Stil

Cum ia naștere o pereche de ochelari – Persol

scris pe 29 Noi 2011 de Dragoș Aliciu 15093 vizualizări
Stil - Persol

Obiecte simple din fiecare zi ascund cu pricepere efortul de producție din spatele lor. O marcă italiană cu tradiție în domeniul ochelarilor prezintă într-un film de câteva minute tehnicile de producție al unei rame obișnuite din propria colecție. Procesul e mai spectaculos decât s-ar putea crede.

Persol este o marcă italiană fondată într-o perioadă în care aviatorii și piloții de curse erau recunoscuți după căștile din piele groasă și ochelarii de protecție care le acopereau mare parte din figură. Giuseppe Ratti, fotograf și patron al unei firme de optică, deschidea compania în 1917 pentru a oferi accesorii tocmai aceastei categorii de profesioniști.

Calitatea de producție recomanda ochelarii în echipamentul militarilor și aventurierilor vremii. Ani mai târziu, firma ajungea unul dintre liderii industriei, cu 14 patente de invenție internaționale și un total de 41 de componente care alcătuiau rama ochelarilor profesionali. Lentilele tratate special pentru a bloca razele soarelui transformau descrierea produsului în nume, per-il-sole devenind simplu, „Persol“.

În 1930, Persol își câștiga celebritatea prin introducerea Meflecto, un sistem care permitea brațelor ochelarilor să se muleze perfect după forma capului purtătorului. Aceeași idee era implementată și pentru porțiunea ramei dintre lentile. Ușor, dar sigur, forma ochelariilor Persol devedea recognoscibilă dintr-o singură privire, iar asocierea cu nume precum Marcello Mastroianni, Steve McQueen sau Greta Garbo ajuta extrem de mult creșterea brandului. Ani mai târziu, James Bond, jucat de Pierce Brosnan sau Craig David își completa costumul impecabil cu o pereche de ochelari Persol.

Referințele retro ale modei ultimilor ani ajută foarte mult brandul Persol să-și reamintească trecutul. Așa cum se vede și în filmul de mai sus, inclusiv modalitatea de producție păstrează mare parte din munca artizanală.


1 comentariu

  • vikkktor pe 20 Jan 2012

    am avut cateva perechi de Persol, de-a lungul timpului…Foarte serios facuti, balamalele extrem de serioase, pretul destul de jos fata de alte branduri care nu au modele atat de elaborate, dar, cer preturi mult mai mari…

    Reply

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului