Stil

Cinci sfaturi despre stil – Luciano Barbera

scris pe 18 Iul 2011 de Dragoș Aliciu 13544 vizualizări
fea

„Nu e de ajuns să ai haine frumoase. O grămadă de oameni au haine frumoase. De altfel, mulți au prea multe. Ceea ce este cu adevărat important este ce anume faci cu ele. Vreau să împart cu voi câteva dintre sfaturile pe care le folosesc eu însumi atunci când mă îmbrac și pe care le-am transmis și băieților mei. Desigur, ei nu mă ascultă întotdeauna. Nici tu nu ar trebui să faci asta. Citește, ascultă, învață și ignoră atunci când e cazul“

Ne-am obișnuit cu imaginea designerului de modă oarecum efeminat. Luciano Barbera face parte însă din „vechea gardă“ a croitorilor, un creator de modă cu o abordare cu totul diferită despre ce înseamnă un bărbat bine îmbrăcat. Este o adevărată legendă în lumea modei premium, mai ales pentru materiale și croielile alese, dar și pentru modul în care combină două școli de croitorie aparent opuse ca idee – cea britanică și cea italiană.

Luciano Barbera și-a început cariera în Anglia, învățând despre croitorie și materiale de la cei mai pricepuți experți ai Londrei în domeniu. Ironic, dar italianul nu-și propusese niciodată să ajungă efectiv un creator de modă. Totul a fost o întâmplare fericită, atunci când, în anii ’60 varianta americană a revistei Uomo Vogue a publicat o imagine cu tânărul Luciano, un simplu producător de materiale din Italia. Impresionat de stilul vestimentar ales de Barbera, fondatorul mărcii de îmbrăcăminte Louis of Boston îi scria o scrisoare, interesat fiind de colecția de haine pe care o semnează.

Luciano Barbera a ridicat din umeri, nu se gândise niciodată că ar putea face și altceva decât design al materialelor, dar răspunsul pozitiv al americanului l-a ambiționat. Trei decenii mai târziu, diferența dintre creațiile sale și cele ale clasicilor italieni este încă vizibilă. „Școlarizarea“ britanică îi marchează în mod clar parcursul profesional, influența costumelor Savile Row, ceva mai relaxate și mai ușor de purtat decât cele italiene, fiind cea care îl diferențiază de ceilalți.

Familia sa deținea o mică țesătorie în munții Biella din nordul Italiei, în apropierea graniței cu Elveția. Aduse împreună, capacitatea de a produce orice material textil și experiența capătată în cele mai fine ateliere de textile din Anglia îi permit să se joace oricum vrea cu noile sale colecții. Testează țesături noi, precum prima lână rezistentă la razele ultraviolete, iar stilul său, împărțit între regulile britanice și cele italiene are un succes rapid în special în mediul business.

Luciano Barbera vorbește foarte direct despre percepția sa asupra modei, mai ales atunci când insistă că propriul brand conturează mai degrabă un stil de viață decât o simplă colecție de îmbrăcăminte. După 40 de ani de carieră, are experiența necesară pentru a da sfaturi. Iată câteva dintre ele mai jos:

Sacoul
Un costum spune lumii întregi că ești pregătit pentru afaceri. Sacoul transmite însă mesajul că ești pregătit pentru distracție. Pentru mine, jacheta ideală ar trebui să aibă linii de croială naturale și proporții echilibrate. Trebuie să-ți vină bine și nu să te incomodeze. Nu cred în pernuțe pentru umeri. Asta ține de vanitate, nu de stil. La fel, costumul nu trebuie croit prea strâns, nu vrei să arăți ca un matador. Oricând văd un bărbat care poartă atât de relaxat un sacou încât joacă golf sau tenis știu că putem fi prieteni.


Pantalonii

Sunt atât de multe exemple și „școli“ cu privire la lungimea pantalonilor… În America sunt adesea purtați asftel încât bordura pantalonilor cade peste pantofi. Mulți europeni preferă să-i ridice mult deasupra pantofului. Ce pot să spun? Poate ca noi europenii ne temem în secret de inundații spontane. Eu cred în echilibru și de aceea soluția mea îmbină cele două dimensiuni – cea americană și versiunea europeană. Pantalonii pică doar puțin pe pantof. Ideea e că nu vreau să-ți văd ciorapii, dar mi-ar plăcea să văd ce pantofi ai în picioare.


Cămașa

Știu că am spus că adeseori există o limită a hainelor pe care trebuie să le deții. Îmi retrag sfatul atunci când vine vorba despre cămăși. Cămașa este victoria lumii moderne, la fel ca automobilul sau Internetul. E ușor de îmbrăcat și dat jos, se spală repede și se întreține ușor. Plus că arată grozav! Un bărbat ar trebui să dețină cât de multe cămăși poate – cu cât mai multe cu atât mai bine. Eu personal am atâtea cămăși că adesea nici nu mai știu de unde sau în ce circumstanțe a ajuns un model anume la mine în dulap. A avea multe cămăși te va surprinde adesea de propriul stil.

Cravata
Cravata urmează îndeaproape peisajul cultural. În anii ’50 purtam papion, 10 ani mai târziu legam un nod Windsor, iar în anii ’70 nu purtam nimic. Decada ’80 era marcată de un nod agresiv care transmitea un mesaj clar „Nu te pune cu mine!“. Acum îmi dau seama că tot ce îmi doresc este un nod simplu, moale. E simplu, transmite un mesaj corect și se simte foarte comod. Cum o să-mi leg cravata în următorii 10 ani? Cine știe, întreabă-mă atunci!


Sfaturi de sezon

Toată lumea știe că iarna se poartă costume din lână, pânze naturale pe timp de vară și o pălărie de paie de pe 15 iunie până în septembrie. Nu se înșeală și tocmai de aceea apare e o mică problemă. Urmează aceste reguli și vei arăta la fel ca toată lumea. E mai bine să fii puțin original. În cea mai friguroasă zi de iarnă trag pe mine o flanelă de culoare gri, o asortez cu cravată într-o culoare sobră și îmbrac peste un sacou de culoare deschisă. Pantalonii îmi țin cald. Cravata îmi permite accesul fără probleme în restaurantele cu clasă. Puloverul îmi amintește că vara se va întoarce.“

Luciano Barbera

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului