Stil

Dansul orelor și al minutelor – Harry Winston Opus XII

scris pe 09 Mar 2012 de Dragoș Aliciu 14336 vizualizări
Stil - Harry Winston Opus 12

Salonul de ceasuri de la Baselworld va primi în curând un articol complet pe StyleReport.ro, dar până atunci ne oprim asupra spectacolului prezentat în fiecare an de Harry Winston. Seria Opus a ajuns deja la numărul al 12-lea în căutarea modurilor alternative de a afișa timpul. La fel ca și anul trecut, orologeria abandonează complet indicatoarele în favoarea unor complicații speciale.

Opus XI a fost de departe cel mai spectaculos ceas prezent la Baselworld 2011. Un an mai târziu, Harry Winston încearcă să-și egaleze propria performanță păstrând aceeași idee centrală: afișarea mecanică a timpului fără indicatoare. Al 12-lea model Opus este rezultatul colaborării cu ceasornicarul Emmanuel Bouchet și, prin comparație, cel puțin la o primă vedere, pare un exemplar mai cuminte. Nu e deloc așa. Opus XII își respectă misiunea de ceas-minune la fel de bine ca toate modelele care l-au precedat.

Cum funcționează?

Ca în aproape toate cazurile ceasurilor Opus, explicația în cuvinte este dificilă. Cel mai bine, pentru a înțelege logica complicației Harry Winston urmăriți filmul de mai jos.

Spre deosebire de un ceas obișnuit, Harry Winston nu folosește doar două indicatoare ci un impresionant număr de 24 (12 pentru indicarea orelor și 12 pentru minute), suprapuse două câte două. Lamela destinată afișării orelor este mai scurtă decât cea a minutelor, astfel încât să poată fi diferențiate ușor.

Afișarea timpului nu e altceva decât un dans continuu între cele 12 perechi de lamele în care orele și minutele se suprapun una peste cealaltă. La fiecare 60 de minute, una dintre cele 12 lamele rezervate indicării orelor se întoarce cu fața albastră în sus. La fel procedează și lamelele pentru minute, câte una la fiecare 5 minute.

Pentru a putea citi timpul exact, purtătorul trebuie să se uite și spre centrul cadranului care, cu ajutorul unui indicator retrograd, îi va spune numărul exact de minute trecute. Dedesubt se află și un secundar periferic, precum și un indicator al rezervei de mers. Interesant este că fiecare oră fixă este urmată de un „tur de pistă“ în care lamela orelor se rotește o dată în jurul celei de minute…cu nici un alt sens în afară de spectacol.

Carcasa ceasului măsoară 46mm și adăpostește nu mai puțin de 600 de componente. Ceasul cu armare manuală este capabil să funcționeze fără întoarcere timp de 45 de ore. Vor fi produse câte 120 de exemplare cu variante diferite de carcasă, prețul de pornire fiind 260.000 de dolari.


6 comentarii

 • Laur pe 09 Mar 2012

  Arta in miscare!

  Reply
 • Andrei pe 10 Mar 2012

  Un ceas trebuie sa fie, inainte de orice altceva, LIZIBIL. Mi se pare stupid sa trebuiasca sa faci
  asamblari mentale de imagini disparate pentru a afla cat este ceasul. Dar nevoia permanenta, nesatioasa, a celor cu bani de a avea mereu altceva decat au avut pana atunci sau decat au ceilalti, va da nastere, cu siguranta, la scule inca si mai aiuristice decat cea prezentata mai sus!

  Reply
  • titirez pe 10 Mar 2012

   @Andrei: Ce e prezentat mai sus e o bijuterie.
   Nu inteleg ce spui tu cu asamblarile mentale.(editat de StyleReport.ro)

   Reply
   • Andrei pe 11 Mar 2012

    Draga Titirez,

    In figura nr. 5 (numarand de sus in jos, inclusiv figura din titlu), “bijuteria” indica, probabil, ora 10, 12 minute si 30 secunde. Ceea ce vreau sa spun este ca un ceas obisnuit furnizeaza aceeasi informatie intr-un mod pe care il gasesc mult mai simplu, mai intuitiv si mai direct.

    Reply
 • Viorel pe 12 Mar 2012

  Draga Andrei, daca te intereseaza un ceas lizibil, practic poti gasi la Casio sau la Seiko si sunt foarte bune. Articolul acesta vorbeste despre altfel de lucruri..

  Reply
 • Ysofix pe 25 Jun 2012

  Spec-ta-col !!!
  Arta!
  De la “crazy hours” n-am mai vazut asemenea idee fabuloasa.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului