Stil

Cum să te îmbraci exact ca „Marele Gatsby“

scris pe 24 Mai 2013 de Dragoș Aliciu 19479 vizualizări
Stil - Gatsby

Dincolo de povestea unuia dintre cele mai apreciate romane americane, producția „The Great Gatsby“ este probabil cea mai dinamică și scumpă vitrină pentru produse de lux creată vreodată. Brooks Brothers a recreat costumele elegante ale anilor ’20, Prada s-a ocupat de vestimentația doamnelor, iar Tiffany & Co. a avut în grijă bijuteriile complicate de la începutul secolului.

După o investiție de 125 de milioane romanul lui F. Scott Fitzgerald, una dintre cele mai apreciate povești ale literaturii americane, a ajuns pe ecranul cinematografelor cu ajutor din partea regizorului Baz Luhrmann. Cu Leonardo di Caprio în rolul principal filmul spune povestea milionarului Gatsby în perioada care a urmat Primului Război Mondial, urmărind fidel excesele și extravaganțele lui costisitoare.

La fel cum Mad men, Boardwalk Empire sau Pan Am au lăsat o amprentă în curentul retro al ultimilor ani, The Great Gatsby e probabil prima oportunitate a unor branduri de lux să-și prezinte creațiile și chiar să lanseze colecții dedicate producției. Nu e nicidecum prima oară când mărci premium se promovează prin intermediul filmelor. Omega a făcut un titlu de mândrie prin asocierea cu James Bond, la fel și Aston Martin sau, mai recent Sony.

Leonardo di Caprio, Marele Gatsby însuși, poartă costume realizate de Brooks Brothers, companie fondată în New York-ul anilor 1800 și menționată de mai multe ori în romanele lui F. Scott Fitzgerald ca una dintre alegerile de lux în domeniul modei masculine. Brooks Brothers a lucrat 500 de vestimentații de zi și de seară pentru actorii precum și 1700 de accesorii, având avantajul unei arhive extrem de complexe de croieli și materiale folosite la începutul secolului. Compania a colaborat îndeaproape cu Catherine Martin, costumieră cu o experiență vastă în domeniu care semnează și colecția dedicată „The Great Gatsby“ pusă în vânzare pe site-ul companiei.

Vestimentația purtată de personajul Daisy Buchanan aparține celebrei Miuccia Prada, forța creatoare din spatele mărcilor Prada și Miu Miu. Designerul, recomandat deja de o puternică influență retro, a imaginat în întregime îmbrăcămintea anilor ’20, de la fustele cloș ridicate deasupra genunchiului, paiete și inserțiile de blană colorată și până la rochiile elaborate de seară. Toate ținutele au fost expuse în cadrul centrului Prada din New York.

Ultima, dar nu cea din urmă casa de bijuterii americană Tiffany & Co., o altă companie pe care Fitzgerald o frecventa din postura de client. Carey Mulligan (actrița care dă viață personajului Daisy Buchanan) a purtat colecții create special pentru film, tiare și coliere, inele și broșe recreate, la fel ca în cazul Brooks Brothers din arhivele păstrate cu atenție de la fondarea companiei, în 1837.

Separată de companiile de îmbrăcăminte și accesorii, Moet Chandon este a patra marcă importantă care și-a făcut apariția între cele 135 de minute ale producției americane. Cu prima apariție pe marele ecran datată 1928, șampania este un  veteran al cinematografiei. La fel, ediția specială Moet Chandon poate fi văzută pe site-ul oficial al producătorului, aici.

3 comentarii

 • Artemis pe 28 May 2013

  La ce mai atasati un video daca este blocat din motive de copyright?

  Reply
  • Dragoș Aliciu pe 28 May 2013

   Filmul a fost postat pe contul oficial al Tiffany & Co. La momentul redactarii si embed-ului, filmul era functional. Ne cerem scuze, dar nu purtam nici o vina pentru inconvenient.

   Reply
 • Artemis pe 29 May 2013

  Imi pare rau dar titlul articolului este incorect pentru ca nu ofera sfaturi ci doar prezinta garderoba filmului, asa ca mai corect ar fi “Cum s-a imbracat Marele Gatsby in filmul omonim”.

  “Cum sa te imbraci” ar insemna sfaturi cu privire la alegerea costumelor – material, culoare, croiala – a camasilor, pantofilor, accesorrilor samd. In plus, Gatsby nu era doar un umeras de haine, ci avea un stil anume. Acest stil era creat de forma corpului, de expresia fetei si gesticulatie, de voce si inflexiuni, de tinuta aristocratica. Despre acestea nu spuneti nimic, desi sunt cruciale pentru imaginea personajului. Pe scurt, stilul Gatsby nu se potriveste oricui, sa fie clar.

  Eu nu prea inteleg pentru cine ati scris acest articol. Cei care se imbraca déjà ca Gatsby, daca exista in Romania asemenea barbati, nu au nevoie de el. Cei ce si-ar permite stilul dar nu au educatia necesara pentru a face alegeri vestimentare corecte nu vor incheia articolul mai luminati decat l-au inceput. Ar mai fi barbatii cu mai mult stil decat mijloace financiare, care ar putea recrea intr-o oarecare masura stilul Gatsby cu ajutorul unor marci mai accesibile sau a unui croitor bun. Nu-i ramane aspirantului decat sa se duca cu tableta sau smartphone-ul la croitor sis a spere ca acesta are WifI pentru a-i putea arata pozele.

  Un articol snob si reader-unfriendly, se vede ca nu anticipati o reala aplicatie a acestuia.

  Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului