Stil

De unde a pornit „săptămâna modei?“

scris pe 13 Sep 2011 de Dragoș Aliciu 8407 vizualizări
stil - saptamana modei

Valencia, Stockholm, Buenos Aires, chiar și Islamabad, Sao Paolo sau Bangalore au propria lor săptămână a modei. Colecțiile importante locale sau internaționale se prezintă peste tot în lume sub emblema celor 7-8 zile de defilări pe podium. Paris, Milano, New York și Londra sunt așii sutelor de prezentări, dar de unde a pornit obsesia?

Pentru fiecare sezon vestimentar, New York este cel care are întâietate în a organiza evenimentul, pentru că „The Big Apple“ este cel care a inițiat tradiția în istoria modei. În 1943, continentul european era măcinat de război și, ușor de înțeles, nu foarte preocupat de cele mai noi apariții de modă. Haute couture era cu atât mai lovită, iar pasionații domeniului din America erau obligați să rămână acasă în loc să admire creațiile din vitrina magazinelor pariziene.

Eleanor Lambert, publicist de modă intrat în legendă între timp, a organizat atunci „Press Week“, un eveniment care prezenta tânăra generație de designeri americani jurnaliștilor locali, care îi ignoraseră până atunci. Chiar și Vogue, o revistă prin excelență concentrată pe creațiile franceze marca evenimentul în paginile sale și, în final, prima săptămână a modei din istorie era considerată un succes.

De atunci, evenimentul a rămas o tradiție atât pentru NY, cât și pentru celelalte 3 mari capitale ale modei. Chiar zilele acestea, metropola americană își expune designerii. De pe 8 pe 15 septembrie, de la 9 dimineața la 9 seara, în spectacole de maximum 30 de minute, creatori de modă cunoscuți sau aflați încă în căutarea consacrării defilează cu creațiile care urmează să fie purtate anul viitor

În lumea modei sunt două sezoane principale – toamnă-iarnă și primăvară-vară. Cele patru mari orașe își împart spectacolele de-a lungul anului, astfel încât fiecare ajunge să organizeze două săptămâni ale modei. Există de asemenea și multe prezentări independente de orice program internațional, specializate pe anumite piese de îmbrăcăminte : costume de baie sau de mireasă, haine pret-a-porter sau couture, dar de departe, cele mai importante manifestări de modă de peste an sunt săptămânile modei.

Autor: Dragoș Aliciu Foto: Reuters

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului