de cămăși, oferă o selecție de 700 – 1.000 de stofe cu posibilitatea de a alege între 20 de tipuri de guler și 5 modele de manșetă. Prețurile variază între 350 și 580 euro. Timp de așteptare – 5 săptămâni.

Ermenegildo Zegna

Magazinul Zegna din București respectă toate standardele mărcii la nivel internațional, inclusiv în ceea ce privește spațiul amenajat comandării cămășilor. Oferta include aproximativ 400 de stofe, clienții având la dispoziție numeroase tipuri de gulere, manșete și alte detalii de personalizare. Prețul de pornire este de 300 de euro, prețul mediu situându-se între 400 și 500 euro. Timp de așteptare 4 – 6 săptămâni.

Citiți și:

Croitoria bespoke sau drumul de la o bucată de stofă la costumul perfect

32 comentarii

 • stefan pe 20 Jun 2011

  Pentru o camasa 300 Euro.
  Citi au salarii asa de mari incit sa isi comande camasi.
  Ma gindesc ca articolul este un fel de reclama, sa incite cititorul sa cumpere (comande).
  La cine m-am gindit eu: medici, profesori (ce bine ar fi sa ai in fata la catedra un profesor elegant, cu bun gust, cu o tinuta demna), poate avocati, persoane din sfera serviciilor (cum ar fi sa intri intr-o institutie si sa fii tratat/primit de astfel de persoane).
  Priviti-l pe Neagu Djuvara. Romania si-a pierdut aceasta eleganta.
  Si nu stiu cind o va recistiga.
  [editat de StyleReport.ro]

  Reply
  • stefan pe 20 Jun 2011

   Nu inteleg [editat de StyleReport].
   Ca eu sunt mai batut in cap.
   Corect este [CENZURAT DE STYLE REPORT].
   Pentru ca asa comentariul apare laudativ, cind in realitate era critic, intrebind cui se adreseaza si raspunzind ca noilor imbogatiti care oricum isi fac cumparaturile in alte parti, ca nu e de bon-ton la Bucuresti(si numind vreo 2-3 dintre ei, care au bani, dar atit). Nici una din categoriile enuntate de mine nu pot face asta. Repet, categorie, nu citiva dintre ei.

   Reply
   • Dragos Aliciu pe 20 Jun 2011

    Comentariul dumneavoastră a fost editat pentru că afirmă un neadevăr. Niciuna dintre persoanele enunțate de dumneavoastră nu este menționată explicit sau în alt fel în cadrul articolului. Punctul dumneavoastră de vedere este valid, nimeni nu contrazice asta, dar StyleReport.ro nu este locul pentru astfel de discuții și astfel, ne-am văzut nevoiți să moderăm intervenția dumneavoastră. Mulțumesc!

    Reply
    • stefan pe 20 Jun 2011

     Atunci de ce nu ati “editat” si numele domnului Neagu Djuvara!?
     Pentru ca pentru mine atunci cind il vad sau aud e o sarbatoare spirituala.
     Articolul este excelent, dar cind vezi pretul iti lasa un gust amar, pentru ca este practic imposibil sa-ti comanzi o camasa, daramite o duzina sau semiduzina.
     Comentariul meu era si un strigat de disperare pentru ca Romania nu isi pretuieste valorile si ca isi dispretuieste valorile.
     “Valori” azi reprezinta acele nulitati al caror nume l-ati cenzurat dar care sunt prezente zilnic pe sticla. Si daca ar fi numai ele!

     Reply
   • ingat pe 21 Jun 2011

    Vorbesc in cunostiinta de cauza cand spun ca preturile sunt prea mari.

    La preturile din Romania, incepand de la a 2- a camasa, mai bine te duci la Paris si-ti faci camasa la comanda: iesi la acelasi pret c biletul de avion inclus cu tot.

    Adica iti faci camasi mai ieftine in fata Hotelului “Lutece” in Paris decat in Bucuresti ???????

    Pana la urma e vorba doar de profitul exagerat al comerciantilor.
    Adevarul trebuie spus. Va rog publicati.
    [editat de StyleReport.ro]

    Reply
 • Lucian pe 21 Jun 2011

  Ce legatura au persoanele care isi comanda cu articolul ?

  Articolul este foarte util, cred ca multe persoane ar dori sa-si faca o camasa sau un costum la comanda, dar sunt intimidate de faptul ca nu stiu cat costa si nu intra intr-un astfel de magazin.

  Pentru informatia dvs (primul comentator) sunt suficiente persoane in Romania, din clasa medie, care sa-si permita macar o data pe an sa-si faca un costum la comanda, sau o camasa, la asemenea preturi. Asa ca va sfatuiesc sa nu va mai ingrijorati ca nu are cine sa cumpere asemenea camasi, si mai bine sa va ganditi cum va puteti imbunatati cunostintele, ca sa castigati si dvs mai multi bani si sa va puteti permite. Numai bine !

  Reply
 • Bogdan C pe 21 Jun 2011

  Nu inteleg incrancenarea anumitor forumisti… Exista camasi foarte frumoase la 20 -30 lei, nu-i obliga nimeni sa cumpere camasi croite la comanda.
  Eu sunt un fan al camasilor, imi plac foarte mult si imi fac macar una-doua pe an. Altii isi cumpara ceasuri sau lanturi din aur sau mai stiu eu ce. E vorba si de pasiune, nu doar de utilitate stimati prieteni :)

  Reply
 • Teo pe 21 Jun 2011

  Eu mi-am luat din hashendem 2 camasi de vara cu 60 RON fiecare si imi vin super, parca sunt croite pe mine!

  Nu stiu ce sa fac, sa dau 400 de euro pe o camasa sau de banii astia sa ma duc in Tunisia la all inclusive? Voi ce parere aveti, ma ajutati sa ma decid?

  Reply
  • fvb pe 21 Jun 2011

   Pretul ideal este ala cu care iti cumperi o camasa, un pantalon, costum, etc, cu care tu sa fi multumit.

   Parerea mea e ca a fi in clasa medie inseamna a fi in stare sa iti cumperi lucuri necesare de calitate. Cand ajungi spre partea de sus a clasei medii incepi sa iti permiti lucruri care merg dincolo de a fi necesare.

   O camasa la comanda de 300E nu e necesara. E doar buna, frumoasa, iti sta bine, iti gadila egoul ca stii ca e facuta doar pentru tine, etc, dar nu e necesara. Si mie mi se pare mult 300E pentru o camasa, dar se pare ca magazinele respective au clienti.

   Reply
 • cosmo pe 21 Jun 2011

  camasile la comanda nu sunt pentru cine trebuie sa aleaga intre all inclusive in Tunisia si o camasa..
  400 euro in Romania poate, aici unde locuiesc eu e minim 1000 euro iar un costum la comanda de la 5000 in sus..

  Reply
  • ingat pe 21 Jun 2011

   Acolo unde locuiesti tu nu mai exista normalitate.

   Cu asa ceva nu te poti lauda.

   E de plans ce spui tu.
   Iar aceasta anormalitate nu o regasesti in europa continentala.

   Poate Londra sau US.

   Desi Londra..ai croitori de la 1890 care-ti fac camasa la comanda la 135 £.

   Reply
 • Silviu pe 21 Jun 2011

  Eu cred ca toti ne stim prioritatile dar cel mai important este ca atunci cand vrem si ne permitem o camasa pe comanda sa STIM unde sa o facem!!!
  @ Teo: Idealul este si camasa pe comada si Tunisia… sau in Insulele Maldive, ca tot a fost ieri un articol cu o destinatie de vis :)

  Reply
 • Sandra pe 21 Jun 2011

  Tunisia este o tara fascinanta, dar un “all inclusive” la 400 de euro e o gluma, nu? Decat asa “hotel” mai bine la cort, cine rezista. Pentru un minim de comfort si igiena e mai bine sa alegi un pachet de cel putin 1000 euro de persoana … plus cheltuiala de acolo. Sunt si variante fermecatoare, accesibile si mai putin periculoase la Marea Adriatica, de exemplu la Herceg Novi. (nota pentru redactie, Herceg Novi! :-) )

  Preturile camasilor de comanda in Romania mi se par OK comparativ cu Vestul. Intrebarea este cati din cei care-si permit asemenea camasi indeplinesc si celelalte conditii nediscutate aici. Cum ar fi un corp in normele de sanatate si cu dimensiuni stabile, un gat liber de barbii duble si asa mai departe. Fiindca jumatate din oamenii de afaceri romani pe care i-am vazut in ultimul timp ar arunca, sincer vorbind, banii pe fereastra daca si-ar comanda asemenea camasi pe fizicul din dotare :-)

  Reply
  • Constantin Barbu pe 21 Jun 2011

   Excelentă sugestie Herceg Novi, mulțumim!

   Reply
  • eu pe 28 Jun 2011

   Nu are nicio legătură cu cămăşile (3-400 de euro nu este mult pentru standarde ridicate, pare-mi-se), însă în Tunisia poţi să mergi la hotel de 4 stele cu 400 de euro, dacă ştii când şi unde să-ţi rezervi. Fiecare clasă socială are normele şi metodele ei de supravieţuire, nu înţeleg de ce trebuie să iasă cu scandal la ciocnirea dintre ele.

   Reply
 • paul pe 21 Jun 2011

  “Imposibil” e un cuvant folosit adesea de persoanele care nici macar nu au incercat [sa esueze].
  Articolul ofera o oportunitate celor care nu incearca sa se identifice cu o marca scumpa, ci cu bunul gust.
  Pentru a descoperi bun gust si calitate nu ai foarte multe optiuni in Romania. Iar asta o spune un “tanar” ce nu traieste pe banii parintilor, un tanar ce vede prea multa opulenta si prea putin bun gust.

  Si pentru a va lamuri domnule Stefan: eu unul mi-as permite asemenea achizitii.

  Reply
 • whirlpool pe 21 Jun 2011

  se spala la masina?

  Reply
 • Andrei pe 21 Jun 2011

  Articolul este ok, este util pentru cultura generala a cititorilor si practic pentru un numar destul de restrans de concetatenti.
  Manufacturarea camasilor este mult mai dificila decat crede in general lumea. Cele 3 nume din articol sunt de fapt magazine ce preiau comenzi pentru furnizori externi. Ar fi utila unui numar mai mare de cititori o prezentare a celor ce produc in Romania camasi la o calitate apropiata si la preturi mai mici.

  Reply
 • Dan pe 21 Jun 2011

  Nu toate camasile facute pe comnda costa de la 300 eur in sus, in Italia , de exemplu, poti sa-ti faci o camasa si la 50 eur. Din pacate in Romania nu exista cerere pt. astfel de produse si cine are in oferta are doar lucruri de lux.

  Reply
 • Dragos pe 21 Jun 2011

  Savuros pasajul – “[Butonii]Sunt mai eleganți, reprezintă un detaliu rafinat și personal și pot fi asortați cu ușurință la blugi, dacă alături de cămașă ținuta presupune și un sacou.”
  Se vede de la o posta cat a inteles autorul articolului ce inseamna eleganta si purtarea de butoni (cu blugi).

  Reply
  • Lucian pe 21 Jun 2011

   Tu raspunzi in calitate de cunoscator in domeniu sau doar bagator de seama ? Pentru informarea celorlalti cititori, poti mentiona ce educatie ai tu in acest domeniu ?

   Reply
 • Daniel pe 21 Jun 2011

  Am 43 de ani si, prin educatie, din adolescenta imi fac haine pe masura. Mi se pare incredibil ca au disparut croitorii de lenjerie romani. Pentru cei care nu stiu ei sunt cei care faceau, printre altele, camasi. Cooperativa de langa Ateneu sau cea de langa Sf. Gheorghe erau locuri unde iti puteai face orice camasa de la genul pilot la o camasa pentru “white tie”. Erau mai multi mesteri dar la cele doua mi-am lucrat pana la disparitia lor. Preturile erau accesibile. Apoi a fost seceta, si apoi – rusinos – au aparut italieni, francezi etc. care fac camasi la preturi exorbitante. Si de multe ori sunt doar “made to measure”, adica camasi ajustate la masura.
  Ultimele camasi la un pret rezonabil le-am facut la Hong-Kong. Alternative la ce e prezentat in articol sunt Istambul – cumparati material si vanzatorul va va indruma catre un croitor de lenjerie adevarat. Materialele sunt extrem de variate. Sau Braiconf si Polini, la ultima sunt made to measure.

  Reply
 • adrian popescu pe 22 Jun 2011

  Eu va prezint o alternativa pe care multi barbati n-o cunosc. Am descoperit acum un an un loc special. Exista un loc exclusivist in Bucuresti unde se fac camasi si costume la comanda separat de cele mentionate de voi. Are tot ce s-a mentionat, dar are ceva ce restul nu detin: consilierea oricarei alegeri din partea unui personal super profi si plus de asta posibilitatea de a construi un design unicat. In rest, nu sute materiale, ci mii de materiale si tot italienesti, zeci de modele de gulere si mansete, iar modul de executie este tot manual. Iar pretul? 100-120 euro/camasa si unde mai pui ca am primit si garantie atat din partea producatorului tesaturii, cat si din partea manufacturierului. Dar nu la 700 euro…..La banii astia platesti marketingul brandului respectiv. Pai la banii astia imi fac 7 camasi sau un costum adevarat bespoke, tot pe masura mea si chiar din cele mai fine materiale din lume. La capitolul client service va asigur ca sunt number one, in conditiile in care i-am vizitat pe toti. Culmea, am auzit (dar nu bag mana-n foc) ca insusi presedintele isi face acolo camasile. [editat de StyleReport]

  Reply
 • Loa pe 22 Jun 2011

  Domnul Neagu Djuvara ESTE elegant prin cultura, educatie, tinuta, atitudine, bun simt, spirit… etc. si in nici un caz pentru ca ar purta o camasa de firma.

  Reply
 • Loa pe 22 Jun 2011

  Articolul este admirabil, iar cel care l-a scris s-a documentat. Habar nu aveam ca pentru a confectiona o camasa e nevoie de o munca atat de atenta. Pana la urma croitorii, chiar daca nu sunt din aceia de lux sunt niste artisti.

  Felicitari tuturor care scriu pe acest site. Orice articol este o incantare.

  Reply
 • andy pe 15 Jul 2011

  buna seara .

  frumos articol , complet ,corect, concis , ca pus pe tava . intrebare – ce forum mai e cind lumea isi exprima o parere , da o sugestie alternativa la cele 3 croitorii pe comanda si voi o cenzurati . (editat by …= cenzurat by….) . e clar ca traiti din banii celor care va comanda articolele dar atunci ce sens mai are sa deschideti forum ? a… sau e pt contabilizat noi clickuri la site si in plus sa mai vindeti si “timpul” petrecut de cititori unici pe site-ul dvs ?

  curios daca o sa fiu publicat/cenzurat .
  bye

  Reply
  • Dragos Aliciu pe 15 Jul 2011

   Buna seara,

   dacă veți urmări site-ul nostru și comentariile din dreptul fiecărui articol veți vedea că nu cenzurăm părerile contrarii sau alternativele la cele prezentate, ci comentariile pe lângă subiect, licențioase sau calomniatoare. E adevărat, dumneavoastră nu puteți vedea ce anume s-a scos din comentariul respectiv și de aceea trebuie (vrând-nevrând) să ne acordați încrederea că am eliminat ceva care era în afara regulilor de bun simț pe care le folosim la moderare.

   Alte două mențiuni ar fi că semnalăm întotdeauna articolele publicitare sau cu conținut publicitar și 2, de ce ne-am mai obosi să scriem „[editat de StyleReport]“ dacă am avea ceva de ascuns?

   Mulțumesc

   Reply
 • expertiza ? pe 15 Feb 2013

  Un lucru nu are valoare doar pentru ca costa scump ci costa pentru ca are o valoare. Romania si-a abandonat valorile si continua sa o faca. “Inlaturati superfluul unui om si-i veti inlatura partea de umanitate”

  Reply
 • Dragos pe 19 Apr 2013

  Felicitari Costin!

  Reply
 • ATELIER CAMASI pe 21 Jul 2013

  ..eu realizez camasi la comanda …camasi de lux, tesaturi italienesti…si costa 150 ron camasa ambalata in cutie….ptr ca am masinile mele de cusut si brodat proiectez computerizat tiparele…restul fabricantilor de camasi sunt intermediari de manopera….ma gasiti in focsani…

  Reply
 • Raul pe 14 Jul 2014

  As dori pe cineva care executa haine la comanda! Vreau sa ma apuc de o linie vestimentara. Multumesc! ilisia.raul@yahoo.com

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului