Stil

Designerul de genți Leonardo da Vinci

scris pe 12 Ian 2012 de Dragoș Aliciu 12350 vizualizări
Stil - geanta lui leonardo

O schiță a unei genți desenate de Leonardo da Vinci a fost refăcută după 30 de ani de către curatorii Museo Ideale, muzeul din orașul natal al inventatorului italian. Se pare că pe lângă numeroasele planuri arhitecturale, schițe ale unor mașinării și opere de artă, inginerul renascentist avea și pasiunea proiectării accesoriilor de modă. „Pretiosa“ este unul dintre puținele desene păstrate.

Dacă într-un fel sau altul talentul și pasiunea lui Leonardo da Vinci pentru modă ar fi fost păstrate de către o marcă anume, case de modă precum Louis Vuitton, Bottega Venetta, Hermes și altele ar fi avut acum un competitor serios pe piața îmbrăcămintei și accesoriilor de lux.

Schița genții denumită „Pretiosa“ a fost realizată de către artistul italian în 1497 și, deși a mai fost publicată în cadrul unei lucrări ample de către cercetătorul Carlo Pedretti în anii ’70, opera a rămas uitată până recent. Agnese Sabato și Alessandro Vezzosi, director al muzeului da Vinci din Toscana, s-au ocupat de reasamblarea și prezentarea ei în cadrul unei expoziții speciale găzduită de „l’Accademia delle Arti del Disegno“ din Florența alături de alte proiecte mai puțin cunoscute: o tobă mecanică, un ceas, un monoclu și un inel .

Istoricii spun că Leonardo da Vinci avea o viziune foarte personală asupra modei, fiind un critic aspru al conformismului, redundanței în design și excesului de decorațiuni. Artistul face numeroase mențiuni la adresa modei vremurilor, dezaprobând pantofii și hainele mult prea strâmte pentru a fi confortabile sau plăcute la privit. Geanta imaginată de el este un exemplu de design elegant și extrem de practic în același timp. Motivele spiralate florale, forma și sistemul de închidere special arată o mare grijă acordată detaliilor. Conform Discovery News, Vezzosi crede că geanta a fost cu siguranță subiectul mai multe desene, care s-au pierdut din păcate laolaltă cu alte 4.000 de schițe semnate de Leonardo da Vinci.

Mai interesant, firma florentină Gherardini (o afacere a unei familii despre care se spune că ar fi înrudită cu Mona Lisa) a recreat geanta din piele, folosind tehnici tradiționale de construcție manuală.


0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului