Stil

Eton, „the shirtmaker“

scris pe 08 Mai 2012 de Dragoș Aliciu 21060 vizualizări
Stil - Eton copy

La 20 de ani de la fondarea din 1928, un producător suedez de cămăși aborda cu încredere piața internațională. În Marea Britanie numele „Skjortfabriken Special“ era prea greu de pronunțat așa că marca se reorienta spre o denumire mult mai apropiată de prestigiul englez. Lua naștere Eton, marca de cămăși.

Inițial, firma nici măcar nu producea cămăși. În satul Gånghester din Suedia, exista însă o moară de filatură la fel de mică precum localitatea în care își ducea activitatea. În timpul Marii Crize economice de la sfârșitul anilor ’20, cei doi proprietari, soții Annie și David Pattersson, se vedeau nevoiți să-și închidă afacerea.

Deschideau în schimb o alta. În 1928 lua naștere Skjortfabriken Special, o fabrică de cămăși a cărui public principal se găsea printre cele câteva sute de locuitori din Gånghester. Două decenii mai târziu piața pentru cămășile produse de cei doi soți creștea până la momentul în care firma ajungea să fie reprezentată în Anglia. Vânzările mergeau bine, dar numele era însă prea greu de reținut în afara Suediei și, la propunerea unui vânzător britanic, compania încerca să împrumute din prestigiul Colegiului Eton și își schimba numele.

La 60 de ani distanță, alegerea pare să fi fost una fericită. Eton este unul dintre cel mai bine văzuți producători de cămăși la nivel global, deși mulți asimilează din motive evidente brandul ca unul originar din Anglia. După propriile declarații, Eton nu lucrează cu moda. Industria „fashion“ este una perisabilă, în timp ce brandul suedez are aspirații mai mari: și-a propus să devină etalonul de calitate în industrie și un producător de îmbrăcăminte…frumoasă.

Calitatea cămășilor e determinată prin asocierea cu câte o culoare. Roșu este cel mai înalt standard al firmei, cu gulere și manșete care pot fi schimbate pentru a se potrivi perfect. În categoria „Black ribbon“ fac parte cămăși formale elegante, în timp ce sub culoarea verde sunt prevăzute modele care pot fi la fel de bine purtate cu ocazia unui eveniment sau în condiții mai relaxate. Există și nivelul Diamond, în care cusăturile, broderiile și întărirea butonierelor se face prin coasere manuală, iar nasturii sunt produși din sidef.

1 comentariu

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului