Stil

Designerul haute couture de care nu-și amintește nimeni

scris pe 09 Oct 2012 de Dragoș Aliciu 11322 vizualizări
Stil - Madame Gres

La apogeul carierei sale, Madame Grès a fost considerată unul dintre geniile haute couture-ului francez. A îmbrăcat vedete ca Marlene Dietrich, Greta Garbo și Grace Kelly, petrecând sute de ore pentru manufacturarea fiecărei rochii. Madame Grès este geniul uitat al modei franceze. Amintirea ei este acum subiectul unei expoziții pentru Muzeul Modei din Antwerp.

În anii ’50-’60, Madame Grès era văzută ca un superstar al modei haute couture. Christian Dior spunea cu admirație că fiecare rochie pe care o crează e o capodoperă. Hubert de Givenchy și Yves Saint Laurent aveau numai cuvinte de admirație și chiar apelau la ea pentru colecții comisionate. Rochiile sale lungi, inspirate de stilul vestimentar al femeilor nobile din Grecia Antică, erau elegante fără a fi vulgare, simple și totuși extrem de expresive.

Germaine Emilie Krebs s-a născut în 1903 în Paris. Și-a dorit dintotdeauna să devină sculptor, dar pentru că nu a reușit s-a limitat la a folosi statuile ca sursă de inspirație pentru îmbrăcămintea pe care o crea pentru marile case de modă. Prima tentativă pentru înființarea propriei mărci a avut loc în 1934 sub brandul Alix Barton, dar colaborarea nepotrivită a obligat-o să abandoneze magazin cu numărul 1 al carierei sale. S-a relansat sub brandul Grès, preluând primele litere din numele soțului Serge Czerefkov, citite invers. Cu toate că bărbatul a părăsit-o pentru a pleca în Tahiti, Germaine a rămas fidelă alegerii făcute, iar în 1942, în mijlocul ocupației naziste, a inaugurat prima reprezentanță Grès. Germanii au permis funcționarea boutique-ului cu singura condiție ca designerul să creeze rochii pentru soțiile ofițerilor. În momentul în care ea a refuzat, magazinul s-a închis.

 

Foto:  Boris Lipnitzki / Roger-Viollet

După terminarea războiului, cea care a ajuns cunoscută ca Madame Grès își îndeplinea în sfârșit potențialul. Într-o perioadă în care pret-a-porter câștiga din ce în ce mai mulți adepți, Madame insista să producă fiecare rochie de mână. Piesele mai speciale, care ajungeau în dulapurile vedetelor, puteau strânge chiar 300-400 de ore de producție asiduă. Rochii de seară sau pentru cocktailuri elegante, texturi creponate și materialul său preferat, mătasea, erau purtate cu eleganță de Greta Garbo, Grace Kelly, Paloma Picasso, Edith Piaf sau Vivian Leigh. Actrița Silvana Mangano juca în rolul lui Penelope din producția „Ulise“ purtând o creație Madame Grès, iar Jackie Kennedy se afișa la recepția premiilor Nobel cu o rochie asemănătoare.

 

Scenă din filmul „Ulise“ – Silvana Mangano poartă una din creațiile Madame Grès

În ciuda succesului fantastic, a premiului „Degetarul de aur“ acordat în 1976, Madame Grès ajungea într-un impas la mijlocul anilor ’80. Cu multă reținere ajungea să creeze într-un final și haine pret-a-porter, iar afacerea ei se năruia către începutul deceniului nouă. A murit într-un sanatoriu, săracă, complet uitată de scena modei, căreia și-a închinat cariera.

 

Foto: Stéphane Piera/Galliera/Roger-Viollet

Expoziția din cadrul Muzeului Modei din Antwerp

Până în luna februarie 2013, Muzeul Modei din Belgia va găzdui o expoziție dedicată designerului Madame Grès care cuprinde propriile ei creații, dar și omagiile aduse artistei de către Yohji Yamamoto, Jean Paul Gaultier, Alber elbaz și Haider Ackermann. Mai multe informații despre expoziția Madame Grès, pe site-ul oficial al Muzeului.

Citiți și: 

Ce este haute couture?

100% RO, haute couture și tradiționalism românesc

Reinventarea haute couture – un nou designer Dior

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului