Stil

Mătase din pânza păianjenului țesător sferic

scris pe 27 Iun 2012 de Dragoș Aliciu 12231 vizualizări
Stil - matase din panza paianjenului

Un britanic și un american din industria modei au pornit în căutarea aproape nebunească a celui mai fin material din lume. După patru ani, 1,2 milioane de păianjeni adunați manual și un total de 80 de oameni care au contribuit la producție, pelerina aurie rezultată se apropie cel mai mult de dezideratul lor.

Viermii de mătase din China domină autoritar producția celui mai fin material folosit în industria textilă la scară largă. Tehnica există în Asia de mai bine de 5.000 de ani și, cu excepția unor experimente cu totul ieșite din comun precum cel al lui Simon Peers și Nicholas Godley, nu există prea multe exemple de textile fine obținute din alt fel de mătase.

Nephila Madagascarensis este un păianjen de dimensiuni mari care țese o pânză de culoare galbenă. Trăiește la tropice și este considerat doar slab veninos. (Foto: American Museum of Natural History) 

Cu toate astea, în 1709, francezul Francois-Xavier Bon de Sain Hilare a încercat să țeasă pentru prima dată un material din pânza păianjenului țesător sferic auriu din Africa. Se spunea că fibra secretată de arahnidă poate fi transformată într-un material chiar mai fin decât mătasea convențională, iar francezul a și demonstrat-o după ce i-a croit lui Ludovic al XVI-lea o colecție întreagă de îmbrăcăminte. Rezultatul său, unic până atunci cel puțin pentru Europa, nu a mai fost reprodus până în secolul al XIX-lea, dar până în prezent din păcate, nu s-a păstrat nici măcar o porțiune de material.

Foto: Simon Peers și Nicholas Godley

Foto: American Museum of Natural History

Succesorii moderni ai lui Francois-Xavier s-au mutat în Madagascar la mijlocul anilor ’90. Peers a deschis o companie care producea țesături fine și broderii, iar Godley s-a specializat în accesorii și genți de rafie pentru magazinele Bergdorf Goodman și Neiman Marcus către care exporta de pe insulă. Din 2005, amandoi și-au abandonat propriile afaceri și au început să lucreze la dezvoltarea materialului legendar, dispărut de aproape 100 de ani.

Până acum, Simon Peers și Nicholas Godley au creat un șal și o pelerină țesute și brodate manual în stilul tradițional din Madagascar. Piesele lor sunt prezentate ca adevărate opere de artă datorită cuantumului fantastic de muncă pe care o cere o singură țesătură. (Foto: Victoria & Albert Museum)

Pentru a începe lucrul, străinii au început să studieze viața păianjenului Nephila madagascariensis. Mai mare decât masculul, cu o dimensiune de până la 5 cm (fără întinderea picioarelor), femela se ocupă exclusiv de întinderea pânzelor de culoare aurie în timpul anotimpului ploios. Raportat la dimensiunile arahnidei, firul este mai rezistent decât oțelul și suportă o extindere de 40% de la a dimensiunilor inițiale. În ciuda eforturilor, spre deosebire de viermii de mătase, păianjenii nu pot fi crescuți în captivitate. De aceea, ei sunt prinși și fixați până când pânza este extrasă manual de către una din persoanele special pregătite.

În 2009 s-a văzut primul rezultat, un șal țesut din firele galbene de pânză, brodat cu motive tradiționale din Madagascar. Trei ani mai târziu, cei doi colaboratori au prezentat o pelerină chiar mai elaborată care a fost expusă în cadrul Muzeului american de istorie naturală și Victoria & Albert Museum din Londra.

Pentru pelerina țesută manual, Simon Peers și Nicholas Godley au antrenat 80 de persoane pentru colectarea pânzelor pe parcursul unui efort de patru ani. Special pregătiți pentru a manipula păianjenii, localnicii au prins în total 1,2 milioane de femele Nephila, le-au ținut pentru a extrage între 30 și 50m de fir și le-au eliberat înapoi în sălbăticie. O singură ață din țesătură are nevoie de toarcerea a 96 de fire de pânză, iar pentru broderii nu mai puțin de 24. Creația finală este cu atât mai rară cu cât 28 de grame de mătase sunt obținute prin „mulgerea“ a 23.000 de păianjeni, iar pelerina cântărește în total 1,5 kg (!)

0 comentarii

Lasați un comentariu

* necesar
* necesar (confidential)
. Prin completarea acestui formular, sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului